04 / 07 / 2024

Araç sahipleri dikkat! Cezalar için flaş gelişme

Araç sahipleri dikkat! Cezalar için flaş gelişme

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren düzenlemeler geliyor. Buna göre; araç muayene sürelerini geciktirdiği için her ay yüzde 5 ceza alanlara önemli indirimler verilecek. İşte tüm detaylar...



ARAÇ MUAYENEDEN GEÇMEDİĞİ DURUMDA 2. MUAYENE İÇİN SÜRE TANINIYOR

Araç muayene tekrarına kalırsa talep edilmesi halinde aynı gün için muayene tekrarı randevusu alınabiliyor. Üzerinde değişiklik yapılan, muayene süresi geçirilen, özel muayene yaptırılması zorunlu olduğu halde yaptırılmaması nedeniyle idari ve cezai müeyyide uygulananlar ile engelli vatandaşlara ait araçların muayenesi için verilen randevu süresi ise 7 günü geçemeyecek.

Muayenesi yapılan araçlara, muayeneden geçemediği takdirde eksikliklerinin tamamlanması için bir ay süre veriliyor. Bu süre içinde gelinen ikinci muayene, muayene tekrarı olarak sayılacağından ücret tahsil edilmiyor.

ARAÇ MUAYENE TARİHLERİNE DİKKAT!

Düzenlemeden 12 Mart 2023 tarihi öncesi zorunlu araç muayenesini yaptırmayan araç sahipleri yararlanabilecek. Araç muayenesi 12 Mart 2023 tarihinden sonraya rastlayanlar eğer araçlarını süresi içinde muayene ettirmezse gecikilen her ay muayene ücretinin üzerine yüzde 5 eklenecek.

EGZOZ MUAYENE ÜCRETİ

Trafikte seyir halinde olan araçların egzozundan çıkan gazların sebep olduğu hava kirliliğini önlemek amaçlı, egzoz emisyon muayenesi yapılıyor. Egzoz muayene ücreti ise her araç için aynı. Sıfır araçlarda 3 yıl sonunda ilk egzoz emisyon muayenesi gerçekleştirildikten sonra yine her 2 yılda bir muayene tekrarlanmalı. Egzoz muayene ücreti de her yıl yenileniyor. Bu bağlamda her araç için egzoz emisyon ölçümü fiyatı 2023 yılında 180 TL olarak belirlendi.

ARAÇ MUAYENESİNDE NELERE BAKILIR?

Muayene sırasında

Araç tanımları,

Ruhsat bilgileri,

Direksiyon sistemi,

Fren tertibatı,

Görüş şartları,

Aydınlatma sistemi,

Aks,

Jant,

Lastik ve süspansiyon sistemi,

Şasi ve şasi bağlantı parçaları ve gürültü kirliliği için gerekli kontroller ve aracın diğer donanımları kontrol edilir.

GEREKLİ EKİPMAN LİSTESİ

İlk yardım çantası

Üçgen reflektör (2 adet)

Yangın söndürme cihazı

Stepne


Geri Dön