29 / 04 / 2024

Antalya'daki düğmeli evler turizme kazandırılacak!

Antalya'daki düğmeli evler turizme kazandırılacak!

Antalya'nın İbradı İlçesi'ne bağlı Ormana Mahallesi'nde bulunan ve düğmeli olarak adlandırılan tarihi evlerden restorasyonu tamamlananlar turizme kazandırılıyor. Ormana Mahallesi'ndeki düğmeli evler taşla ahşabın uyumunu yansıtıyor...



Antalya'nın İbradı İlçesi'ne bağlı Ormana Mahallesi'nde bulunan ve harç, çivi kullanılmadan yapılmaları nedeniyle 'Düğmeli' olarak adlandırılan tarihi evler turizme kazandırılıyor. Ormana Mahallesi'ndeki düğmeli evler taşla ahşabın uyumlu birlikteliğiyle asırlardır zamana meydan okuyor. Koruma altına alınan geleneksel Düğmeli evleriyle bir tarih müzesi niteliği taşıyan mahallenin 'Safranbolu'nun Akdeniz versiyonu' olması hedefleniyor. 


300 YILLIK EVLER VAR 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, bölgeyi 2005 yılında kentsel SİT alanı ve alternatif turizm merkezi ilan etmesi ile 150 Ormana evi tespiti edilirken, 49'u koruma altına alındı. Osmanlı mimarisinin hakim olduğu evlerin tarihi 100-300 yıl arasında değişiklik gösterirken, yöre mimarisinin Karamanoğulları Beyliği'nden miras kaldığı düşünülüyor. 


İLK EV HİZMETE SUNULDU 

Ormana Aktif Kültürel ve Yöresel Kültür Turizmi A.Ş. ve Abdullah Nevzat Özgüven Vakfı Başkanı işadamı Aydın Özgüven, ilk kez 'Düğmeli' evi restore ederek turistlerin hizmetine sunduklarını kaydetti. Bu evlerin butik otel olarak turizmin hizmetinde olacağını dile getiren Özgüven, "Ormana'da turizm faaliyetlerini geliştirmek istiyoruz. Bizim takipçilerimiz de olacak. Ormana'nın Akdeniz'de bir Safranbolu olmasını hedefliyoruz" dedi. 


KÜLTÜR TURİZMİ 

Düğmeli evlerden birini restore ederek restoran ve otel şeklinde turizme açtıklarını aktaran Özgüven, "Nisan ayından beri yaklaşık 5 bin turist geldi. Kültür turizmi kapsamında turistleri Ormana'da ağırlıyoruz. Ama 100 yatak kapasitesine çıkıp, yurt dışından direkt turistleri getirerek burada 15 gün ağırlayacağız. Kültür turizmi kapsamında gelecek yıl bu hedefe ulaşmayı planlıyoruz" diye konuştu. 


Sabah


Geri Dön