Sektörel

Apartman ve konut sitelerinde oturanlar dikkat! Elektrikli araç şarj ünitelerinde yeni gelişme! 81 şehirde...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat, apartman ve sitelerde "elektrikli araç şarj üniteleri"nin kurulumu ile ilgili bir açıklama yaptı. İşte ayrıntılar...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitelerinin yaygınlaşmasını kolaylaştırmak için 81 şehrin valiliğine genelge yollandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konu ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. 

Bakan Kurum, söz konusu paylaşımında Bakanlık tarafından Site ve Apartmanlarda Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Kurulumu Genelgesi"nin, 81 ilin valiliklerine ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığına yollandığını belirtti. 

Kurum, konuya ilişkin bu paylaşımında "Daha temiz bir çevre, çevre dostu bir ulaşım anlayışı için apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitelerinin yaygın hale gelmesini kolaylaştırıyoruz. Genelgemizi 81 şehrimize yolladık. Kararlıyız, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimize ulaşacağız ve yeşil dönüşümü hep beraber başaracağız" ifadelerine yer verdi. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada da uygulama esasları ile ilgili bilgiler tek tek aktarıldı. Buna göre, 81 şehrin valiliklerine yollanan genelgeyle site ve apartmanlarda elektrikli araç şarj ünitesi kurulumu koşulları kolaylaştırıldı. Bu çerçevede, ortak alanlarda kat maliklerinin çoğunluğunun kararı yeterli sayılacak.  Bağımsız bölümlerde kurulacak üniteler için ise çoğunluk kararı gerekmeyecek. 

İnşa ve ruhsat gerektirmeyen bu istasyonların kurulum işlemlerinin "ortak alanlarda inşaat yapılması" çerçevesinde olmadığı için maliklerin beşte dördünün rızasına ihtiyaç olmayacak. 

Ortak alanlarda elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulması da kolaylaştırılacak. . Ortak otopark alanlarında şarj ünitesi kurulması için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararı yeterli sayılacak. 

Ortak alan olmayan, bağımsız bölümlerin eklentisindeki otoparklarda ise mevcut elektrik tesisatında değişikliğe gidilmemesi ve diğer bağımsız bölümler ile ortak alanların etkilenmemesi halinde kat malikleri kurulu kararına gerek olmayacak. 

Site ve apartmanların otoparklarında kurulacak üniteler için mutlaka ilgili elektrik kurumunun olumlu görüşüne ihtiyaç olacak. Ünitelerin, yapımında elektrikle ilgili diğer tüm mevzuata uyulması ve Şarj Hizmeti Yönetmeliğine uygun olması gerekli tutulacak. 

Kat malikleri haricinde site veya apartman dışına hizmet vermeye yönelik ticari işletme amaçlı istasyonlar bu kapsamda yer almayacak. 

Demir hariç neredeyse tüm inşaat malzemelerine 3 senede yüzde 500-900 zam geldi!

Milli Emlak, 3 bin 700 TL'den başlayan fiyatlarla arsa ve arazi satıyor! İki ilde ucuz gayrimenkul fırsatı!

Avukattan kira zammı çıkışı: 2 senedir ev sahiplerinin evlerine çöküldü, memur gibi 2 defa değil yılda bir zam alıyorlar