22 / 12 / 2024

Araplar, Şahin Sucukları'ndan 200 milyon dolarlık hisse alacak!

Araplar, Şahin Sucukları'ndan 200 milyon dolarlık hisse alacak!

Türk gıda şirketlerini radarına alan Arap sermayesi şimdi de işlenmiş et pazarında yeni bir satın almaya daha imza atıyor. Geçtiğimiz yıl Namet'i alan Körfez sermayesinin şu andaki durağı ise Şahin Sucukları oldu...




Türk gıda şirketlerini radarına alan Arap sermayesi şimdi de işlenmiş et pazarında yeni bir satın almaya daha imza atıyor. Geçtiğimiz yıl Namet'i alan Körfez sermayesinin şu andaki durağı ise Şahin Sucukları oldu. Yaklaşık bir asırlık geçmişi olan Şahin Sucukları ile masaya oturan Körfez sermayesi, 200 milyon dolar karşılığında şirkete ortak olmaya hazırlanıyor. Kuveyt ile Katarlı iki yatırım fonunun Şahin Sucukları yönetimiyle yaptığı görüşmeler sona ermek üzere. Anlaşmanın önümüzdeki hafta imzalanması beklenirken, ortaklıkla firmanın yurtdışı satış ağının da genişlemesi hedefleniyor.


Körfez sermayesinin büyük ilgi duyduğu Türkiye’deki yatırım fırsatlarını görüşme olanağı sunulan Uluslararası Yatırım Zirvesi’nde yatırımcılara doğrudan yatırım yapma imkanı sağlandı.


Zirvenin ilk gününde “Mega Projeler ve İnşaat” başlığı altında, “Mega projelerin finansmanı”, “Türkiye’de yatırım ortamı”, “Yatırımcılara sağlanan avantajlar”, “Bölgesel proje tanıtımları”nı tartışan yatırımcılar, ikinci gün “Enerji ve Enerji Transferi” başlığı altında,“Enerji ve finansmanı”, “Enerji transferi ve yenilenebilir enerji”,“Alternatif enerji modelleri” konularını görüştü.

Araplar Şahin Sucukları firmasından 200 milyon dolarlık hisse alacak


Taner Yıldız: Bir ülkeyle iş yapmak diğer ülkelerden vazgeçmek anlamına gelmez


Taner Yıldız ,Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girme hedefini güçlendireceğini belirterek çok fazla ülkeyle yapılabilecek işin olduğunu, herhangi bir ülke ile iş yapmanın diğer ülkelerden vazgeçmek anlamına gelmediğini söyledi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , “İstanbul Uluslararası Yatırım Zirvesi”nde yaptığı konuşmada,  Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girme hedefini güçlendireceğini  belirterek çok fazla ülkeyle yapılabilecek işin olduğunu, herhangi bir ülke ile iş yapmanın diğer ülkelerden vazgeçmek anlamına gelmediğini söyledi.


Yıldız, güvenilir, hukuku ve zemini sağlam, özel sektör karlılığını masanın diğer tarafına geçerek sürdürülebilir hale gelecek bir yapı kurguladıklarını ifade ederek, “Sadece enerji ve inşaat değil gıda sektörüne de yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiğini” söyledi.


İstanbul Yatırım Derneği ve Ortadoğu Ekonomi Platformu’nca düzenlenen zirvede, hükümetin yabancı ve yerli yatırımcılar konusundaki politikasını açıklayan Taner Yıldız, “Gıda sektöründe Yörsan ve Namlı'dan sonra Şahin Sucukları'nın da birkaç yüz milyon dolarlık yabancı sermaye ortaklığı teklifi aldığı söyleniyor. Siz bu konuda ne diyeceksiniz?”sorusuna ise şu yanıtı verdi:


"Kayseri salam, sucuk gibi gıda tesislerinin üretildiği, bu anlamda kendisini uluslararası alanda kanıtlamış çok önemli bir merkezimiz. Artık belli bir kapasiteye ulaştı. Yerli veya yabancı sermaye farketmez. Yeter ki doğru işlere doğru paralar yatırılsın. Hem gıda sektörüne, hem enerjiye , hem ulaşıma her sektörde Türkiye'nin bu yatırımları hak ettiğine inanıyorum. Bu yatırımlar gıda sektöründe de  olacak,  büyük firmalarımıza bu tür teklifler gelmeye devam edecek.”


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Zirvede yaptığı konuşmada, Türkiye'nin atılan adımlarla çok daha öngörülebilir bir ülke haline geldiğinin altını çizerek, yatırımcıların ülkelerin sadece bugünlerine değil, gelecek perspektifine de baktığını ifade etti.


Geçen yıl Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan sermayenin 12,8 milyar doları bulduğu bilgisini veren Yılmaz, son dönemde yeni bir plan hazırladıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti:


"10. 5 yıllık plan 2014-2018 dönemini kapsıyor bu plan. Bu planımız Meclisimizden de geçerek kabul edildi. Bu planda da üzerinde en fazla durduğumuz şey yatırım ortamının iyileştirilmesi. Türkiye'nin bütün dünyadan gelecek yatırımcılar için, ama özellikle de kendi doğal coğrafyasından kültürel coğrafyasından gelecek yatırımcılar için çok daha avantajlı hale getirilmesi. Bürokrasiyi sürekli bir şekilde azaltmaya devam edeceğiz. Özellikle yatırımcılar için yatırım yeri tahsisi konusunda sistematik bir takım altyapılar, bilgi altyapıları kurmaya dönük çalışmalarımızı önceliklendiriyoruz."


"Türkiye olarak ikinci bir sıçrama yapmak istiyoruz"


Bakan Yılmaz, 2014-2018 dönemi sonunda hedeflerinin Türkiye'ye 94 milyar dolarlık uluslararası yeni bir yatırım girişi sağlamak olduğunu söyledi. Diğer bir hedeflerinin ise Dünya Bankası'nın iş yapma kolaylığı sınıflandırmasında da Türkiye'nin ilk 50 ülke arasına girmesini istediklerini aktaran Yılmaz, çalışmalarının da bu yönde olduğunu kaydetti. Türkiye'de yatırım yapan şirketleri kendi şirketleriymiş gibi gördüklerini anlatan Yılmaz, son teşvik sistemi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Türkiye olarak ikinci bir sıçrama yapmak istediklerinin altını çizen Yılmaz, Türkiye'nin 2023 hedeflerinden de bahsetti.


Körfez sermayesine, büyük ilgi duyduğu Türkiye’deki yatırım fırsatlarını görüşme olanağı sunulan Uluslararası Yatırım Zirvesi’nde ayrıca, oluşturulan ikili görüşme platformlarıyla, katılan yatırımcılara doğrudan yatırım yapma imkanı sağlandı.



Dünya


Geri Dön