28 / 04 / 2024

Araç muayene ödemesi yaparken dikkat! O ücreti geri alabilirsiniz!

Araç muayene ödemesi yaparken dikkat! O ücreti geri alabilirsiniz!

Araç muayene ödemelerinin kredi kartı ile yapılması halinde ekstra talep edilen ücret geri alınabiliyor. İşte ayrıntılar...



Araç muayene ödemeleri nakit olduğu gibi kredi kartı ile de ödenmekte. Fakat bazı muayene istasyonları kredi kartı ödemelerinde 'fark' alsa da sürücü bu ücreti sonradan geri alabiliyor. Konuyla ilgili bir olay Konya'da yaşandı. Konya'da aracının vize işlemi ücretini kredi kartıyla ödeyen kişi alınan ekstra ücretin kendisine geri ödenmesi için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. Vatandaş, alınan ücretin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a aykırı olduğunu belirterek, diğer vatandaşların da mağdur olmaması için şikayet oluşturdu. 

128,18 TL FARK ÖDEDİ

Konya'da otomotiv yedek parçası satışı yapan Hüseyin Özdemir  28 Aralık 2023'te otomobilini vize işlemleri için Seydişehir ilçesindeki araç muayene istasyonuna götürdü. Özdemir, 1130,44 TL vize işlemi ücretini kredi kartıyla gerçekleştirdiği için 128,18 TL daha fark alınıp, ödemeyi gerçekleştirdi.

Durumu avukatı Emre Akman ile paylaşan Özdemir, alınan 128,18 TL farkın Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesinin 3'üncü fıkrasına aykırı olduğunu öğrenince iadesi için 7 Şubat'ta Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu.

Özdemir'in avukatı Emre Akman, alınan ücretin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a aykırı olduğunu belirterek, ''Biliyorsunuz ki aracı muayene ettirmek için bir ücret var.

Bu ücreti nakit ödediğinizde 1130,44 TL, ancak kredi kartıyla ödediğimizde 128,18 TL ekstra üzerinde bir fark koyarak bu para tahsil ediliyor. Sadece müvekkilimden değil. Tüm insanlardan bu para tahsil ediliyor.'' dedi. 

Araç muayene ödemesi yaparken dikkat! O ücreti geri alabilirsiniz!

BU DURUM KANUNA AYKIRI!

Bu durumun Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a tamamen aykırı olduğunu belirten Avukan Akman '' Çünkü kredi kartta artık günümüzde her yerde geçerli. Bunun kesinlikle göz önüne alınması gerekiyor.

Kartla vatandaş ödeme yapıyor diye, kesinlikle bir fark alınması kabul edilemez. Bu durum kesinlikle hukuka aykırı. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a dayanarak Tüketici Hakem Heyeti’ne şikayetimizde bulunduk. Şu an süreç devam ediyor. Amacımız kesinlikle bizden alınan farkın geri iadesi durumu değil. Buradaki durum kesinlikle karttan ödeniyor diye vatandaştan ekstra haksız olarak Tüketici Kanunu'na aykırı olarak bir ödeme alınıyor olmasıdır'' diye konuştu.

TÜVTÜRK açıkladı! Araç muayene ücretleri cep yakıyor...

TÜVTÜRK'ten yeni düzenleme! Arabası olanlar mutlaka baksın! Bunu yapmayanlar eli boş dönecek!

Geri Dön