29 / 04 / 2024

Kartal'da Apartman ve Site Yöneticileri Bilgilendirme Paneli düzenlendi!

Kartal'da Apartman ve Site Yöneticileri Bilgilendirme Paneli düzenlendi!

Kartal Belediyesi ile TMMOB’a bağlı Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve İzoder’in ortaklaşa düzenlediği Apartman ve Site Yöneticileri Bilgilendirme Paneli, Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.



 Kartal Belediyesi ile TMMOB’a bağlı Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası,  İnşaat Mühendisleri Odası ve İzoder’in ortaklaşa düzenlediği Apartman ve Site Yöneticileri Bilgilendirme Paneli, Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 


İki oturum şeklinde düzenlenen panele Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra; Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Apaydın, İmar ve Şehircilik Müdürü Müjgan Özer, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars, İmar Müdürlüğü personeli ve çok sayıda alanında uzman, mühendis, kurum temsilcisi katıldı.


Çok sayıda apartman ve site yöneticileri ile vatandaşın katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Makine Mühendisleri Kartal Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Şeref Parlak, Kartal Belediyesi’ne desteklerinden dolayı teşekkür ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Kitle örgütü olan Makine Mühendisleri Odası’nın topluma ve üyelerine karşı birçok sorumluluğu vardır. Bugünkü etkinliğimizin çıkış noktası da topluma karşı sorumluluğumuzdan kaynaklıdır. Yaşam alanlarımız olan apartmanlar ve siteler, birçok mesleki alanı ilgilendiren konuları içinde barındırmaktadır. Kamu denetimi çok önemlidir, bu bağlamda insanımızın can ve mal güvenliği bizi ilgilendirmektedir. Apartman ve sitelerde oturan vatandaşlarımız için bu toplantıyı düzenlemiş bulunuyoruz. Başta Kartal Belediyesi olmak üzere ve bize destek veren herkese teşekkür ediyorum.”


Parlak’ın ardından mikrofonu alan Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç ise; bu tür çalışmalarında her zaman kendilerini desteklediklerini belirttiği Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e teşekkür etti.

“Huzurevi projesi, The Crystal’ın üzerinde bir teknolojiyle yapıldı”

Konuşma yapması için kürsüye davet edilen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz,  bilgilendirme toplantısının yerel yönetim projelerine katkısının önemine değinerek, “Oda temsilcilerini burada ağırlamaktan mutluluk duyduğumu ifade ediyor, sevgili Kartallı site yöneticilerimize de hoş geldiniz diyorum. 2009-2014 arası Kartal’da planlama, algılama, olgunlaşma dönemiydi. 2014’ten sonra da dönüşüm dönemi başladı. Biz dönüşüme hazırız. Bu dönüşümde bize en çok yardım eden odalardan Makina Mühendisleri Odasına teşekkür ediyorum. Diğer odalarla da aynı duygularla çalışmayı çok arzu ederdik. Geçtiğimiz yıl doğu Londra’da Siemens’in ‘The Crystal’ adını verdiği teknolojik binaya gittik. Güneşin gün içindeki yönüne göre ayarlanmış pencerelerden maksimum güneş enerjisi elde ediliyor. Camlardan da güneş enerjisi üretiyorlar. 2030- 2050 senaryosunu izledik, arkasından makine dairesini bize gezdirdiler; ama büyük bir gururla izlettiler. Biz de o imrendiğimiz görüntünün fotoğraflarını çektik. Kendi personelimizle yaptığımız projelerle geldiğimiz nokta, Kartal Hürriyet Mahallesi’ndeki huzurevimizdir. The Crystal’ın bir tık üstüne çıkan teknolojiyle yapıldı. Sevindirici olan buranın projesinin Kartal Belediyesi personeli tarafından yapılmış olması. Mimarisiyle, makinesiyle ve elektriğiyle... The Crystal’de %49- 50 seviyelerinde olan dönüşüm, huzurevinde %80- 90 seviyesinde. Biz, bu yüzdeyle geri dönüşümün başarısını elde ettik. Şimdi Kartal’da değişim dönüşüm diyoruz, Kartal ormanıyla birlikte 39,5 kilometrekare. Yani genişleme şansı olmayan mevcut imar haklarıyla, hiçbir imar artışı da burada yapılmadı. Mevcut imar haklarıyla dönüşen bir ilçeden bahsediyoruz. O zaman Karşımıza bir şey çıkıyor ya mevcut alanda binaları yapacağız ya da dikine çıkacağız… Biz toplumu tanıyan bir yönetim olarak dikine yapılaşmayı uygun gördük. Bir sürü kişiye ters geliyor; ama bizim geçmişimizde buluşma alanları var, yani köy meydanları çeşme başları insanların buluşma alanları… Peki, kentlerde bu buluşma alanlarını nerede oluşturacağız? O alanlarda binayı diktiğimiz zaman çevresinde boşaltacağımız alanlarla oluşturacağız. Yani o binaların etrafında yapılacak havuz başlarıyla, çocuk parklarıyla, spor alanlarıyla oluşturacağız. Aksi olduğu zaman gördüğümüz manzara şu; asansöre bindiniz evinize çıktınız, asansöre bindiniz evinizden çıkıp gittiniz. Eğer apartmanların etrafında sosyal alanlar oluşturamazsak değişimi ve dönüşümü başaramayız. Yüksek katlı binalarda asansör sorunu var. O asansör sorununu nasıl çözeriz, burada bizlere görev düşüyor değişen yönetmeliklerden dolayı vatandaş ve bizler, asansör konusunda bu sıkıntıyı yaşamak zorunda kaldık.” dedi.


“Asansör Teknik Meslek Lisesi’ni Kartal’da oluşturalım”

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, asansör bakımının önemine değindiği konuşmasında: “Asansör olacaksa; asansör bakımının da olması lazım. O zaman asansör üreticileriyle bizim bir işbirliğimizin olması lazım. Asansörlerin çoğu da Kartal’da üretiliyor. Teknik liselerde var olan bir bölümü sadece asansöre ayıralım, ara eleman yetiştirelim. Yani Asansör Teknik Meslek Lisesi’ni Kartal’da oluşturalım. Milli Eğitim Bakanlığı kabul etti, alt yapısı hazırlandı biz de arsayı uygun hale getirdik inşallah onu da yapacağız. Yeni yaptığımız belediye binasındaki asansörlerin arızadan dolayı bazen bakımda olduğunu görüyoruz. 1938’de New York’ta Empire State binası yapılıyor, yapım süresi, 1 yıl… Görenler bilirler 88 kattır. Central Park’ın kenarındadır ve her bir asansör 50 kişi alır. Paranızı ödersiniz, oraya çıkar New York’u gezersiniz. 1938 yılında yapılan ve her biri 50’şer kişilik asansör para basar; ama biz sekiz katı çıkmakta zorlanırız. O zaman bir yanlışımız var. Bu yanlış, ya imalatta ya da kontroldedir, onu düzeltmemiz lazım. Biz asansörle yaşamak zorundayız, hele benim gibilerin merpen çıkma yaşı geçti. Her koşulda asansör kullanacağız; ama kullandığımız asansör bize ihanet etmemeli. Arabamızı, evimizi gıcır gıcır yaparız; ama bir gün şu asansörün içinde kalırız demeyiz, ihmal ederiz. Bu toplantının bizlere büyük katkısı olacağına inanıyorum. Değişen ve dönüşen Kartal’da bunları halkımızın da bilmesi lazım. Yönetici olarak bizim de bilmemiz lazım. Geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın Belediye Başkanlarıyla olan bir toplantısında Bakana bir şey arz ettim; 2017’den sonra kentlerin aydınlatması, yerel yönetimlere devrediliyor. Biz aydınlatalım; ama bizim önümüzü açın, yenilenebilir enerji için uygun borçlanmayı belediyelere sağlayın, biz de o yönde kendimizi geliştirelim ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapalım dedim. Burada olmayabilir veya Anadolu’nun herhangi bir yerinde güneş tarlası yapalım, orada elde ettiğimiz enerjiyi sisteme verin, burada kullanalım, kontörden düşelim bunu yapmak zorundayız dedim.  Eğer sosyal demokrat belediyeler bu işi yapamazsa, yenilenebilir enerjiye çok büyük katkı olmayacaktır diye düşünüyorum. Tüm odalarla işbirliğine hazırız. Odalar da aynı fikirdeler ise Kartal Belediyesi de onlara kapısını açacaktır.”dedi.


Panelin genel gündemi arasında yer alan asansör yıllık kontrol ve bakımından, merkezi sistem ve yangın güvenliğine; bina güçlendirmeden, bina yalıtımına ve deprem için alınması gerekli önlemlere değin bir dizi konu hakkında apartman ve site yöneticileri bilgilendirildi. Ayrıca panel süresince katılımcı firmalar da tanıtım stantlarında ürünlerinin kullanım niteliği hakkında bilgi verdi. Engin Özkan’ın moderatörlüğünde iki oturum şeklinde gerçekleşen panelin 1. oturumunda İZODER’den Emre Er; bina yalıtımı konusunda, Makine Mühendisi Dr. Burak Olgun binalarda enerji performans yönetmeliği konusunda, Yük Makine Mühendisi Tevfik Yıldırım binalarda merkezi sistem- mekanik tesisat konusunda, Elektrik Mühendisi Serdar Paker binalarda elektrik tesisatı konusunda, Makina Mühendisi Cengiz Solakoğlu pay ölçerler konusunda apartman ve site yöneticilerini bilgilendirdi. Cem Çağlar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen 2. oturumda ise Makine Mühendisi Serdar Turan- Aydın Arat asansör periyodik kontrolleri ve bakımları konusunda, Yüksek İnşaat Mühendisi Dr. Baykal Hancıoğlu deprem öncesi ve sonrası alınması gereken önlemler konusunda, Gemi Makinaları Mühendisi Mehmet Gültek binalarda yangın güvenliği konusunda, Av. Mehmet Ümit Erdem ise ortak yaşamda yasalar ve ortak yaşam kültürü konularında apartman ve site yöneticilerini bilgilendirdi. Panelin sonunda soru cevap şeklinde yöneticilerin soruları cevaplandırıldı.




Geri Dön