16 / 05 / 2024

Antalya'da satılan her 4 konuttan 1'ini yabancılar aldı!

Antalya'da satılan her 4 konuttan 1'ini yabancılar aldı!

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, Antalya'da 2022 yılında satılan 80 bin 459 adet konutun 21 bin 860'ını yabancıların aldığını dile getirerek, satılan bu konutların yüzde 40'ını Rusların aldığını dile getirdi.



Açıklamasında artan maliyetlerin, güçlü talebin sürmesinin, arzın düşük olmasının, yerli ve yabancıdaki talep artışının konut fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu dile getiren Selman Özgün, TCMB konut fiyat endeksine göre, Antalya'da aralık ayı itibarıyla son bir yıllık fiyat artışının yüzde 214'ü geçtiğini kaydetti. 

Selman Özgün açıklamasında diğer araştırma şirketlerinin verileri ve saha analizlerinin de bunu doğruladığını kaydederek, konut fiyatlarının artmasının direkt kiraları da etkilediğini söyledi. Açıklamasında ayrıca Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle Türkiye'ye gelip, konut almayan Rus ve Ukraynalıların kiralıklara ciddi bir talebinin olduğunu bildiklerini söyleyen Selman Özgün, "Turizm ve ekonomik hareketliliğin de etkisiyle Antalya'da kiralardaki artış ülke ortalamasının üzerinde gerçekleşti." dedi.

- "Tatil için gelip konut kiralayanlar da fiyatları yükseltiyor"

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada kente dünyanın her bölgesinden göç olduğu için konut talebini karşılayamadıklarını dile getirdi. Fiyatların sürekli yükselmemesi için sıkı denetlenmesi gerektiğini kaydeden Çağlar, konut fiyatlarının 1 milyon 300 binden başlayıp 25 milyon liraya çıktığını belirtti.

Kentte en düşük kiranın 6-7 bin liradan başladığını dile getiren Çağlar, satarken ve kiraya verirken dolandırıcılık olaylarının da arttığına değinerek, 20-30 bin liraya kiraya verip kapora aldıklarını ve sonra kaybolduklarını söyledi.

Antalya da satılan her 4 konuttan 1 ini yabancılar aldı!
 
Yaptığı açıklamada maliye kaydı, yetki belgesi var mı diye mutlaka sormalarını gerektiğini tavsiye eden Çağlar, konutların fiyatlarının yükselme nedenini de yabancılar olarak açıkladı. 6 bine yakın esnaf olduğunu ama 10 binlerce kaydı olmayan insanın emlakçılık yaptığını söyleyen Çağlar, bunların içinde yabancının çok fazla olduğunu belirtti. Açıklamasında yabancıların kendi aralarında gruplar kurarak alışveriş yaptıklarını ve sürekli fiyatları artırdıklarını söyleyen Çağlar "Bir sitede daireyi 15 bin liraya kiraya veriliyor, o sitede oturan diğer dairelerdekilerin de fiyatı ev sahipleri tarafından yükseltiliyor." dedi.

Satılık ve kiralık için verilen ilan sitelerinin de denetlenmesi gerektiğina de değinen Çağlar, bir yıl önce 2 bin lira olan 1+1 dairelerin kira bedelinin 8 bin liraya çıktığını kaydetti.

Antalya'daki kira ücretlerinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydeden Çağlar, sahil bandındaki dairelerin yüzde 20'sini yabancıların kiraladığıını ve otellerde geceliği 2-3 bin lira iken tatil için gelen turistlerin ev kiralayıp, 1-2 ay tatil yaptığını söyledi. Bunların da fiyatları yükselttiğini söyleyen Çağlar, Konyaaltı'nda aylık 180 bin liraya dairelerin kiraya verildiğini belirtti.

- "Konut fiyatlarını birçok faktör yükseltiyor"

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar ise Antalya'da konut fiyatlarının ve kiraların çok artmış olmasının tamamen yabancılara konut satışlarına bağlanmanın yanlış olduğunu dile getirdi.

Yaptığı açıklamada Antalya'da yıllık konut fiyat artışı yüzde 214 iken yabancılara konut satışının az olduğu Ankara'da bu oranın yüzde 182, İzmir'de yüzde 176 olduğunu belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar  "Fiyat artışlarında yabancıya satış ilave bir faktördür." dedi.

Yaptığı açıklamada yabancı sermaye girişinin Antalya ekonomisine gelir sağladığını, uluslararası ilişkilerini güçlendirdiğini dile getiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, 2022 yılında aşırı yabancı talebi nedeniyle kentte konut fiyatı ve kiralardaki artışların sürdürülebilir olmaktan çıktığını, kira artışları, iş yeri kira maliyetleri ve çalışanların barınma sorunuyla karşılaştıklarını dile getirdi.

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, resmi kayıtlara göre şehirde toplamda 177 bin yabancının ikamet ettiğini, bunun 51 binin Rus, yaklaşık 20 binin ise Ukraynalı olduğunu bildirmişti.

Yabancılara konut satışında tarihi zirve görüldü! Her 4 konuttan birini Ruslar aldı!

Konut satışları yine düştü! 2022 Aralık'ta 207 bin 963 konut satıldı! 

Konut satışları yerinde saydı: 2022'de 1 milyon 485 bin konut satıldı!


Geri Dön