29 / 04 / 2024

Antalya'ya 5 yıl içinde yeni planlama yapılmazsa sorunlar çözülemez!

Antalya'ya 5 yıl içinde yeni planlama yapılmazsa sorunlar çözülemez!

Antalya Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın, “5 yıl içinde yeni bir imar planı yapılmazsa, Antalya’nın sorunlarını çözemeyiz. Antalya son şansını kullanıyor” dedi.



Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği(KONYSİAD) tarafından düzenlenen geleneksel kahvaltı toplantısının bu haftaki konuğu Antalya Mimarlar Odası Şube Başkanı Osman Aydın oldu. Konyaaltı sahilinden, Boğaçayı’na, Doğugarajı’ndan, Dokuma’ya kadar bir çok proje masaya yatırıldı. 

Antalya Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın, “5 yıl içinde yeni bir imar planı yapılmazsa, Antalya’nın sorunlarını çözemeyiz. Antalya son şansını kullanıyor. Planlama konyaaltı, yat limanı, şarampol, doğu garajı ve dokuma’dan çok daha önemlidir” dedi. 

Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği(KONYSİAD) Başkanı Bora Terzioğlu’da KONYSİAD olarak Antalya’nın tarihe, topluma mal olmuş yerel ve evrensel değerlerinin korunup, tanıtılmasını ilke edindiklerini ve toplantıları belediye başkanlarından, oda başkanlarına kadar herkese açtıklarını söyledi.



Antalya’nın sınırları içinde hızla bir planlama yapması gerektiğini belirten Antalya Mimarlar Odası Şube Başkanı Osman Aydın,” 1/100.000’lik çevre planı 3 kez yargıdan döndü. Başlangıçta bölgelemeler yanlış yapıldı. 1/100.000’likte büyük hatalar var. Bu planda ulaşım şemaları olmadığı gibi, geleceğe dönük bir planlama da yapılamamıştır. Antalya büyükşehir belediyesi acilen il sınırlarında, Isparta ve Burdur’u da kapsayacak şekilde bir plan yapmalıdır. Antalya’nın il sınırları planlamasının yapılabilmesi için herkes seferber olmalıdır. Antalya önümüzdeki birkaç yılda ya sorunlarını çözebilecek, ya da turizmi birinci sektör olmaktan çıkaracaktır. Çünkü turizm bıçak sırtında bir sektördür. Tarımı da bundan destekleyecektir. Tarım ve turizm düşünülerek bir plan yapılmalıdır. Antalya’nın her şeyden önce ilçelerinde plan notlarını bir bölgede toplaması gerekmektedir” diye konuştu.


Antalya’nın son şansını kullandığını bildiren Başkan Aydın, “Önümüzdeki 5 yıl içinde yeni bir imar planı yapamazsak, tarımın nerede korunacağını, turizmin nasıl geliştirileceğini, kültürel değerlerin nasıl korunacağını, bu planlara yansıtamazsak, ya doğruları yapacağız, ya da İstanbul gibi bir kent olacağız. Antalya son şansını kullanıyor. Eğer planlamayı oturtamazsak, yerel yönetimler seferber olsa da artık Antalya’nın sorunları çözülemez duruma gelecektir. Antalya’nın planlama projesi yat limanından, konyaaltından, boğaçayından, şarampol’den de çok daha önemlidir. Bu Antalya’nın geleceğidir. Öncelikle nerede korumalar yapılacak, nerede yenilemeler yapılacak, bütün bunların hepsini içine alan bir plan olmalıdır. Kentlerin kimlikli gelişimi için planlama çok önemlidir” dedi.



Antalya Ekspres Gazetesi


Geri Dön