05 / 05 / 2024

Araba almak isteyenler hemen baksın! Matrah düzenlemesiyle hangi araba ne kadar ucuzlayacak?

Araba almak isteyenler hemen baksın! Matrah düzenlemesiyle hangi araba ne kadar ucuzlayacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin otomobilde matrah düzenlemesinin 1 Aralık’tan itibaren hayata geçirileceğini açıklamasıyla birlikte sıfır araç almak isteyen vatandaşlar da indirim hesabı yapmaya başladı.



Hali hazırda bin 600 cm3'e kadar olan araçlarda, matrahı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller için ÖTV oranı yüzde 45 olarak uygulanıyor. Eğer bu tutar 250 bin liraya çıkarılırsa, yüzde 80'lik ÖTV dilimindeki araçlar yüzde 45 dilimine girmiş olacak ve 531 bin liralık fiyat 427 bin 750 liraya düşecek.

BAKAN AÇIKLADI: 1 ARALIK'TA BAŞLIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde ÖTV'de indirim yapılacağı iddiaları üzerine bir açıklama yaparak "Otomobilde ÖTV indirimi söz konusu değil ama matrah düzenlemesi üzerinde çalışıyoruz" açıklamasında bulunmuştu. Söz konusu uygulama ile ilgili son aşamaya gelindiğini ilan eden Bakan Nebati, merakla beklenen matrah düzenlemesinin 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini açıkladı.

HANGİ ARABANIN FİYATI NE KADAR DÜŞECEK?

Bakan Nebati’nin bu açıklamasının ardından hangi arabanın ne kadar ucuzlayacağı merak konusu oldu. Matrah düzenlemesiyle birlikte ÖTV oranları sabit kalacak ancak matrah genişletildiği için bazı araçlardan daha az ÖTV alınmış olacak. İndirimle birlikte ÖTV'ye esas olan rakam da düşeceği için otomobil fiyatları da ucuzlayacak.


 


Geri Dön