30 / 04 / 2024

Aracını satacaklar dikkat! Otomobil satışına bir denetim daha geliyor!

Aracını satacaklar dikkat! Otomobil satışına bir denetim daha geliyor!

Ticaret Bakanlığı, 2. El araç satışında altı bin kilometre ve altı ay şartı getirmişti ancak denetimler bununla kalmadı ve 15 Eylül sonrasına uyarı yaptı…



Ticaret Bakanlığı ikinci el otomobil satışında ki düzensizliği gidermek ve piyasayı kontrol altında tutmak amacıyla, ikinci el otomobil satışlarında altı bin kilometre ve altı ay şartı getirmişti. Bakanlık araç piyasasındaki haksız rekabeti korumak için bununla yetinmedi ve 15 Eylül sonrası denetimlerin sıkılaştırılacağı uyarısını yaptı.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; düzenlemeye aykırı davranışta bulunanlara para cezası verileceğini belirtilen bakanlık uyarısında, ilan siteleri aracılığıyla yapılan pazarlamalar da değindi ve bu faaliyetlerinde denetleneceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan uyarıda dikkat çekilen noktalar:

ARACIN KİLOMETRESİ YAZACAK

Noterler, satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer vermek zorunda. Satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise noterler, alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer vermek zorunda.

Ülke genelinde gerçekleştirilen tüm ikinci el motorlu kara taşıtı satış verileri Ticaret Bakanlığına günlük olarak aktarılıyor. Bu kapsamda, taşıt satış verileri Bakanlıkça takip ve kontrol edilebilmekte ve düzenlemelere aykırı uygulamaların tespiti mümkün hale gelmektedir. 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren noterlerde satışı yapılan tüm taşıtların ilk tescil tarihleri de Bakanlığımız ile paylaşılacak ve ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay geçmeden satışı yapılan taşıtların tespiti de mümkün hale gelecek.

Aracını satacaklar dikkat! Otomobil satışına bir denetim daha geliyor!


Geri Dön