02 / 05 / 2024

Antalya'da turizmci zirvesi gerçekleşti!

Antalya'da turizmci zirvesi gerçekleşti!

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı turizm yaptırımlarına karşı çözüm üretmek amacıyla Antalya’da turizmcilerle bir zirve gerçekleştirdi.



Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı turizm yaptırımlarına karşı çözüm üretmek amacıyla Antalya’da turizmcilerle bir zirve gerçekleştirdi. 


Ünal, “Bakanlık olarak turizm sektörümüzün bu süreçten en az etkilenmesi, hatta bunun fırsata dönüştürülmesinden yanayız. Her kriz kendi içerisinde bir çok fırsatı barındırır” dedi.


Turizmciler Ünal’ın öncülüğünde, iki ülke arasında turizm alanında yaşanan krizi değerlendirmek üzere Antalya’da bir zirve gerçekleştirdi. Toplantıya; Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) ve Belek Turizm Yatırımcıları Ortak Girişimi (BEYÜTAB) başta olmak üzere çok sayıda dernek katıldı.


Basına kapalı olarak gerçekleşen bölümde Ünal, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından bugüne kadar bakanlığın aldığı önlemleri anlatırken, turizmcileri ise Ünal’a krizin aşılması yönündeki talepleri iletti. Sektörden aldığı talepleri Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunacak olan Bakan Ünal, İstanbul’da da daha kapsamlı ikinci bir turizm zirvesi gerçekleştirecek. Açılışta Ünal, turizmcilere şöyle seslendi:


G20 İLE ANTALYA’NIN YILDIZI PARLADI: Uçak krizinden en çok etkilenecek olan yer Antalya ilimiz. Antalya turizm sektörü için çok önemli. 4.5 milyon Rus turistin yüzde 75’i Antalya’yı tercih ediyor. Antalya’nın G20 tarihinde en iyi G20 toplantısını yapması, Antalya’nın yıldızını daha da parlattı. Antalya’nın dünya üzerinde oluşan bu parlak algısını hem sürdürülebilir kılmak hem de söktürün son yaşanan olaydan en az etkilenmesini sağlamak devlet olarak bizim görevimiz.


2 GÜNLÜK ÇALIŞTAY YAPILACAK: Önümüzdeki ay içerisinde Türkiye turizmine dönük daha kapsamlı bir toplantı ile sizlerle biraraya geleceğiz. İki günlük bir çalıştay yapacağız. Bütün sorunları masaya yatıracağız ve devlet tarafından nasıl desteklenmesi gerektiği, sektörün diğer taraftan yeni bir turizm strateji belgesinin hazırlanması gerektiği, önümüzdeki 4 yıl yapılması gereken yasal düzenlemelerin alt yapısını yapacağımız geniş bir toplantı olacak.


BAKANLAR KURULU’NDA ELE ALINACAK: Bakanlık olarak bu mesele olduktan sonra hemen kriz masası oluşturduk. Bakanlar Kurulu’na kapsamlı bir şekilde konuyu taşıdık. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda kapsamlı bir şekilde konuyu ele aldık. Bugün sizlerle birarada sizin meseleye bakışınızı bize sunacağınız teklifleri ele alacağız. Sizin tekliflerinizi Bakanlar Kurulu’nda ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda da ele alacağız. İkinci adım olarak daha büyük bir turizm çalıştayı yapmayı planlıyoruz.


YAKIT DESTEĞİ DEVAM EDECEK

 

Basına kapalı bölümün ardından açıklama yapan Bakan Ünal şunları kaydetti: “2.5 saatlik toplantıda sorunları, çözüm önerilerini konuştuk. Sorunlar üç ana başlıkta toplandı. Yakıt desteğini 2016’nın ocak, şubat ve mart aylarını kapsayacak şekilde uzatma kararı 

aldık.”


‘Farkı devlet karşılasın’

Öte yandan toplantının basına kapalı olarak gerçekleşen bölümünde de turizm temsilcileri özetle şu taleplerini aktardı:


- Ocak ayından itibaren uygulamaya geçecek 1300 TL asgari ücretin geciktirilmesi ya da turizm tesisleri için oluşacak farkın bu yıl için devlet tarafından karşılanması.


- Turizm tesislerinde tüm personelleri kış dönemi SGK kesintilerinin devlet tarafından karşılanması ya da yapılandırılması.


- Uçaklara verilen yakıt desteğinin artırılarak tüm destinasyonlara yayılması.


- Havalimanı vergilerinin düşürülmesi veya geçici bir süreliğine kaldırılması.


- otellerde misafir tüketimine sunulan içkilerin ÖTV oranının düşürülmesi.


‘Direkt uçuşlar artırılsın’ talebi


- Otelcilik sektörü için uygulanan KDV oranlarının düşürülmesi.


- Halihazırda mevcut olan oteller tarafından yapılan yurtdışı tanıtımlarına sağlanan mali desteğin oranının artıması.


- Antalya’ya yapılan direkt uçuşların ve destinasyonlarının öncelikli THY tarafından artırılması ve yabancı havayolu şirketlerine sağlanacak avantajlarla Antalya’nın, tek noktadan en çok farklı noktaya uçuş yapılan merkez (HUB) havalimanı durumuna çevrilmesi.


- Expo 2016 için gelecek ülke katılımcıları ve misafir sayısının artırılması için yurtiçi ve yurtdışı tanıtım ve faaliyetlerin artırılması.


- Yabancı çalışan izin mevzuatının kolaylaştırılması.


- Otellerin enerji su ve atık su fiyatlandırmalarının özel durum nedeni ile tekrar yapılandırılması.


Milliyet 



Geri Dön