Apartmanın yeniden yapılması için gerekenler!
Yapılarda hasar,yıkılma görüp belgeleniyorsa ve alan riskli olarak değerlendiriliyorsa yeniden inşası uygun görülüyor.Peki yeniden inşa için neler gerekiyor?İşte,apartmanın yeniden yapılması için gerekenler!
Apartmanın yeniden yapılması için gerekenler!
Ömrünü tamamlamış olan yapıların yeniden yapılması yani kentsel dönüşüm kararı alınıyor.Yeniden yapılanma gayrimenkul sahipleri yapılarını, bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılarak, kurum ve kuruluşlara tespit ettirebiliyorlar.Bir kişinin müraacat etmesi yeterli oluyor.
Apartmanın yeniden yapılması için başvuruda bulunanların tapu belgeleri ve kimlik fotokobileri gerekiyor.Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından incelenen raporlarda herhangi bir eksik olması durumunda belgeler başvuran kişiye geri veriliyor.
Altmış günden az olmamak üzere belirlenen süre içinde yapının yıktırılması gerektiği, şahıslara bildiriliyor.Riskli yapıların başvuranlar tarafından yıktırılmaması halinde, yıktırma işlemleri; yıktırma masrafı öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere,mülki amirler tarafından yıktırılıyor.Bu durumda da yıktırılmaz ise Bakanlıkta yıkma emri çıkıyor.
Kat maliklerinden üçte birinin isteği üzerine, noter vasıtası ile yapılacak tebligat ile kat malikleri kurulu toplantıya çağrılıyor ve toplantıda anlaşma sağlanamaz ise, Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarına tespit ettiriliyor ve bu değer gözetilerek oybirliği ile anlaşılmaya çalışılıyor.
Alınan kararın 15 gün içinde kabul edilmemesi halinde arsa paylarının, Bakanlıkça tespit edilerek rayiç değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacağı, bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu payların, rayiç bedeli Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edileceği bildiriliyor.
Satış ve tahsis işlemleri gerçekleştikten sonra kentsel dönüşüme başlanmış oluyor.
Riskli bina tespit yönetmeliği!
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com