Apartman yöneticileri dikkat! Bunu yapmazsanız cezası var!
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, bakımı vaktinde yapılmayan asansör düşerek 3 kişinin yaralanmasına sebep oldu "asli kusurlu" sayılan apartman yöneticisine "taksirle yaralama" suçundan verilen cezayı onadı.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, bakımı vaktinde yaptırılmadığı için düşen ve 4 kişinin yaralanmasına sebep olan hadise sonrası asansör bakım firması yetkilisine ve apartman yöneticisi "taksirle yaralama" suçundan verilen cezayı onadı. 12. Ceza Dairesi'nin kararına göre, Uşak'ta bir apartmanın yedinci katındaki konuta gelen 4 kişi, yukarı çıkmak için asansörü kullanmak isterken asansör ikinci kattan hızlıca zemine düştü. Asansörün düşüşü sonrasında 3 kişi basit tıbbi müdahalelerle atlatılabilecek yaralar aldı. Olayın ardından asansörün bakımını yapan firma yetkilisi ve apartmanın yöneticisine olayla alaklı olarak dava açıldı.
Anadolu Ajansı'ndan İsmet Karakaş'ın aktardığı habere göre, Uşak 5. Asliye Ceza Mahkemesinde gerçekleşen davada apartman yöneticisinin, Asansör Bakım ve İşletim Yönetmeliği'nin 10. maddesinde düzenlenen usul gereğince asansörün senelik kontrolünü yaptırmadığı tespit edildi. Firma yetkilisinin de asansöre içerisine kolayca görülebilecek biçimde taşıma kapasitesini belirten levha koymadığı, taşıyabileceği yük aşıldığı zaman normal çalışmasını engelleyecek sistemin olması yönünde apartman yöneticisine herhangi bir bilgi vermediği belirlendi.
Mahkeme, bu sebeplerden ötürü firma yetkilisi ve apartman yöneticisini olayda "asli kusurlu" olduğunu belirterek sanıkların "taksirle yaralama" suçundan mahkumiyetlerine hükmetti. Sanıklara verilen süreli hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi ve sanıkların mesleki faaliyetlerinden de yasaklanması kararlaştırıldı.
Temyiz istemi sebebiyle dosya Yargıtaya geldi
Kararın temyiz edilmesi üzerine dava dosyası Yargıtay'a geldi.
Temyiz istemini görüşen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, sanıkların olayda "asli kusurlu" olmadıklarına yönelik temyiz itirazlarını reddetti. Fakat 12. Ceza Dairesi, yerine getirdikleri görevlerin, ruhsatnameye gerek duyulan bir meslek olmadığı göz önünde bulundurmadan çalışma hürriyetini kısıtlayacak şekilde sanıkların mesleki faaliyetlerinden yasaklanması kararını kanuna aykırı buldu.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, verilen süreli hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesinde yapılan usuli eksikliklerin de bozma nedeni olduğuna karar verdi fakat bu konuların yeniden yargılamayı gerektirmediğine karar kıldı.
Asansör giderleri oturulan kata göre değişir mi?
Apartman ve site yöneticileri dikkat!
Asansör kullanmayanlar aidat öder mi?