27 / 12 / 2024

Bababurnu Deniz Feneri'ne inşaat izni!

Bababurnu Deniz Feneri'ne inşaat izni!

Lara 1’inci derece doğal SİT alanında yer alan Bababurnu Deniz Feneri’nin ’turizme açılması’ için başlayan inşaata iki ayrı bakanlıktan izin çıktı.Bababurnu, Devlet Denizyolları ve Limanları Müdürlüğü tarafından 1944 yılında yaptırıldı.



Bababurnu Deniz Feneri, Lara 1’nci derece doğal SİT alanı üzerinde, kentin denize sokulan en uç noktasında, 71 yıldır Antalya Körfezi’nde seyirdeki gemilere, balıkçı teknelerine yol gösteriyor. Mimarisiyle Osmanlı dönemi deniz fenerlerine benzeyen Bababurnu, Devlet Denizyolları ve Limanları Müdürlüğü tarafından 1944 yılında yaptırıldı.

 
Günübirlik tesis yapılacak

Fener, yanında geceleri feneri yak mak, fırtınalı havalarda feneri söndürmemek için fenercilerin evi olan müştemilatıyla falez kıyı bandının sembol yapısıydı. Ancak gelişen teknoloji fenercilere ihtiyacı ortadan kaldırırken,a müştemilat da boşaltıldı ve kentin en güzel manzarasına sahip bu noktasında ’yalnız bir binaya dönüşen’ deniz fenerinin turizme açılması için 2007’de ilk adım atıldı. Antalya’da yerel yönetimlerin izin vermediği plan, 6 yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı. Resen plan yapma yetkisini kullanan Bakanlık, Bababurnu fenerinde sadece ’deniz feneri’ yapısının muhafaza edilerek günübirlik tesis alanı olarak planladı.

 

Fenerle aynı yükseklikte 

MÜŞTEMİLATIN yıkılarak deniz fenerinin hemen yanı başında fenerle aynı yükseklikte yapılan bina, zemine doldurulan toprak ve yükselen istinat duvarları, Antalya’da tepkilere neden oldu. Tepkiler üzerine inşaatta incelemelerde bulunan Muratpaşa Belediyesi ekipleri, projeye aykırılıklar olduğu gerekçesiyle 18 Aralık’ta inşaatı mühürlendi. Muratpaşa Belediyesi, inşaatın durdurulmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan planların, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden ise ruhsatın iptalini talep  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 11 Ocak tarihli yazısında, iptali istenen planların Muratpaşa Belediyesi’nde 1 ay süreyle askıda kaldığını, ancak itiraz olmadığını hatırlattı, planların yürürlükte olduğunu bildirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 18 Ocak tarihli kararında ise ruhsat iptal talebine de olumsuz yanıt verildi.


Vatan




Haber Antalya Akdeniz Güncel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Antalya'da Lara 1 'inci derece doğal SİT alanında yer alan 71 yıllık Bababurnu Deniz Feneri'nin 'turizme açılması' için başlayan inşaatı mühürleyen Muratpaşa Belediyesinin plan ve ruhsat iptal taleplerine, 9 gün içinde iki ayrı bakanlığa bağlı üç kurumdan ret cevabı geldi.


Bababurnu Deniz Feneri, Lara l'nci derece doğal SİT alanı üzerinde, kentin denize sokulan en uç noktasında, 71 yıldır Antalya Körfezi'nde seyirdeki gemilere, balıkçı teknelerine yol gösteriyor. Mimarisiyle Osmanlı dönemi deniz fenerlerine benzeyen Bababurnu, Devlet Denizyolları ve Limanları Müdürlüğü tarafından 1944 yılında yaptırıldı. Fener, yanında geceleri feneri yakmak, fırtınalı havalarda feneri söndürmemek için fenercilerin evi olan müştemilatıyla falez kıyı bandının sembol yapısıydı. Ancak gelişen teknoloji fenercilere ihtiyacı ortadan kaldırırken, müştemilat da boşaltıldı ve kentin en güzel manzarasına sahip bu noktasında 'yalnız bir binaya dönüşen' deniz fenerinin turizme açılması için 2007'de ilk adım atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığından fener ve arazisinin kiralanması için 30 Ekim 2007 tarihinde onay alındı, 2009 yılında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ihaleyle Bababurnu feneri kiralandı. 


YEREL YÖNETİMLER KABUL ETMEDİ 

Aynı yıl ihaleyi kazanan firma, feneri kafe-restoran olarak yeniden düzenlemek için Muratpaşa Belediyesi'ne başvurdu. Ancak Belediye Meclisi 2 Ekim 2009 tarihli toplantısında plan değişikliğini oy birliğiyle reddetti. Aynı talep 14 Aralık 2009'da Büyükşehir Belediye Meclisi'nin de gündemine geldi, oradan da onay çıkmadı. 


PLANI BAKANLIK YAPTI 

Antalya'da yerel yönetimlerin izin vermediği plan, 6 yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylandı. Resen plan yapma yetkisini kullanan Bakanlık, Bababurnu fenerinde sadece 'deniz feneri' yapısının muhafaza edilerek günübirlik tesis alanı olarak planladı. 


BELEDİYE İTİRAZI ES GEÇTİ 

Müştemilata ilişkin düzenleme yapmayarak yıkımın önü açılırken 1248 metrekare alanı kapsayan planlama Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu onay aldı ve itiraz olup olmadığını belirlemek için Muratpaşa Belediyesi'nde 9 Şubat- 10 Mart 2015 tarihleri arasında askıda kaldı. Ancak plana belediye de dahil itiraz eden olmadı. Planlama sürecinin tamamlanmasının ardından Muratpaşa Belediyesi'nden aldığı inşaat ruhsatıyla firma, 7 yıllık aranın ardından inşaat çalışmalarına başladı. 


TEPKİLER YÜKSELDİ İNŞAAT MÜHÜRLENDİ 

Ancak müştemilatın yıkılarak deniz fenerinin hemen yanı başında fenerle aynı yükseklikte yapılan bina, zemine doldurulan toprak ve yükselen istinat duvarları, Antalya'da tepkilere neden oldu. Tepkiler üzerine inşaatta incelemelerde bulunan Muratpaşa Belediyesi ekipleri, projeye aykırılıklar olduğu gerekçesiyle 18 Aralık'ta inşaatı mühürlendi. 


ÜÇ KURUMDAN OLUMSUZ CEVAP 

Muratpaşa Belediyesi, inşaatın durdurulmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığından planların, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden ise ruhsatın iptalini talep etti. Ancak iki bakanlığa bağlı 3 ayrı kurumdan 9 gün içinde belediyeye 'ret' yanıtları ulaştı. 


PLAN YÜRÜRLÜKTE 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 11 Ocak tarihli yazısında, iptali istenen planların Muratpaşa Belediyesi'nde 1 ay süreyle askıda kaldığını, ancak itiraz olmadığını hatırlattı, planların yürürlükte olduğunu bildirdi. 


'KAMU YATIRIMLARINA DESTEK VERİN' 

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün 15 Ocak tarihli ve sert ifadelerin yer aldığı üç sayfalık yazısında ise Muratpaşa Belediyesi kamu yatırımlarına destek olmaya çağrıldı. Genel Müdürlük, deniz fenerlerinde artık elektronik sisteme geçtiklerini ve artık fenerlerde görevli bulundurmadıklarını belirterek, bu gelişmenin sağladığı imkanla deniz fenerlerinin kiralanması yönünde bir proje başlattıklarını aktardı. Devam eden inşaata ilişkin Muratpaşa Belediyesi'nin, basında çıkan 'olumsuz, yanlı ve çarptırılmış' haberler nedeniyle inşaatı durdurarak mühürlediğini savunan Genel Müdürlük, Muratpaşa Belediyesi'ni proje aykırılıklarının düzeltilerek inşaatın projesine uygun olarak tamamlatılması ile kamu yatırımlarına gerekli desteği vermeye çağırdı. 


AYKIRILIKLAR KALDIRILSIN İNŞAAT DEVAM ETSİN 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun 18 Ocak tarihli kararında ise ruhsat iptal talebine olumsuz yanıt verildi. Komisyon, onun yerine projeye aykırı tüm uygulamaların belediyenin gözetiminde, iş makinesi kullanılmadan kaldırılmasına, mührün ise aykırılıklar kaldırıldıktan sonra değerlendirilmesine karar verdi.



Antalya Akdeniz Güncel


Geri Dön