22 / 12 / 2024

Araplar ev almak için neden İstanbul'u seçiyor?

 Araplar ev almak için neden İstanbul'u seçiyor?

İstanbul finans merkezi olmaya doğru hızlı adımlarla giderken Emlak Sektörünün yıldızı parlıyor, son birkaç yıldır dünyanın önemli fonları İstanbul’u izliyor, mütekabiliyet yasasından sonra ise fonların gözü İstanbul’un gayrimenkul sektöründe...



Dünya’da birkaç yüzyılda bir siyasal güç el değiştiriyor. Güç kaymaları sonucu yükselen devletler ve paralelinde yükselen şehirleri görüyoruz.  2000 yılının başına kadar  öne çıkan şehirler  Londra, New York, Paris, Hong Kong, Berlin, Roma ve Tokyo gibi şehirlerdi. Ancak son on yıldır, Moskova, İstanbul, Sao Paulo, Dehli, Şangay, Sidney gibi şehirler gündemde. Dünya Batının tekelinden çıkıp bölgesel güçler tarafından yönetilmeye doğru giderken dünyanın yaşanılabilir şehirleri de güç dengelerine paralel olarak değişiyor.


Örneğin, 2011 yılında Financial Times gazetesinin bir anketine göre , dünyanın en yaşanılabilir şehir sıralamasında  İstanbul Birinci şehir seçilirken Londra ikinci, New York üçüncü şehir seçiliyor. Yine Daily Telegraph gazetesi tarafından "En İyi Kültür Şehri" ve "En Büyük Kültürel Destinasyon" alanlarında ikinci şehir seçiliyor.  İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ve 2012 yılında da  Avrupa Spor Başkenti olarak seçiliyor.


Bazen liderlerle şehirlerin kaderi de paralel gidiyor. Rusya’da Putin ile Moskova bir başka anlam ifade ederken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul  politikacısı  olması ile de İstanbul’un yükselen yıldızının doğrudan bir ilişkisi vardır.  İstanbul’un marka değeri Türkiye’nin toplam marka değerinden daha öndedir dersek yanlış olmaz. Fenerbahçe’de top oynayan Alex’in ülkesine dönerken göğsünde İstanbul yazan tişört ile İstanbul’dan ayrılması bunun bir örneğidir.


Hükümetin İstanbul’u dünyanın önemli bir finans merkezi haline getirmek için attığı adımları hep beraber izliyoruz.  Bu adımlar hem İslam ülkeleri hem de diğer ülkeler tarafından da ilgi ile yakından izleniyor. Örneğin İstanbul'da düzenlenen Finans Zirvesi'ne katılan İslami Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmad Mohamed Ali Al Madani, Hazine'nin sukuk (faizsiz bono) ihracının İstanbul'un finans merkezi olması yolunda büyük bir başlangıç olduğunu söylüyor ve “İstanbul inşallah kısa sürede İslami finansın da merkezi olacak” diyor. 


İstanbul finans merkezi olmaya doğru hızlı adımlarla giderken Emlak Sektörünün yıldızı parlıyor. Londra merkezli Knight Frank gayrimenkul şirketinin 55 ülkeyi kapsayan bir Küresel Konut Fiyatları Endeksi araştırmasında Türkiye'de konut fiyatları 2011 yılı haziranı ile 2012 yılı haziranı arasında % 10,5 civarında, Brezilya’da %18, Rusya’da ise %10 oranında artmıştır. Dünyanın en pahalı evlerinin sıralandığı Global Property Guide’de, İstanbul 94 şehir arasında 39’uncu sırada yerini alıyor.

City of London’ın yaptığı 10 finans merkezi araştırmasında İstanbul henüz ilk 10 arasında gösterilmiyor. MasterCard’ın önemli ticari merkezler araştırmasında da İstanbul’un ilk 10 şehir arasında olmadığı belirtiliyor. Ama izleyin, bu iki kurum da birkaç yıl içerisinde İstanbul’u hem finans merkezi hem de ticaret merkezi olarak ilan etmek zorunda kalacaktır.

Son birkaç yıldır dünyanın önemli fonları İstanbul’u izliyor. Mütekabiliyet yasasından sonra ise fonların gözü İstanbul’un gayrimenkul sektöründe. Örneğin iki gün önce bir Türk konut geliştirici şirketi projelerine fon aramak için ziyaretime geldiler. Projelerini anlattılar. Aynı gün içerisinde bir Alman fon şirketinin temsilcisi, İstanbul’da doğru bir projeye yatırım yapma isteği ile ziyaretime geldiler. Geçen hafta ise bir Kuveyt Fon şirketi fırsatlar için İstanbul’da idi.


İstanbul finans merkezi olurken kurulan yabancı şirket sayısı da her geçen gün artıyor. 2012 Temmuz itibarı ile Türkiye'deki 30 bin 507 uluslararası sermayeli şirket bulunuyor ve bunların yarıdan fazlası İstanbul'da. İstanbul'daki uluslararası sermayeli şirketlerin 2 bin 673'ü ise gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteriyor. İstanbul’da gelecek 10 yılda kurulacak olan yabancı şirket sayısı geçmiş 50 yılda kurulan şirket sayısından  daha fazla olma ihtimali yüksektir.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 1987 yılından bu yana, farklı kültürlerden sanatçılar ve izleyiciler arasında görsel sanatlar alanında İstanbul'da bir buluşma noktası oluşturmayı amaçlayan İstanbul Bienali'ni düzenliyor. İstanbul Bienal’i, uluslararası görsel sanatlar camiasında daha eski olan Sao Paulo ve Sidney bienalleriyle eşdeğer bir prestije sahip olmuştur.


8500 yıllık tarihi ile medeniyetler ve imparatorluklara başkentlik etmiş  dünyanın en önemli şehri olan İstanbul, son yüzyıllık uykusundan uyanıyor.  Yapılan, planlanan  her proje ile daha da yükseliyor. Kanal İstanbul, Marmaray, üçüncü köprü, Üçüncü havaalanı, kentsel dönüşüm ve toplu taşıma projeleri, kongre ve finans merkezleri, yükselen gökdelenleri ve inşa edilen yeni yaşam alanları İle İstanbul tüm dünyaya davetkar gözlerle bakıyor..


Bu davetkar gözleri Araplar Türk dizileri ile görüyor, Internet ile görüyor. Ve soluğu İstanbul’da alıyor.  Bilgi Çağı’nın iletişim teknolojisi olan İnternet  ile artık dünya şehirleri birbirine aynı mesafededir.  100 yıldır uyutulan İstanbul, küllerinden yeniden doğuyor…


www.abdullahciftci.com


Geri Dön