29 / 04 / 2024

Apple'da sular durulmuyor! Şimdi de eski çalışanı teknoloji çalmaya çalışmak ve Çin'e kaçmakla suçladı

Apple'da sular durulmuyor! Şimdi de eski çalışanı teknoloji çalmaya çalışmak ve Çin'e kaçmakla suçladı

ABD Adalet Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, eski bir Apple Inc mühendisini şirketin sürücüsüz arabalar da dahil olmak üzere otonom sistemlerle ilgili teknolojisini çalmaya çalışmak ve ardından Çin'e kaçmakla suçladığını söyledi.



Dava, aralarında Rusya, İran ve Çin'in de bulunduğu ülkelerin Amerikan teknolojisini yasa dışı bir şekilde elde etme iddialarına karşı koymayı amaçlayan Salı günü açıklanan beş vaka arasında yer aldı. Davalardan ikisi, Adalet Bakanlığı yetkililerinin Rusya'nın askeri ve istihbarat servislerinin hassas teknoloji elde etmesine yardımcı olmak için oluşturulmuş tedarik ağları olarak adlandırdığı şeyi içeriyordu.

Eylemler ilk olarak, kısmen hassas teknolojileri yabancı düşmanlardan uzak tutmak için Şubat ayında kurulan bir ABD "vurucu gücü" tarafından duyurulmuştu, ancak soruşturmalar oluşturulmadan önce başlatılmıştı.

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Bölümü başkanı Matt Olsen bir basın toplantısında, "Hassas teknolojilerin yabancı düşmanlarımıza akışını durdurmak için ABD yasalarını uygulama konusunda tetikte duruyoruz" dedi. "Bu gelişmiş araçların yabancı düşmanların eline geçmesini önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız."

Apple da sular durulmuyor! Şimdi de eski çalışanı teknoloji çalmaya çalışmak ve Çin e kaçmakla suçladı

    35 yaşındaki Weibao Wang olarak tanımlanan eski Apple mühendisi, daha önce Mountain View, California'da yaşıyordu ve Salı günü açıklanan Nisan iddianamesine göre 2016'da Apple tarafından işe alındı.

İddianameye göre, 2017'de Apple'dan istifa etmeden önce Çinli bir şirkette kendi kendine giden araba geliştirmek için çalışan ABD merkezli bir işi kabul etti, ancak Apple'a yeni işini bildirmeden önce yaklaşık dört ay bekledi.

Adalet Bakanlığı, Apple'daki son gününden sonra şirketin, ayrılmadan önceki günlerde büyük miktarda özel veriye eriştiğini keşfettiğini söyledi. Federal ajanlar, Haziran 2018'de evini aradılar ve Apple'dan "büyük miktarda" veri buldular. Bakanlık, aramadan kısa bir süre sonra Çin'e giden bir uçağa bindiğini söyledi.

Apple'ın Project Titan olarak bilinen otomotiv çalışmaları, şirketin sıfırdan bir araç tasarlamaya başladığı 2014 yılından bu yana düzensiz bir şekilde ilerledi. Aralık ayında yayınlanan bir rapor, Apple'ın otomobilin planlanan lansmanını 2026'ya ertelediğini söyledi. Kaliforniya eyaletine sunulan raporlar, Apple'ın araçları eyalet yollarında test ettiğini gösteriyor.

Apple'da sular durulmuyor! Şimdi de eski çalışanı teknoloji çalmaya çalışmak ve Çin'e kaçmakla suçladı


Geri Dön