28 / 04 / 2024

Apartman yöneticisi hesap vermezse ne olur?

Apartman yöneticisi hesap vermezse ne olur?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince apartman yönetimine seçilen yöneticinin sorumlulukları kapsamında "kat malikine hesap verme borcu" bulunuyor. Peki, apartman yöneticisi hesap vermezse ne olur? İşte yanıtı..



Apartman yöneticisi hesap vermezse ne olur?

Apartman yöneticisi sorunları arasında "apartman yöneticisinin hesap vermemesi" yer alıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince apartman yönetimine seçilen yöneticinin sorumlulukları kapsamında "kat malikine hesap verme borcu" bulunuyor.


2. Hesap Verme: 

Madde 39 – Yönetici, yönetim planında yazılı zamanlarda eğer böyle bir zaman yazılmamışsa her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna, anagayrimenkul dolayısiyle o tarihe kadar elde edilen gelirlerin ve yapılmış olan giderlerin hesabına vermekle yükümlüdür. 


Kat maliklerinin yarısı isterse, bunların arsa payları ne olursa, olsun yönetim planında yazılı zamanlar dışında da hesabın gösterilmesi yöneticiden istenebilir. 


Yönetici kendisine yapılan isteme rağmen hesap vermiyorsa, kat maliki bu durumda hakimden müdahelesini isteyebiliyor. Kat maliki Sulh Hukuk Mahkemesine giderek, yöneticiye karşı dava açabiliyor.


Yönetimin denetlenmesi:

Madde 41 – Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.


Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa; bu denetim her üç ayda bir yapılır; bununla beraber haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabilir.


Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir; bu halde denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve ana gayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir.



Hangi durumlarda kat mülkiyetinin mecburi devri söz konusu olur?


Geri Dön