29 / 04 / 2024

Antalya'daki falezler ve Bababurnu Deniz Feneri ticari yapılaşmaya açıldı!

Antalya'daki falezler ve Bababurnu Deniz Feneri ticari yapılaşmaya açıldı!

Antalya Muratpaşa Belediyesi’nde 1. derece SİT alanı olan falezler ile Bababurnu Deniz Feneri ticari yapılaşmaya açıldı. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal yürütmenin durdurulması için başvurdu.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1. derece SİT alanı olan ve Antalya’nın simgesi olarak bilinen falezleri ticari yapılaşmaya açtı. Bakanlık, Antalya Muratpaşa Belediye Başkanlığı’nın ticari yapılaşma izinlerini reddettiği alanla ilgili resen imar planı değişikliğine gitti. Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Bakanlık kararının yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Bakanlığın imar izni verdiği alanın SİT bölgesi olduğuna dikkat çeken Uysal, “Yapılacak inşaatların SİT alanına vereceği tahribat sanılandan çok ama çok daha büyüktür, yıkıcıdır ve sonradan giderilmesi olanaksızdır” dedi.


Mimarlar Odası'ndan Bababurnu Deniz Feneri rekreasyon açıklaması!



SÜREÇ NASIL İŞLEDİ

Dava dosyasına göre, Antalya’nın tek deniz feneri olan Bababurnu Deniz Feneri’nin etrafı ticari yapılaşmaya açılması için ilk adım 2007 yılında atıldı. Bir turizm şirketi, 2007 yılında Deniz Feneri’nin etrafına lokanta, kafeterya, büfe, WC, otopark, gezi yolu, günlük turizm yapı ve tesis alanı kurmak için fenerin sınırlarında bulunduğu Muratpaşa Belediyesi’ne başvurdu. Ancak talebi reddedildi. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konuyu resen gündemine aldı ve 2009 yılında falezlerin üzerine ticari yapılaşma izni veren plan değişikliğine gitti. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı onay verdi, Kıyı İşletmeciliği Genel Müdürlüğü de bölgeyi 49 yıllığına bir şirkete kiraladı. Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun onayıyla şirket, bu alanda inşaata başladı, tarihi Deniz Feneri’nin müştemilatı yıkıldı. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın, inşaatın durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verdiği itiraz dilekçeleri reddedildi. İnşaat, Muratpaşa Belediyesi’nin 2015 Aralık ayında yaptığı denetimde, planda yer alanların dışında fazlalıklar bulunduğu gerekçesiyle mühürlendi. 


7 MART’TA DAVA AÇILDI

Başkan Uysal adına 7 Mart’ta Antalya nöbetçi İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması ve Çevre Bakanlığı’nın imar değişikliğinin iptali için dava açıldı. Dava dilekçesinde, fener ve etrafı ile ilgili herhangi bir Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmadığı belirtilerek, “Yapımına izin verilen yapıların çevreye ve doğal yapıya vereceği zararlar değerlendirilmemiş, Bababurnu Deniz Feneri’nin değeri, önemi ve tarihi yok sayılmıştır” denildi. Dilekçede, özetle şunlar kaydedildi:

“Yapım izni verilen falezler bölgesi 1. derece SİT alanı ve Deniz Feneri de tarihi yapı. Falezler binlerce, milyonlarca yıl içinde sert rüzgarlar ve yağmurların etkisiyle eşi benzerine az rastlanır bir ekolojik değerdir. Falezlerin hemen üstünde bulunan Bababurnu Deniz Feneri de 71 yıl boyunca gemilere yol göstermiştir. Antalya’daki tek deniz feneri olması nedeniyle kentin simgesine dönüşmüştür. Tarihsel değeri nedeniyle de tescilli bir yapı gibi korunması gereklidir. Bakanlık onayladığı planla doğal SİT yapısının tahrip edilmesinin önünü açmıştır.”


BELEDİYE DAVA AÇTI

MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Hürriyet’e şunları söyledi: “Belediyemizin hem çevresel hem de tarihi önemi bulunan falezlerin ticari yapılaşmaya açılmasına karşı verdiğimiz tüm ret kararları hiçe sayılmış, Çevre Bakanlığı tarafından bu alana yapılaşma izni verilmiştir. İmar planı ile Antalya’nın en önemli ve değerli doğal varlıklarından biri olan ve milyonlarca yıl içinde oluşan falezlerin üstündeki alan yapılaşmaya açılmış, ticari amaçla kullanılır duruma getirilmiştir. Yapılacak inşaatların SİT alanına vereceği tahribat sanılandan çok ama çok daha büyüktür, yıkıcıdır ve sonradan giderilmesi olanaksızdır. Çevremizi ve tarihimizi ne pahasına olursa olsun koruyacağız.”


FALEZ NEDİR?

Deniz ve göllerin kenarlarında bulunan ve dalga aşındırmasına bağlı olarak meydana gelmiş bulunan diklikler. Bununla birlikte, deniz ve göllerin kenarlarında görülen bütün diklikler dalga aşındırmasına bağlı olarak meydana gelir.


Hürriyet




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Sit alanı olan falezlere Çevre Bakanlığı’nın onayıyla ticari yapılaşmaya izin verilmesine dava açıldı.


Antalya’nın simgesi haline gelen falezlerin üzeri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı ile ticari yapılaşmaya açıldı. Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Bakanlık kararının yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Bakanlığın imar izni verdiği alanın SİT bölgesi olduğuna dikkat çekerek, “Yapılacak inşaatların SİT alanına vereceği tahribat sanılandan çok ama çok daha büyüktür, yıkıcıdır ve sonradan giderilmesi olanaksızdır” dedi.


Bababurnu Deniz Feneri’nin etrafının imara açılması için ilk adım 2007’de atıldı. Doruk Turizm Şirketi Sahibi Kemal Yıldız, 2007’de Deniz Feneri’nin etrafına lokanta, kafeterya, büfe, otopark, gezi yolu, günlük turizm yapı ve tesis alanı kurmak için, Fenerin sınırlarında bulunduğu Muratpaşa Belediyesi’ne başvurdu. Ancak talebi reddedildi. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2009’da falezlerin üzerine ticari yapılaşma izni veren plan değişikliğine gitti. Bakanlık Deniz Feneri çevresini SİT alanı olmasına karşın imara açtı. Turizm Bakanlığı onay verdi, Kıyı İşletmeciliği Genel Müdürlüğü de bölgeyi 49 yıllığına Doruk Turizm Şirketi’ne kiraladı. Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun onayıyla şirket, bu alanda inşaata başladı. İlk icraat olarak da tarihi Deniz Feneri’nin müştemilatı yıkıldı. Belediye Başkanı Uysal, inşaatın durdurulması için Şehircilik Çevre Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’na itiraz dilekçeleri sundu. Ama kurumlar, reddetti. İnşaat, belediyenin 2015 Aralık ayında yaptığı denetimde, planda yer alanların dışında fazlalıklar bulunduğu gerekçesiyle mühürlendi.


Belediye Başkanı Uysal adına 7 Mart günü de yürütmenin durdurulması ve Çevre Bakanlığı’nın imar değişikliğinin iptali için dava açıldı. Dilekçesinde fener ve etrafı ile ilgili herhangi bir Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmadığı belirtilerek “Yapımına izin verilen yapıların çevreye ve doğal yapıya vereceği zararlar değerlendirilmemiş, fenerin değeri, önemi ve tarihi yok sayılmıştır” denildi.




Cumhuriyet



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ANTALYA Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, kentin simgesi olan falezler SİT alanı olduğunu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın alana imar izni verdiğini söyledi.


Uysal, imar değişikliğinin iptali için dava açtı. Uysal, “Yapılacak inşaatların SİT alanına vereceği tahribat sanılandan çok ama çok daha büyüktür, yıkıcıdır ve sonradan giderilmesi olanaksızdır” dedi. Uysal, söz konusu imar değişikliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Uysal şöyle dedi: “Belediyemizin hem çevresel hem de tarihi önemi bulunan falezlerin ticari yapılaşmaya açılmasına karşı verdiğimiz tüm ret kararları hiçe sayılmıştır. Karar, hem milyonlarca yıl içinde oluşan falezlerin yapısına hem de bitki örtüsüne zarar verecektir. Bu plan bir an önce durdurulmalı. Antalya halkı da bu durumdan rahatsız. Çevremizi ve tarihimizi ne pahasına olursa olsun koruyacağız.”


Yeni Yüzyıl



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ANTALYA'nın simgesi haline gelen dünyaca ünlü falezler, Çevre Bakanlığı'mn onayı ile ticari yapılaşmaya açıldı. Sit özelliği taşıyan falezler, CHP'li Muratpaşa Belediyesi'nin karşı çıkmasına rağmen bakanlık tarafından doğrudan imar değişikliğiyle ranta kurban ediliyor. Ünlü "Bababurnu Deniz Feneri" de yapılaşmadan nasibini alacak. Halk, "Falezlerimize dokunma" diyerek kampanya başlatırken, Muratpaşa Belediye Başkam Ümit Uysal da, bakanlık karan için dava açtı.  Uysal, şunları söyledi: "Yapılacak inşaatların sit alanına vereceği tahribat sanılandan çok büyüktür, yıkıcıdır ve somadan giderilmesi olanaksızdır. Çevre Bakanlığı'nın imar planı şehircilik ilkelerine, kamu yararına aykırıdır. Hem falez yapışma hem de bitki örtüsüne zarar verecektir." 


Sözcü


Haber Milliyet'te şu şekilde yer aldı;


Antalya'da 1. derece doğal sit alanı olan falezler üzerinde ticari yapılaşmaya izin veren imar planı değişikliği nedeniyle dava açıldı. 


Antalya idare Mahkemesi'nde açılan dava dilekçesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, fenerin de içinde bulunduğu 1248 m2'lik alanda, 7 Ocak 2015 tarihinde "Resmi Kurum Alanı" kararını değiştirerek, "Rekreaktif Alan" ve "Günübirlik Tesis Alanı" olarak kullanım kararı aldığı ve alanın ticari alana dönüştürüldüğü kaydedildi. 


Dilekçede, imar planı değişikliği sonrasında Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun, 71 yıllık Bababurnu Deniz Feneri etrafındaki müştemilatın yıkılarak, turizm amaçlı kafe-restoran yapımına yönelik planı onayladığı vurgulandı. Davayı açan CHP'i Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, komisyonun, "jeolojik falez yapısına zarar verilmemesi" kaydıyla onayladığı planın keyfiyete açık olduğu tehlikesine dikkati çekerek, "Bakanlık, doğal sit yapısının tahrip edilmesinin önünü açmıştır" denilerek yürütmenin durdurulması istendi. 



'Geri dönüşü olmaz'

Uysal şunları söyledi: "Önlemleri alacak olan ve nasıl uygulanacağını belirleyecek olan devlet ve devlet adına da Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'dur. Ruhsat sahibi şirket önlem almazsa ne olacaktır? 

Çevreye, doğaya, tarihe ve yapıya zarar verildikten sonra ceza verilse bile yapılan tahribatın geri dönüşü olabilecek midir?


Milliyet


Haber Evrensel Gazetesi'nde şöyle yer aldı;



Antalya'nın simgesi haline gelen falezler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı ile ticari yapılaşmaya açıldı. Antalya Muratpaşa Belediyesi falezlerin 1. Derece SİT alanı olduğunu belirterek Bakanlık kararının yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açtı. Tarihi Deniz Feneri de tehlike altında. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, doğa olayları sonucu milyonlarca yılda ortaya çıkan falezlerin bir şirketin talebine kurban edilmesine tepkili. 


Falezler üzerinde 71 yıldır boy gösteren ve Antalya'nın tek deniz feneri olan Bababurnu Deniz Feneri'nin etrafının imara açılması için ilk adım 2007 yılında atıldı. Deniz Feneri'nin etrafına lokanta, kafeterya, büfe, WC, otopark, gezi yolu, günlük turizm yapı ve tesis alanı kurmak için bir şirketin yaptığı başvuru, Muratpaşa Belediyesi'ne başvurdu. Ancak talep reddedildi. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuyu resen gündemine alarak 2009 yılında falezlerin üzerine ticari yapılaşma izni veren plan değişikliğine gitti. Bakanlık falezler üzerinde yer alan Deniz Feneri çevresini SİT alanı olmasına karşın imara açtı. 


Turizm Bakanlığı da değişikliğe onay verdi. Ardından Kıyı İşletmeciliği Genel Müdürlüğü bölgeyi 49 yıllığına başvuruyu yapan şirkete kiraladı. Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu'nun onayıyla Doruk Turizm Şirketi bu alanda inşaata başladı. Tarihi deniz fenerinin müştemilatı yıkıldı. 


Muratpaşa Beledivesi'nin inşaatın durdurulması için Çevre Şehircilik Bakanlığı ile Turizm Bakanlığf na yaptığı itiraz dilekçeleri reddedildi. İnşaat Muratpaşa Belediyesi'nin 2015 yılının Aralık ayında yaptığı denetimde planda yer alanların dışında fazlalıklar bulunduğu gerekçesiyle mühürlendi. 


MİLYONLARCA YILDA OLUŞAN EKOLOJİK BİR DEĞER

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal adına geçtiğimiz Pazartesi günü yürütmenin durdurulması ve Çevre Bakanlığı'nın imar değişikliğinin iptali için dava açıldı. Dava dilekçesinde fener ve etrafı ile ilgili herhangi bir Çevresel Ftki Değerlendirmesi yapılmadığı belirtilerek, "Başka bir deyişle yapımına izin verilen yapıların çevreye ve doğal yapıya vereceği zararlar değerlendirilmemiş, Bababurnu Deniz Feneri'nin değeri, önemi ve tarihi yok sayılmıştır" denildi. Dilekçede, yapım izni verilen falezler bölgesinin 1. Derece SİT alanı olduğu, Deniz Feneri'nin de tarihi yapı olduğu vurgulanarak şunlar ifade edildi: "Falezler binlerce, milyonlarca yıl içinde sert rüzgarlar ve yağmurların etkisiyle eşi benzerine az rastlanır bir ekolojik değerdir. 


Falezlerin hemen üstünde bulunan Bababurnu Deniz Feneri de 71 yıl boyunca gemilere yol göstermiştir. 

Antalya'daki tek deniz feneri olması nedeniyle kentin simgesine dönüşmüştür. Tarihsel değeri nedeniyle de tescilli bir yapı gibi korunması gereklidir. Bakanlık onayladığı planla doğal SİT yapısının tahrip edilmesinin önünü açmıştır." 


Evrensel


Geri Dön