02 / 05 / 2024

Bababurnu Deniz Feneri'nin imar iznine dava açılacak!

Bababurnu Deniz Feneri'nin imar iznine dava açılacak!

Büyükşehir Belediyesi, Bababurnu Deniz Feneri için yapılan imar değişikliğine ve Muratpaşa Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatının iptali için dava açacağını bildirdi.



Antalya Büyükşehir Belediyesi. 1. Derecede doğal SİT Alanı üzerinde duran ve Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından 8 yıl önce ihalesi yapılan Bababurnu Deniz Feneri'ne müdahil olacak. Büyükşehir Belediyesi. 71 yıl önce yapılan Deniz Feneri'nin bulunduğu 13145 ada 3 parselin cafe-restoran olarak kullanılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü "nün yaptığı imar plan değişikliğine ve Muratpaşa Belediyesi tarafından verilen ruhsat işlemleri hakkında dava açacağını bildirdi. Falezler üzerinde bulunan tarihi Deniz Feneri ile ilgili yaşanan süreci ilk günden beri takip eden Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada. Fener için hazırlanan günübirlik tesisi alanına ilişkin mimari projeye Muratpaşa Belediyesi tarafından da 03 Kasım 2015 tarih ve 650 numara ile yapı ruhsatı verildiğini hatırlattı. 


BÜYÜKŞEHİR YAKIN TAKİPTE 


Bababurnu Deniz Feneri ile ilgili süreci yakın takip edildiği beiiıtüen açıklamada, "Konu ile ilgili bazı basın kuruluşlarında yer alan haberleri ihbar kabul eden Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Muratpaşa Belediyesine resmi bir yazı gönderilerek konu ile ilgili bilgi talep etmiştir. 16 Aralık 2015 tarih ve 48003 sayılı yazı ile Muratpaşa Belediyesi'nden incelenmek üzere bilgi ve belgelerin gönderilmesi ve bu aşamada herhangi bir faaliyette bulunulmaması istenmiştir. Muratpaşa Belediyesi'nin 31 Aralık 2015 tarih ve 21694 saydı yazısı ile yapının ruhsat ve eklerine aykırılıkların tespit edilerek mühürlendiği. aykırılıkların nasıl giderileceği ve ruhsat iptali gerekip gerekmediği hususları hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü "ne yazı yazıldığı bildirilmiştir"' dedi. 


STK'LAR NEDEN SESSİZ? 


İmar değişikliğine askı süresinde itiraz edilmemesinin manidar olduğunun da altı çizilen açıklama şöyle devam etti: "Büyükşehir projelerinin önemli bir bölümüne STK'lar ve meslek odaklarınca kamu hassasiyeti adına davalar açılıyor iken bu konuda hiçbir kuruluş tarafından yargı nezdinde bir girişimde bulunulmaması dikkat çekici bir husustur. Biiyükşehir Belediyesi olarak Antalya'nın mirasına sahip çıkmak adına Bababurnu'nda yapılan plan değişikliği ve Muratpaşa Belediyesi tarafından verilen ruhsat işlemleri hakkında dava açılmasına karar verilmiştir. Antalya kamuoyu hassasiyetleri göz önünde bulundurularak bu yapının falez bandı üzerinde yaptmJıııaıııası için her türlü hukuki mücadele belediyemizce yürütülecektır" 



Abdullah YALÇIN/Hürses


Haber Hürses Antalya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Muratpaşa Belediyesi'nden 


MURATPAŞA Belediyesi Bababurnu Deniz Feneri ile ilgili tartışmalar hakkında açıklama yaptı. 

Muratpaşa Belediyesi tarafından yapılan açıklamada Bababurnu Deniz Feneri'nin, 49 yıllığına hükümet tarafından bir özel firmaya tahsis edildiği bildirildi.


Belediyelerin, geçerli bir imar planı olan alanlarda, yapı ruhsatı verme zorunluluğu olduğu bildirilen açıklamada aksi halde, belediyelerin ilgili bilimlerinin şikayet üzerine cezai ve hukuki takibata uğrayacakları ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi; "Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, Muratpaşa Belediyesi'ne dava edeceğini açıklaması gerçekçi değildir. Belediyemiz avukatları. Bababurnu Deniz Feneri "ne ilişkin plan değişikliği talebimizin reddi işlemine karşı, dava hazırlıklarının tamamlamış olup, yürütmeyi durdurma talepli dava dosyasını 7 Mart 2016 Pazartesi tarihinde. Nöbetçi İdare Mahkemesi "ne teslim edecektir. 


Hükümet birimlerini, Bababurnu Deniz Feueri'ndeki 49 yıllık tahsisi iptale. ve yapılaşma içeren imar planını değiştirmeye, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ui de. kendi hükümeti nezdinde. bu hususlarda girişimde bulunmaya davet ediyoruz." 


Hürses (Antalya)



Bu haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Muratpaşa Belediyesi, Bababurnu Deniz Feneri'ne ilişkin plan değişikliği talebinin reddi işlemine karşı, red işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.Muratpaşa Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bababurnu Deniz Feneri'nin ticari kullanımına yol açan plan ve ruhsatın iptal edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine, red işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.Dava dosyası, Muratpaşa Belediyesi avukatlarınca, Antalya Nöbetçi İdare Mahkemesine sunuldu. Dava dosyasında, falezlerin 1. Derece Doğal Sit Alanı olduğu, kentin değerlerine ticari gözle bakılmaması gerektiği, emsal artışı getirildiğine dikkat çekilerek, tahribatın sanılandan çok daha büyük olduğu savunuldu. Dosyada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ve Bababurnu Deniz Feneri'nin ticari kullamına yol açan planın iptaline yönelik talebinin reddedilmesi işleminin reddedilmesi, ivedi olarak da yürütmenin durdurulması talep edildi.


Hürriyet



Geri Dön