Genel

Antalya'nın akciğeri tarihi zeytinlik kiralık

Vakıf Zeytinliği 3 Mart'ta ikinci kez ihaleye çıkarılacak. Yatırımcıların iştahını kabartan alan, yeni sözleşmedeki maddeler nedeniyle ihaleye çıkmadan davalık oldu.

Antalya kent merkezinin en büyük yeşil alanı olan Vakıf Zeytinliği, 3 Mart'ta 20 yıllığına kiralanmak üzere ikinci kez ihaleye çıkarılacak. Yaklaşık 3 bin dönüm büyüklüğündeki alan, aylığı 10 bin TL'den kiraya verilecek. Ancak zeytinlik daha ihaleye çıkmadan davalık oldu. Zeytinliğin 2 yıl önce bakım ihalesini alan firma, ihalenin iptali için dava açarken, Mimarlar ve Ziraat Mühendisleri Odaları da Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Yapılaşmaya açık

İhale şartnamesindeki bazı hükümlerin, zeytinliği tarım alanı olmaktan çıkaracağını öne süren Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, "Şartnamedeki bazı hükümler, halka açma adı altında zeytinlikte ticari alana ve turizme yönelik bir planlama yapılacağını gösteriyor. Şartnamedeki hükümlere göre ayrıca, toprak Koruma Kurulu'ndan gerekli düzenleme ile zeytinlikte yeni yapılaşmaların yapılabileceği görünüyor" dedi.

Yüzde 5 yapılaşma

Vakıflar Bölge Müdürü Mustafa Emek ise, iddiaları yalanlayarak ihaleyi savundu. İhaleyi kazanan firmanın zeytinlikte isterse proje yapmadan sadece bakımını üstlenebileceğini kaydetti. Antalya 3. Bölge İdare Mahkemesi'ne ihalenin iptali için dava açan zeytinliğin şimdiki kiracısı Laçin Sağlık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Ahmet Laçin, zeytinliğin yabancı firmalara peşkeş çekileceğini öne sürdü. Laçin, "Şartnamede ağaçların sökülme ve yüzde 5 yapılaşma izni var. Bu bile en az 50 bin metrekare kapalı alan yapılabileceğini gösteriyor" diye konuştu.

Habertürk Gazetesi