27 / 04 / 2024

Antalya'nın acil bölgesel planlaması yapılmalı!

Antalya'nın acil bölgesel planlaması yapılmalı!

Elazığ depreminin Akdeniz’in de içinde yer aldığı bölgenin tamamını etkilediği için uyarılar yapan Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi, acilen bölgesel planlama yapılmasını ve riskli yapılara çözüm getirilmesini istedi.



Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğüne sahip depremin Karadeniz`den Akdeniz`e kadar bütün kara parçasını etkilediği uyarısında bulunan Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şubesi, bölgede bulunan altyapı sorunlarının giderilmesi ve riskli yapılara acilen çözüm getirilmesi talep edildi. Oda’dan yapılan açıklamada, yapı ölçeğinde değil bölgesel ölçekte, kapsamlı bir planlama ve denetime ihtiyaç olduğunu kaydetti.

SAKINIM PLANLAMASI ŞART

Bütüncül şehircilik anlayışı ile hazırlanacak sakınım planlaması ve afet yönetim planlarının deprem riskleri ve kayıpları azaltacağını kaydeden afet sırasında meydana gelecek hasarların da etkin bir şehir planlamasıyla minimize edilebileceği kaydedildi ve şu öneriler kullanıldı: “Aktif faylar üzerinde yaşadığımız gerçeği ile anlık ve geçici çözümler üreten uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Planlamada, sağlam, sağlıklı, yaşanabilir yerleşimler için deprem politikası uygulanmalı. Doğal kaynak yönetimi, afet korunumu ve sakınım planları detaylı olarak yapılmalı, afet öncesi, afet anı ve afet sonrası müdahale planları her düzeyde zorunlu kılınmalı.”

ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ

Yaşanan sürecin depremler ve afet sonrasına meydana gelen felaketlerden ders çıkarılmadığını gösterdiği belirtilen açıklamada, “Afet yönetimine karşı çözüm odaklı uygulamalardan uzak politikalar devam ediyor. Yaşanan afetlerden sonra yasal düzenlemelerle denetimin artırılacağı mesajları verilmesine rağmen, denetimler özelleştirildi. Mal sahibinin beyanına dayanılarak karar verilen imar barışı gibi uygulamalarla binlerce kaçak ve imar problemi olan yapı affedilerek olası depremlerin afete dönüşmesinin temeli atıldı. Kentleşme ve yapılaşma politikaları için acilen harekete geçilmeli. Yaşadığımız coğrafyanın deprem bölgesi olduğu gerçeği göz önüne alınarak deprem master planı ve önlem odaklı çalışmalar başlatılmalı” çağrı yapıldı.
 


Geri Dön