01 / 09 / 2024

Apartmanlar devlete enerji satacak!

Apartmanlar devlete enerji satacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Artık konutların 500 kilowatt'a kadar kendi enerjisini üretmeleri mümkün olabilecek" dedi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, güneş enerjisine yönelik yeni bir çalışmanın içinde olduklarını belirterek, “Artık konutların 500 kilowatt'a kadar kendi enerjisini üretmeleri mümkün olabilecek. Yani 150 dairelik bir site kendi elektriğini kendi üretebilir hale gelecek. Fazla enerjiyi de devlete satacak” diye konuştu

Hilmi Güler, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) tarafından hazırlanan ve Ordu Genç İşadamları Derneği'nin (ORGİAD) ev sahipliğinde düzenlenen 4. “Genç İşadamları Soruyor” konulu toplantıda konuştu.
Türkiye'de enerji sektörünün kriz dinlemediğini ve yatırımlara hızla devam ettiğini vurgulayan Güler, önceki yıllarda 30 olan yatırımcı sayısının bugün 3 bine yükseldiğini, hedeflerinin yakında 3 milyon yatırımcı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması için yeni projeler geliştirdiğini hatırlatan Güler, güneşten ve tarımsal atıklardan enerji üretimi üstünde çalıştıklarını söyledi.

Güneş panelinde balık
Güler, yakında kiremitlerin yerini güneş panelleri alacağını belirterek, “Sadece Antalya'nın çatılarına kurulacak bu panellerle 10 tane Kayseri'nin elektriği karşılanabilecek. Artık konutların 500 kilowatt'a kadar kendi enerjisini üretmeleri mümkün olabilecek. Yani 150 dairelik bir site kendi elektriğini kendi üretebilir hale gelecek. Güneş paneli fabrikaları kurulacak, binlerce kişiye iş imkânı sağlanacak” dedi.
Bakan Güler toplantıya güneş ısısından elektrik enerjisi üreten güneş paneli getirerek bilgi verdi. Güler panelin avantajları hakkında bilgi verirken, “Ankara'daki elektrik etüt idaresinde bunun üzerinde balık bile yaptık” dedi

Fındıktan enerji çıkacak!
Tarımsal atıklarından da değerlendirilerek yeni enerji kaynağı olabileceğinin altını çizen Güler, “Tarımsal atıkları değerlendirmeye yönelik fabrikalar kuracağız. Böylece mısır, ayçiçek, fındık atıklarının gazından faydalanmak mümkün olacak” dedi.
Toplantıda konuşan TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli ise, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olmasının sonuçlarını anlatarak, şöyle konuştu:
“Ülkemizde dış ticaret açığının ana nedeni tüketmek zorunda olduğumuz enerjinin yüzde 70'inin dışa bağımlı olmasıdır. Bunun ortadan kalkması, ekonomimizin gelişmesi, yeni alanlar açılması açısından için çok önemli.”

Karadeniz'den iki Keban çıktı
Enerjiyi verimli kullanmaya dikkat çeken Bakan Güler, “Bu bağlamda tüm Karadeniz Bölgesi'nde 174 proje hayata geçirdik. Bu projeler ile boşa akan su kaynaklarını değerlendirerek, 2 Keban Barajı'nın potansiyeli kadar enerji ürettik” dedi. Rüzgâr enerjisi konusunda da büyük bir ilerleme kaydedildiğinin altını çizen Güler, “Rüzgâr enerjisi kullanımında 35 Avrupa ülkesi arasında sonuncuyduk. Şimdi 12'inciliğe yükseldik” diye konuştu.

Milliyet

Geri Dön