02 / 05 / 2024

AOç'ye ilişkin plan ve projeler, tekrar yargıya taşındı!

AOç'ye ilişkin plan ve projeler, tekrar yargıya taşındı!

Meslek örgütleri ve Ankara Barosu, Anakent Belediyesi"nin niyetinin ˜istediği şekilde yapılaşmayı gerçekleştirmek" olduğunu belirterek planları yargıya taşıdı



2008"de  Ankara  13. İdare Mahkemesi"nin iptal etmesinin ardından Anakent Belediyesi tarafından bu yıl yeniden hazırlanan Atatürk Orman çiftliği"ne (AOç) ilişkin plan ve projeler, bir kez daha yargıya taşındı. Planların yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan dava dilekçesinde, planların anayasa ve Atatürk"ün vasiyetine aykırı olduğu kaydedildi. Dilekçede, œBelediye istediği şekilde yapılaşmayı gerçekleştirme niyetindedir denildi. TMMOB"ye bağlı Peyzaj Mimarları Odası, çevre Mühendisleri Odası, şžehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası Ankara şubeleri ile Ankara Barosu"nun ortaklaşa hazırladığı dilekçe, Nöbetçi Ankara İdare Mahkemesi"ne verildi. Davanın gerekçeleri ise özetle şöyle sıralandı:

Yasa neden durdurulmalı: 5524 sayılı yasa ile getirilen düzenlemeler ile AOç üzerinde Mustafa Kemal"in, anayasadan doğan temel haklar ve hürriyetleri çiğnenmektedir. Atatürk"ün hazineye yaptığı bağış konusu arazi, Atatürk"ün bağış senedinde yer alan iradesi ve buyruğu yönünde kullanılabilir.

Toplumsal hafıza yok edilecek: Plan, Ankara kent kültürünü oluşturan değerler bütününde kuruluş amacı ile özgünleşen AOç"nin tarihi ve doğal dokusunun yok edilerek toplumsal hafızanın, tarihi değerlerin iğdiş edilmesinde,imar hukukunun, şehircilik ilkelerinin çiğnenmesinde son örnektir.

Belediyenin niyeti yapılaşma: Belediye, boş bir planla istediği şekilde yapılaşmayı gerçekleştirme niyetindedir.

Tartışmalı yerler yasallaşacak: Dava konusu plan notunda yer alan düzenleme, yapımına ilişkin hukuksal tespit bulunmayan, büyük bölümü ruhsatsız yapılaşmalara yönelik mevzuata aykırı af niteliğindedir.

şžehrin ciğerleri: AOç Ankara"nın başkent olarak gelişiminden beri şehrin en önemli hava koridoru özelliğini korumuştur. şžehrin ciğerlerinin yoğun yapılaşmaya açılması Ankara"nın uzun yıllar yaşadığı kirlilik sorununu yeniden gündeme getirecek, ancak bu sefer geri dönülmez bir noktaya varılmış olacaktır.

Tarımsal alanlar korunmuyor: Dava konusu planların, yasanın emrettiği biçimde, AOç"nin tarımsal alanlarının korunması yönünde herhangi bir öngörüsü yoktur.

Planlar suç teşkil ediyor: Belediyenin plan onaması, açıkça mahkeme kararına aykırılık teşkil etmektedir
Cumhuriyet/Alican ULUDAĞ


Geri Dön