04 / 05 / 2024

Mimarlar Odası'ndan Bababurnu Deniz Feneri rekreasyon açıklaması!

Mimarlar Odası'ndan Bababurnu Deniz Feneri rekreasyon açıklaması!

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal, "Mimarlar Odası kentte yaşanan olumsuzluklara sessiz kalmamış, bundan sonra da kalmayacaktır" dedi.



Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal, Lara falezleri üzerinde bulunan Bababurnu Deniz Feneri'nin günübirlik rekroasyon alanı olarak kullanımına ilişkin kararın iptali ve yürütmenin durdurulması iptaliyle dava açıldığını söyledi.Köksal, yaptığı yazılı açıklamada, 1. derece doğal sit alanı olan, Lara falezleri üzerinde yaklaşık 70 yıldır gemilere yol gösteren Bababurnu Deniz Feneri ve müştemilatının, resmi kurum alanı olması, sit alanı olması, mimari bir miras olması gibi özellikleri gözardı edilerek bir yatırımcıya tahsis edildiğini kaydetti.Planlama yetkisi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi baypas edilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, yapı yoğunluğu da artırılarak plan kararının değiştirildiği ve günübirlik alanı dönüştürüldüğünü kaydeden Köksal, ilgili belediyelerin, Bakanlık tarafından onaylanan planları bir ay süreyle askıya çıkardığını, ancak herhangi bir itirazda bulunmadığını ifade etti.Mimarlar Odası Antalya Şubesinin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptali ve ivedilikle yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtığını belirten Köksal, açıklamasına şöyle devam etti:"Antalya 3. İdare Mahkemesi 5 Ocak 2016 tarihli kararı ile dava konusu yapı ruhsatı ile ruhsatın dayanağı olan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planının, dava konusu imar planlarının dayanağı olan komisyon kararı ve diğer tüm bilgi ve belgelerin istenmesine, yürütmenin durdurulması istemine de davalı idarenin birinci savunması alındıktan ve ara karar gereği yerine getirildikten sonra incelenmesine karar vermiştir. Bazı yerel basın organlarında konuyla ilgili hiçbir kuruluş tarafından yargı nezdinde bir girişimde bulunulmamasının dikkat çekici olduğu yönünde haberler yer almıştır. Şubemiz, uzun süredir basında yaygara yapmak yerine gereğini yapmaktadır. Mimarlar Odası kentte yaşanan olumsuzluklara sessiz kalmamış, bundan sonra da kalmayacaktır."


Hürriyet 


Antalya'daki falezler ve Bababurnu Deniz Feneri ticari yapılaşmaya açıldı!



Haber Antalya Körfez'de şu şekilde yer aldı;


Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Bababurnu Deniz Feneri ve müştemilatının "Resmi Kurum Alam", 'sit alanı" ve 'mimari miras" olması gibi özellikleri göz ardı edilerek yatırımcıya tahsis edildiğine dikkat çekti. Alanın planlamasında Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi'nin baypas edildiğini. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımca, fenerde yapı yoğunluğu da artırılarak plan kararı değiştirilmiş ve günübirlik alana dönüştürüldüğünün altı çizilen açıklamada, sürece ilişkin "Plan kararma uygun olarak Muratpaşa Belediyesi'nce yapı ruhsatı düzenlenerek yatırımcı tarafından mevcut müştemilat yıkılarak inşaata başlanmıştır. İlgili belediyeler. Bakanlıkça onaylanan planları bir ay süreyle askıya çıkarmışlar ancak herhangi bir itirazda bulunmamışlardır" değerlendirmesinde bulundu. 

BELEDİYE ALEYHİNE DAVA

Mimarlar Odası Antalya Şııbesi'nin konudan haberdar olmasının ardından 30 Aralık 2015"te Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'ııde Muratpaşa Belediyesi'nce düzenlenen yapı ruhsatı ve imar planlarının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açıldığı belirtildi. 

Açılan davada Oda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 1 "inci derece doğal sit alanı içindeki Bababurnu Deniz Feneri'nde imar planlarının herhangi bir çevresel etki değerlendirilmesi yapılmadan, yapının çevreye ve doğal yapıya vereceği zarar. geçmişte üstlendiği fonksiyon ve 71 yıllık tarihi araştırılmadan gerçekleştirildiği belirtildi. 

ŞİRKETİN KEYFİNE KALMIŞ

Dava dilekçesinde. Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun mimari projeyi. "Söz konusu parselin yakınlarında yer alan jeolojik çöküntü alanlarına ilişkin gerekli çevresel ve güvenlik tedbirlerinin alınmasına, proje uygulama aşamasında mevcut doğal bitki örtüsünün korunmasına ve bu yönde her türlü tedbirin alınmasına, bölgenin jeolojik falez yapısına herhangi bir zarar verilmemesi" kaydıyla şeklinde muğlak bir ifadeyle onayladığına dikkat çekildi. 

Dilekçede, bölgenin tamamen şirketin keyfiyetine bırakıldığı iddia edildi. 

MAHALLE ADINI FENER'DEN ALDI

Bababurnu Deniz Feneri"nin Antalya'daki tek deniz feneri olması nedeniyle kentin simgesi konumunda bir yapı olduğunun vurgulandığı dilekçede fenerin tarihi geçmişi nedeniyle değeri de olan, tescilli yapı gibi korunması gerekli yapılardan olduğu savunuldu. Hatta bulunduğu bölge. Deniz Feneri nedeniyle 'Fener Mahallesi' olarak bilinmekte ve kayıtlarda yer aldığına dikkat çekilen dilekçede şu ifadelere yer verildi: "Diğer bir deyişle bulunduğu mahalleye adını da vermiş bir yapıdır. 

Fener Mahalle sakinleri. Çevre ve Doğa Dostları. Sivil Toplum Kuruluşları Deniz Fenerinin yıkılarak burada turizm amaçlı tesisler yapılmasına karşı çıkmakta ve bu konuda itirazlarını eylemler, basın aracılığı ile dile getirmektedirler. 

Kamunun istemediği, sadece 'rant" amaçlı bir turizm yatırımı söz konusu olmaktadır ki. bu durumda dava konusu planlar ile ruhsat işleminde kamu yararı bulunmamaktadır." Ancak mahkeme 5 Ocak tarihli kararında yürütmeyi durdurma talebinin 'ara karar gereği' yerine getirildikten sonra incelenmesine karar verdi. 


Antalya Körfez


Geri Dön