28 / 12 / 2024

Antalya'da müteahhit-kooperatif kavgası

Antalya'da müteahhit-kooperatif kavgası

Antalya'da bir yapı kooperatifi üyeleri, oturdukları dairelerde işgalci oldukları gerekçesiyle evlerinden çıkarılmak istendi. Müteahhidin avukatı ile yapılan görüşmeler sonucu tahliye ertelendi.





Alınan bilgiye göre, Antalya Çağlayan Mahallesi 2080 Sokak'taki Barış Apartmanı sakinlerine, oturdukları dairelerde işgalci oldukları gerekçesiyle Antalya 4. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tahliye kararı verildi.


Çevik kuvvet ve itfaiye ekipleri ile apartmana gelen tahliye ekipleri, hamallarla daireleri boşaltmak istedi. Ancak şikayetçi müteahhit S.B'nin avukatı ile görüşen vatandaşlar, tahliyeyi bir süre erteletti.


Açıklama yapan kooperatif üyesi ve apartman sakini emekli öğretmen Osman Göster, kooperatif üyesi 22 aile olarak müteahhit S.B. tarafından dolandırıldıklarını öne sürdü.


Yaklaşık 4 yıl önce Müteahhit S.B'den 53 bin YTL karşılığında bir daire satın aldığını ve kooperatife üye olduğunu söyleyen Göster, şöyle konuştu: "Müteahhit, arsa sahibinden bina yerini kat karşılığı satın almış. Binayı tamamladıktan sonra kooperatif kurup daireleri satmaya başlamış.


Ben de bir daire satın aldım. Henüz arsa sahibi ile müteahhidin hesabı kapanmadığı için tapularımızı alamadık. Bazı apartman sakinleri, daireleri alırken makbuz imzalattı, bazıları noterden sözleşme yaptı.


Ancak müteahhit, arsa sahibinin payını vermeyince, aralarında sorun çıktı. Bunun üzerine S.B, bizim, kendine ait dairelerde işgalci olduğumuzu iddia ederek dava açtı. Mahkeme müteahhit lehine sonuçlanınca bizim için tahliye kararı çıktı."


Müteahhidin, Barış Yapı Kooperatifi'nden daireler karşılığında 627 bin YTL aldığını ve makbuz imzaladığını savunan Göster, ancak müteahhidin mahkemede yemin ederek imzanın kendisine ait olmadığını söylediğini ileri sürdü.


Müteahhidin yeminli ifadesi üzerine, Antalya 4. Sulh Hukuk Mahkemesinin, kooperatif üyelerinin delillerini yetersiz bularak tahliye kararı verdiğini belirten Göster, şöyle devam etti: "Kooperatif üyeleri olarak biz de imzanın müteahhit S.B'ye ait olduğu ve bilirkişi tarafından incelenmesi isteğiyle dava açtık. Bilirkişi, imzanın müteahhite ait olduğunu onayladı. Bunun üzerine mahkemeye yalan ifade vermekten müteahhit hakkında dava açıldı. Müteahhit, ilk duruşmaya rapor alarak katılmadı. İkinci duruşma Kasım ayında. Ancak o dava sonuçlanmadan kooperatif üyeleri hakkında alınan tahliye kararının uygulamasına geçildi."


-BAZI DAİRELERİN 2 KİŞİYE SATILDIĞI İDDİASI...-


Müteahhidin bazı daireleri 2 kişiye birden sattığını öne süren bazı üyeler, emekli paralarını ve bütün birikimlerini eve yatırdıklarını, ancak dolandırıldıklarını söylediler.


İsmini vermek istemeyen bir üye, "daire almak için müteahhit ile 62 bin YTL'ye anlaştığını ve bankadan S.B. hesabına EFT ile parayı gönderdiğini ancak mahkemenin bunu yeterli delil saymadığını" ifade etti.


Aynı kişi, müteahhide o zaman "paramı geri ver" dediğini ancak müteahhidin "3 yıllık kiraya say" dediğini savundu. Arsa sahibinin de kendileri gibi mağdur edildiğini ileri süren üyeler, müteahhidin arsa sahibine arazisi karşılığında 5 katlı başka bir bina sözü verdiğini ama söz verdiği süre dolmasına rağmen sadece binanın temelini attığını ve bıraktığını iddia ettiler.


Üyelerden Osman Göster, arsa sahibinin mağduriyetini giderebilmek ve yasal sorunların halledilebilmesi için kendi aralarında topladıkları paralarla yarım kalan binanın devamını yaptıklarını ancak, müteahhidin mahkeme kararı ile inşaatı durdurduğunu söyledi.


Müteahhidin avukatı İsmet Uysal ise konu hakkında açıklama yapmak istemediğini; herkesin mahkeme kararına saygı duyması gerektiğini kaydetti.


Bu arada, kooperatif üyelerinden bazıları, S.B'nin daha önce de "Ecekent Konut Yapı Kooperatifi" isimli bir inşaat kooperatifi kurarak, o kooperatifin üyelerini de dolandırdığını öğrendiklerini ileri sürdüler.


Geri Dön