12 / 05 / 2024

Antalya'da sarnıçlara bakım yapılacak!

Antalya'da sarnıçlara bakım yapılacak!

Tarihi göç yolu kültürünü canlandırmayı amaçlayan Kepez Belediyesi, Osmanlı döneminde Antalya"nın göç ve ticaret yollarıüzerine inşa edilen sarnıçların bakımını yapacak  



Tarihi göç yolu kültürünü canlandırmayı amaçlayan Kepez Belediyesi, Osmanlı döneminde Antalya"nın göç ve ticaret yolları
üzerine inşa edilen sarnıçların bakımını yapacak. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, ilçedeki tarihi sarnıçların
tamamının tespit edilmesi amacıyla başlattıkları çalışma kapsamında, 15 sarnıç belirlediklerini söyledi.
               
Antalya"nın göç kültürünün yok olmasına duyarsız kalamadıklarını belirten Tütüncü, ilçedeki tarihi göç yolu güzergahındaki sarnıçların korunması ve göç kültürünün yaşatılması amacıyla sarnıçlar için ayrı ayrı projeler geliştirdiklerini anlattı.
Tütüncü, bu kapsamda, sarnıçlara arsa olarak koruma çevresi belirlenmesini, bu arsalarda Osmanlı-Selçuklu tarzını yansıtacak bahçe düzenlemesi yapılmasını, fotoğraf çektirilebilecek ortam hazırlanmasını, yıkık ve harap sarnıçların destek ve onarım işlemlerinin yapılmasını, sarnıcın hangi güzergahın parçası olduğunu anlatan Türkçe, Rusça, İngilizce ve Almanca tanıtım tabelasıyla sarnıçların hikayelerini içeren bir kitapçık hazırlanmasını planladıklarını söyledi. Tarihi mirasa sahip çıkmanın önemine işaret eden Tütüncü, 'Tarihlerini bilmeyen, öğrenmeyen, öğretmeyenler asla gelecek inşa edemezler, geleceği tasarlayamazlar. Bir yandan tarihi mirasımıza sahip çıkmak, onları yaşatmak, bir yandan da kültürümüzü çocuklarımıza aktarmakla yükümlüyüz. Projelerimiz en kısa sürede hayata geçireceğiz' diye konuştu.
               
Antalya kent merkezinden kuzeye doğru giden tarihi göç yolu üzerinde bulunan sarnıçlar, Antalya yörüklerinin kışlıklarına ve yazlıklarına göç ederken, su ihtiyaçlarını karşılamalarını da sağlamış.
AA


Geri Dön