29 / 04 / 2024

Apartman ve site yöneticileri dikkat!

Apartman ve site yöneticileri dikkat!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 22 daireli bir apartmanda yönetici olduğunu belirten okuyucu ev sahiplerine aidat listesini WhatsApp ile bildirdiğini belirtti. Borç listesinin suç olduğunu aktaran okuyucu, aylık bildirimde bu sütunun olmasını nasıl değerlendireceğini sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 22 daireli bir apartmanda yönetici olduğunu belirten okuyucu her ay daire sahiplerine aidat listesini WhatsApp ile bildirdiğini belirtti. Bu bildirim cetvelleri içinde geçen aydan yansıyan ödenmemiş borçların da görüldüğünü dile getiren okuyucu, borç listesinin suç olduğunu söyledi ve aylık aidat bildiriminde bu sütunun bulunuyor olmasını nasıl değerlendireceğini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Apartman ve site yöneticileri dikkat!

*****

Okuyucunun anlattığı konu gerçekten değerlendirilmesi gerekli olan bir olay. İlan tahtasına asılan aylık aidat borç listesinin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında suç teşkil edeceği kesin gibi değil. Olay bıçak sırtında bir dengede duruyor. Mesela ilan tahtasına yalnızca borçlular listelenip asılırsa, bu yasa kapsamında kişisel veri olur.

Peki her ay muntazaman kat maliklerinin borçlarının ilan tahtasında olmasında nasıl bir suç oluşabilir? Böyle bir aidat listesinde kat maliklerinin aylık ödemeleri bulunmaz ise yönetici tarafından başka ne bildirilebilir? Bu liste çoğunlukla yönetim planında kabul edilmiş ödenmesi gerekli gider rakamlarını bildirim anlamı taşımakta ve birilerinin özel durumunu açıklama vasfında olmadığı gibi aşağılayıcı da olmamakta.

Bu ödemelerin geçmiş borçları da kapsayacağı son derece doğaldır. Herkese tek tek borcunun bildirilmesini tavsiye edecekler için bu konu şöyle cevaplanabilir. Listenin yayınlanmasının faydası, listede bir uyumsuzluk ya da haksızlığa yer verilmemesi ve bu hususun değerlendirilmesi, belirlenmiş sürelerde gerekli itirazların yapılabilmesi için gerekliliği onaylanmalı.

Apartman ve site yöneticileri dikkat!

*****

Her ay ilan edilen ve ilan tahtasına asılan binaya ait bütün bağımsız bölüm ödemeler listesinin ilişkin yasaya aykırılık teşkil etmediği yönüne ilişkin görüş bulunuyor. Zira ilgili yasanın 4’üncü maddesi de kişisel verilerin işlenmesi koşullarını tespit etmiş olup, aidat listesi bu koşullara sahip. 

Site yöneticileri dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!


Geri Dön