27 / 04 / 2024

Apartman yöneticisi hangi giderlere katılmaz?

Apartman yöneticisi hangi giderlere katılmaz?

Apartman yöneticisinin çeşitli görev ve sorumlulukları bulunuyor.Merak edilen konulardan biri de olan apartman yöneticisinin masraflara katılıp katılmayacağıdır.Peki, apartman yöneticisi hangi giderlere katılmaz?



Apartman yöneticisi hangi giderlere katılmaz?

Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor. Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır.Yöneticinin belirlediği yönetim planına göre aidatlar toplanıyor.


Apartman masrafları hem kiracılardan hem kat maliklerinden yönetici tarafından toplanıyor.Kat maliki kanunlarına göre yöneticinin de kat masraflarına katılması gerekiyor.Yani aidat ödemesi gerekiyor.


Ancak, yöneticinin verdiği hizmetten dolayı kat maliklerinden alması gereken miktar ile aidatın aynı olması durumunda; buna karşılık kat maliklerinden almayıp, kendisi de aidat ödemiyor. Ancak bu durumun kayıt altına alınması ve imzalanması gerekiyor.


Kat Maliki Kanununun 40.maddesine göre Yönetici, kaide olarak vekilin haklarına sahip oluyor. Kat malikleri, kendilerine düşen borçları ve yükümleri yönetici tarafından noterlikçe yaptırılan ihtara rağmen vaktinde ve tamamen yerine getirmezlerse, yönetici, hiçbir tazminat ödemeye mecbur olmaksızın, kendine ait sözleşmeyi feshedip yöneticilikten çekilerek bu yüzden uğradığı zararın tazminini kat maliklerinden istiyebiliyor. 


Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebiliyor. Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. 


Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmıyor. 



Kat maliki aidat borcu!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön