09 / 01 / 2025

AOÇ'de Türkiye'nin ilk milli botanik bahçesi kurulacak!

AOÇ'de Türkiye'nin ilk milli botanik bahçesi kurulacak!

Türkiye'nin ilk milli ve akredite botanik bahçesi, Ankara-Eskişehir yolu üzerinde kurulacak



Türkiye'nin ilk milli ve akredite botanik bahçesi, Ankara'da, Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) arazilerinin de bulunduğu, Ankara-Eskişehir yolu üzerinde kurulacak.

Toplam 2 bin hektar alanda kurulacak Milli Botanik Bahçesi, 5-6 yılda tamamlanacak. Toplam 150 milyon liraya mal olacak Milli Botanik Bahçesi'ne ilişkin proje, DPT'ye sunuldu.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Milli Botanik Bahçesi, Ankara-Eskişehir yolu üzerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kampüsünün de yer aldığı Beytepe-Lodumlu mevkiinde, bakanlık ve AOÇ arazileri üzerinde kurulacak.

Bakanlık, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve AOÇ arasında bu amaçla bir protokol imzalandı. İlk aşamada 25 milyon liralık bütçe ayrılırken, bahçenin yapımının 150 milyon liraya mal olması ve 5-6 yılda tamamlanması öngörülüyor.

Milli Botanik Bahçesi için AOÇ arazisinden 650 dönüm alan tahsis edilecek. Milli Emlak Genel Müdürlüğü de arazi birleştirmeleri konusunda çalışıyor. Bölgede bulunan küçük gölet de botanik bahçesi içinde değerlendirilecek. Proje ile ilgili  Ankara  üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nden destek alınıyor.

Ankara'nın prestij projelerinden biri olarak düşünülen Milli Botanik Bahçesi'nde, piknik alanları yanında, her türlü sosyal donatı da olacak.

Bahçede Ar-Ge çalışması da yapılacak. Bahçenin yönetimi ve işletmeciliğini AOÇ yapacak.

Milli Botanik Bahçesi, gerek büyüklüğü gerekse içeriği açısından uluslararası düzeyde akredite edilecek. Yani, turistik alan olarak ziyaret edilebilecek. Botanik bahçesi projesi, hem AOÇ arazilerinin yeşil alan olarak korunması hem de Ankaralılara büyük bir mesire alanı kazandırılması açısından büyük önem taşıyor. Bahçeyi, Türkiye'nin her yerinden insanların ziyaret etmesi bekleniyor.

Botanik bahçelerinde, yerel bitkiler yanında, dünyanın değişik bölgelerindeki bitkiler, uygun sera ortamları oluşturularak yetiştiriliyor.

Yapılan dev seralarda, söz konusu bitkiye uygun iklimler oluşturuluyor ve o bitkiler orada yetiştiriliyor. O bitkisel ortama uygun uygun, maymun, kuş, balık gibi hayvanlar da bu ortamlara bırakılıyor.

Yurt dışında çok güzel ve büyük örnekleri bulunan botanik bahçeleri, her yıl yüzbinlerce ziyaretçi çekiyor. Bahçelerde oluşturulan özel bölümlerde, bitkiler, hayvanlar hakkında bilgi veriliyor.

Botanik bahçesinde oluşturulan ortam ile kahve-kakao ağacını ya da dev kaktüsleri, dünyanın her yerinden değişik çiçekleri, ağaçları doğal iklim özelliklerinde görebiliyorsunuz. Mesire alanı işlevi de gören botanik bahçeleri, çocukların doğayı tanıması açısından önemli fırsat yaratıyor.
AA


Geri Dön