23 / 11 / 2024
fuzul

Antalya'da kıyı ve sahil şeritlerine denetim yapıldı!

Antalya'da kıyı ve sahil şeritlerine denetim yapıldı!

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, Antalya'nın kıyı ve sahil şeritlerindeki izinsiz kullanımlar hakkında açıklama yaptı




Ülke turizminin öncüleri arasında yer alan ve turizm potansiyeli yüksek olan Antalya İline her yıl kara, deniz ve özellikle havayolu ile çok sayıda turist gelmektedir. Antalya, Türkiye'nin en büyük deniz limanlarından birine ve hava trafiği bakımından en büyük hava limanına sahiptir. Turizm sektörünün gelişimine paralel olarak, kıyı bölgelerimizde bulunan Hazine taşınmazlarında, yatırımcılar lehine irtifak hakkı tesis edilmiş olup, yapılan turistik tesisler sonucu 640 kilometreyi aşan kıyılarımızın gerek sektör gerekse ülkemiz açısından önemi her geçen yıl artarak devam etmektedir. 

Antalya Defterdarlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucu kıyılarda turizm sezonu ortasında kullanımın en fazla olduğu Ağustos ayı içinde, eş zamanlı olarak, Antalya ili ve denize kıyısı bulunan 9 ilçede (Kemer, Serik, Manavgat, Gazipaşa, Alanya, Kaş, Demre, Finike, Kumluca) kıyı ve sahil şeritlerinde memur ve teknik personelinin katılımlarıyla oluşturulan tespit ekipleri, çağın gerektirdiği teknik imkanlardan faydalanarak tüm izinsiz kullanımlar belirlenmiş olup gerekli yasal işlemler yapılmıştı.

Bu yılda, 2007 ve 2008 yıllarında olduğu gibi Antalya Defterdarlığı tarafından kıyılarda eş zamanlı olarak, Antalya ili merkez ve denize kıyısı bulunan 9 ilçede 27 Temmuz - 20 Ağustos 2009 tarihleri arasında  kıyı ve sahil şeritlerinde milli emlak memurları ve teknik personelin katılımlarıyla oluşturulan 64 kişilik tespit ekiplerinin izinsiz kullanımların belirlenmesi ve ecrimisil işlemlerine yönelik tespit çalışmaları sırasında GPS (Küresel Yer Belirleme Sistemi) ve çağın gerektirdiği modern ölçüm cihazlarından da yararlanılmış olup, bu çalışmaları sürerken yerli ve yabancı misafirlerin rahatsız edilmemesi ve tespit çalışmalarının  daha uygun bir ortamda yapılabilmesi için, Antalya Defterdarlığı tarafından daha önceden belirlenen ve 2007 yılında ilk uygulamasına başlanılan, kısa pantolon ve "Antalya Defterdarlığı" amblemli tişörtten oluşan yazlık kıyafetlerle tespit ekipleri çalışmalarını sonuçlandırmıştır.

2009 yılında Kıyı ve sahil şeritlerinde yoğun ve eş zamanlı olarak yapılan tespit işlemleri neticesinde, izinsiz kullanılan sahanın 4 milyon 278 bin metrekare olduğu belirlenmiş olup, bu alanlardaki kullanımlar için 25 milyon 814 bin TL ecrimisil bedeli tahakkuk ettirilmiştir. Bilindiği üzere, 2008 yılında ise 4 milyon 63 bin metrekare alanın kullanıldığı belirlenerek, 18 milyon 803 bin TL ecrimisil bedeli tahakkuk ettirilmişti.


Antalya'da kıyı ve sahilleri işgal eden otellere 26 milyon TL ceza verildi

Maliye Bakanlığı tarafından kıyıların işgalinin önlenmesi amacıyla Antalya merkez ve ilçelerinde yapılan denetimlerde, kıyı ve sahilleri çeşitli şekillerde işgal eden beş yıldızlı otel ve tatil köylerine yaklaşık 26 milyon TL para cezası verildi

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, Anayasa gereği kamunun olan sahil ve kıyılarda işgalleri önlemek amacıyla 2006 yılında Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan denetimlerin bu sezon Antalya'da 27 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında yapıldığını bildirdi. Antalya merkez ve Gazipaşa, Alanya, Manavgat, Serik (Belek), Kemer, Finike, Kumluca, Demre ve Kaş ilçelerinde 643 kilometreyi bulan sahillerde eş zamanlı 63 kişiden oluşan ekiple denetim gerçekleştirdiklerini belirten Mat, GPS aletleri ve teknolojinin en son ölçüm cihazlarıyla denizden ve karadan kıyıların, sahillerin işgaline ilişkin belirlemeler yaptıklarını kaydetti. Mat, denetimlerde, hazine arazisi olan 4 milyon 278 bin 321 metre kare alana, 500'den fazla otel ve tatil köyünün şezlong koyarak, iskele ve havuz kurarak, su parkları oluşturarak, yeşil alanlar ile açık ve kapalı restoranlar kurarak kaçak
kullandıklarını belirlediklerini vurguladı. Bu işletmelere, kıyıları ve sahilleri işgal ettikleri gerekçesiyle yaklaşık 26 milyon TL ecri misil uygulandığını ifade eden Mat, şöyle konuştu:

"Kıyı ve sahil bandındaki ilçelerde her yıl işgal denetimleri yapılıyor. Bu yılki denetimlerde de turizme tahsisli bazı işletmelerin kıyı ve sahilleri çeşitli yöntemlerle kaçak kullandıkları tespit edildi. Turizme tahsisli işletmeler kamuya ait kıyıları havuz yapıp iskele kurmaları, şezlonglar, su parkları amfi tiyatrolar, yeşil alanlar ile açık ve kapalı restoranlar oluşturarak işgal etmeleri nedeniyle ecri misil uygulandı. Merkez ve kıyı ilçelerinde eş zamanlı yapılan denetimlerde, kıyıları işgal eden tesis ve işletmelere yaklaşık 26 milyon TL para cezası verildi."

En fazla işgal edilen kıyı ve sahillerin Manavgat ile Antalya merkezde bulunduğunun belirlendiğini ifade eden Mat, Manavgat'ta 1 milyon 117 bin metre kare, merkezde 1 milyon 87 bin metre kare, Serik (Belek) 965 bin 168 metre kare, Kemer'de 454 bin 378 metre kare, Alanya'da da 538 bin 198 metre kare olmak üzere, diğer ilçelerle birlikte toplam işgal edilen alanın 4 milyon 278 bin 321 metre kare olduğunu bildirdi.

Mat, 2006 yılında Antalya'nın kıyı ilçelerinde beş yıldızlı otellerin kaçak kullandıkları 2 milyon 991 bin metre kare kıyı alanın işgaline karşılık 8 milyon 621 bin TL ecri misil, 2007'de 4 milyon 345 bin metre karelik kıyı işgalinden 14 milyon 760 bin TL, geçen yıl da 4 milyon 63 bin metre kara kıyı ve sahil işgaline karşılık 18 milyon 800 bin TL ecri misil tahakkuk ettirdiklerini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön