Genel

Apartmanda, giriş katında oturanlar asansör aidatı öder mi?

Apartman yaşamında sıkça karşılaşılan konulardan birisi olan asansör giderleri ve bunun ile ilgili apartman sakinleri tarafından yapılan yorumlar dikkat çekiyor. Buna göre, merak edilen konular arasında giriş katında oturanlar asansörü kullanmadıklarından dolayı aidat verir mi?

Son zamanda artan asansör bakım ve yenileme maliyetleri, apartman sakinleri arasında yeni bir tartışmaları da hızlandırdı. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Özellikle giriş katında oturan ve asansörü nadiren kullanan sakinler, yüksek aidatlar karşısında "Kullanmadığım hizmete neden para ödüyorum?" sorusunu sormaya başladı. Bu durum, apartman yöneticilerini ve hukuk uzmanlarını harekete geçirirken, konunun yasal boyutu da merak konusu oldu.

YASAL ÇERÇEVE VE KAT MÜLKİYETİ KANUNU

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20/C maddesi, bu konuda net bir çerçeve çiziyor. Kanun, giriş katında oturanların veya herhangi bir ortak alanı kullanmayanların, bu giderlerden muaf tutulamayacağını açıkça belirtiyor. Bu düzenleme, apartman veya site yönetimlerinin, asansör gibi ortak kullanım alanlarına ilişkin giderleri tüm kat malikleri arasında eşit olarak bölüştürmesi gerektiğini kaydediyor.

ALTERNATİF ÇÖZÜMLER

Ancak, artan maliyetler ve farklı kullanım alışkanlıkları, bazı apartmanlarda alternatif çözümlerin aranmasına yol açtı. Bazı yönetimler, kat maliklerinin ortak kararıyla, giriş katında oturanlar için indirimli aidat uygulaması başlattı. Bu tür uygulamalar, kanuni zorunluluk olmamakla birlikte, apartman sakinleri arasındaki uyumu korumak adına tercih edilebiliyor. Öte yandan, uzmanlar bu tür özel düzenlemelerin yasal açıdan bir sorun teşkil etmediğini, ancak mutlaka tüm kat maliklerinin onayıyla alınması gerektiğini belirtiyor.

Yüksek kiralardan sonra şimdi de fahiş aidatlar gündemde: Kiracıları zamlı aidatla yıldırma planı! 

Yüzde 25 zam sınırına takılan ev sahiplerinin mağduriyeti bitmedi: Yan apartmanda kira 55 bin TL, benim aldığım 6.500 TL

Apartmanda yaşayanlar dikkat! Düzenlemeye uymayana ceza geliyor...

Kiracılar dikkat! Apartmanda kiracı olan kişiden yöneticisi olur mu?

Apartmanda kullanılmayan kapıcı dairesi satılabilir mi?