27 / 04 / 2024

Apartman aidatını ödemeyen ev sahibine ne yapılır?

 Apartman aidatını ödemeyen ev sahibine ne yapılır?

Apartman aidatı hükümlerine göre tüm kat maliklerinin apartman giderleri için belirlenen aidat bedelini zamanında ödemesi gerekiyor. Peki apartman aidatını ödemeyen ev sahibine ne yapılır?



Apartman aidatını ödemeyen ev sahibine ne yapılır?

Apartman kat maliklerinden apartmanın temizlik,bakım ve onarım,bekçi,bahçıvan gibi giderlerinin ödenmesi için apartman adidatı alınıyor.Aidat, kat malikleri kurulu tarafından belirlenen tarihlerde ve belirlenen miktarda alınıyor.


Kurul toplantısında belirnenen aidat miktarı kat maliklerinin onayına sunuluyor.Kat malikleri tarafından 7 gün içerisinde itirazın gelmemesi durumunda belirlenen proje uygulamaya konuluyor.Apartman ödemelerinin takibi için ise apartman aidatı çizelgesi ve ya apartman aidatı programında yapılıyor.


Kanunun 20.maddesine dayanarak gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.


Kat mülkiyeti borcu bu yolla da alınamazsa mahkemece tesbit edilen borcunu ödemiyen kat malikinin bağımsız bölümü üzerine, varsa yöneticinin yoksa kat maliklerinden birinin yazılı istemiyle bu borç tutarı için, diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil edilir.


Kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlakkulusi.com



Geri Dön