Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Derneği kuruldu!
Dernekçilik bir lobi faaliyetidir. Konut sektöründeki inşaat şirketlerinin uzmanlık alanı inşaat yapmaktır. Lobicilik ise ayrı bir uzmanlık alanıdır...
Uluslararası alandaki Lobicilik faaliyetlerinde, devlet deneyimi olan ve diplomatik ilişkileri bilen bir ekip daha başarılı olur…Türkiye’de, Fındık Tanıtım Grubu, Kanatlı Tanıtım Grubu, Narenciye Tanıtım Grubu, Makine Tanıtım Grubu gibi sektörel tanıtım grupları var. Ama Konut Tanıtım Grubu yok. Yabancıya bir milyon konut satışı iyi bir tanıtım ve lobi faaliyeti yapılmadan gerçekleşmez.
Mütekabiliyet yasası ile özellikle Arap ülkelerinin yatırımcılarının Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Hedef Araplara konut satmak… Türkiye bu yasa ile en az 100 milyar dolarlık konut satma potansiyeline sahip... İspanya 2004 yılında böyle bir yasa çıkarttı 2 milyon konut sattı ve 400 milyar dolara yakın gelir elde etti. Araplara konut satışı Türkiye’nin cari açığının finansmanında önemlidir. Bu nedenle mutekabiliyet yasasının sunacağı fırsatları iyi değerlendirmek gerekir.
Türk konut geliştiricileri bu yasayla umutlandı. Özellikle Arap ülkelerinden konut alıcısı bekleniyor. 2013 yılında ciddi satış yapma umudu var. Ama konut satın almak için gelecek olan Araplara nasıl bir hizmet verilecek. Türkiye’de polis yabancı dil bilmez. Muhtarlar, tapu memurları vs bilmez. Yabancı elçilikler ise saat 15.00’de kapanır. Konut almak için Türkiye’ye gelecek olan Arap ve Türk Cumhuriyetleri vatandaşlarına hizmet verecek, danışmanlık yapacak, sorun yaşadıklarında hukuki haklarını koruyacak herhangi bir kurum ve kuruluş yoktur. Derneğin kurulma amacı bu boşluğu dolduracaktır.
Derneğin Kurulma Amaçlarını şöyle sıralayabiliriz:
1- Arap ve özellikle de körfez sermayesini Türk konut sektörüne yatırım yaptırmak. Ortak projeler yapılmasını sağlamak.
2- Bireysel Arap ve Türk Cumhuriyetleri vatandaşlarının Türkiye’den konut almasına yol gösterip yardımcı olmak.
3- Finans eksikliği nedeniyle sıkıntı yaşayan Türk Konut geliştirici şirketlere Arap yatırımcı ortak bulmak.
4- Türkiye’de konut sektörüne yatırım yapacak olan Arap şirketlerine yatırım prosedürü ile ilgili danışmanlık hizmeti vermek.
5- Türkiye’den konut alan Arap ülkeleri vatandaşlarına herhangi bir sorun karşısında dernek avukatları ile hukuki destek vermek.
6- Konut alıcısı Arapların suistimal edilmelerine engel olmak.
7- Türk konut sektörünün sunduğu yatırım fırsatlarını Araplara tanımak. Bu amaç için Arap gayrimenkul yatırımcılarına paneller ve seminerler vermek. Körfez ülkelerinde konferanslar vermek, seminerler düzenlemek,
8- Dernek her Arap ülkesine temsilcilik verecek ve her Arap ülkesinde faaliyet gösterecek.
9- Türkiye’de konut sektörüne faizsiz sermaye ile gelecek olan Körfez sermayesine danışmanlık yapmak.
10- Arap ülkelerinin Türkiye’deki Büyükelçileri ve Konsolosları ile görüşerek mütekabiliyet yasasını anlatmak.
11-Kısacası Türk konut sektörü ile Arap ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri yatırımcılarının buluşmasında aracı ve yönlendirici olmak.
Derneğin Çalışma Şekli:
Arap ülkelerindeki Türk Büyükelçilik, konsolosluk ve ticari ateşelerle görüşerek derneğin faaliyetleri hakkında bilgilendirme çalışmaları yapmak. Onlara müracaat eden konut alıcılarına bilgi ve doküman desteği sağlanacak. Türkiye’de faaliyet gösteren Arap ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Büyükelçilik ve Konsolosluklarla düzenli görüşülerek bilgilendirme faaliyetleri yapılacak.
Dernek faaliyet alanına giren Arap ülkelerinde, sektörel dernekler, ticaret odaları, sanayi odaları, hükümet kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile görüşerek, kuruluş amacını ve faaliyetini anlatacaktır. Türkiye’den konut almak isteyen her Arap ülkesinin vatandaşlarına her türlü danışmanlık hizmetini verip yol gösterici olacaktır.
Derneğin Acil Eylem Planı:
1- Her sektörün bir tanıtım lobisi (fındık tanıtım grubu, makine tanıtım grubu vs.) var ama konut sektörünün yok. “Konut Tanıtım Grubu” veya “Konut Lobisi” kurmak için kamu kurumları nezdinde girişimler yapılacak.
2- İki milyon Arap şirketi ve vatandaşına mail göndererek mütekabiliyet yasasının sunduğu fırsatları anlatıp Türk Konut Sektörüne yapılacak yatırım avantajları anlatılacak.
3- Arap ülkelerindeki alıcılar, gazete, dergi ve TV’lere röportaj ve tanıtım yazıları ile aydınlatılacak.
4- Türk Konut sektörünü tanıtıcı Arapça ve İngilizce dillerinde “Türk Konut Kataloğu” hazırlanacak. Katalokta İstanbul ilçeleri ve her ilçenin avantajları anlatılacak ve her ilçede bulunan konut projeleri tanıtılacaktır. Ege ve Akdeniz sahillerindeki konut projeleri de il ve ilçe bazında tanıtılacak.
5- Körfez ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinde tanıtım toplantıları ve konferanslar düzenlenecek.
6- Yabancıya konut satışı hakkında kamu kurum ve kuruluşları ile sürekli işbirliğinde olunarak konunun takipçisi olunacak.
7- Yabancıya satışta Arapça ve İngilizce elamanı olmayan konut şirketlerine, günlük Arapça ve İngilizce bilen elaman desteği sağlamak.
Saygılarımla,
Abdullah Çiftçi