Araplar Sakarya'da emlak satışlarını patlattı!
Sapanca ve Maşukiye son dönemde giderek artan Arap turistlerin istilasına uğradı. Son yıllarda bölgeyi turlarla tanıyan Arap turistler, artık Sapanca ve de Maşukiye'ye yerleşmeye başladı...
Sapanca ve Maşukiye son dönemde giderek artan Arap turistlerin istilasına uğradı. Son yıllarda bölgeyi turlarla tanıyan Arap turistler, artık Sapanca ve de Maşukiye'ye yerleşmeye başladı.
Bölgemizin en önemli turizm merkezlerinden Sapanca ve Maşukiye son dönemde giderek artan Arap turistlerin istilasına uğradı. Son yıllarda bölgeyi turlarla tanıyan Arap turistler, artık Sapanca ve Maşukiye'ye yerleşmeye başladı. Petrol zengini Arap müşteriler, Emlak piyasasını muazzam ölçüde hareketlendirirken, villa ve lüks konut inşaatları patladı.
Öyle ki, bölgedeki tabelalarda Arapça ifadeler olmazsa olmaz hale geldi. Emlak, inşaat ve turizm sektörleri aşırı ilgiden ve hareketlilikten oldukça memnun ancak yöre halkında alttan alta Arap tedirginliğinin de başladığı görülüyor.
SON YILLARIN GÖZDESİ
Sakarya'nın Sapanca ilçesi ile Kartepe'ye bağlı Maşukiye ile Araplar'ın gözde yerleşim birimleri arasındaki yerini aldı. Bölgeye ilgi, 2010 yılından itibaren Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistanlı turistleri kapsayan turlarla ortaya çıktı. Bölgeyi gezen Arap turistlerin yönlendirmesi ve Körfez ülkeleriyle ortak iş yapan Türk firmalar aracılığıyla Maşukiye ve Sapanca'yı tanıyan Araplar, bölgede önce villa kiraladı, ardından da satın alma işlemine ve inşaata girişti.
SATIŞLAR PATLADI
Araplar'ın ilgisi nedeniyle bölgede gayrimenkul satışları patladı.
Maşukiye Emlak'tan Ayhan Balıkçı, "Maşukiye'ye ilgi yeni başladı.
Sapanca'ya daha çok ilgi var.
Sapanca'da neredeyse şehir kurdular. İlmiye, Nailiye ve Dibektaş'ta toplu yerleşimleri var" dedi. Bölgenin yeşili, serin havası, Sapanca Gölü ve İstanbul 'a yakınlığı nedeniyle tercih edildiğini anlatan Balıkçı, "ilk olarak Kamışoğlu firması ile Kuveytli bir şirket ortak inşaat yaptı. Dört sene kadar önceydi, ardından ilgi ve talep arttı" dedi.
ZENGİN TURİSTLER
Balıkçı, şunları söyledi: "Gelenler ağırlıklı olarak çok zengin turistler. Para sorunları yok. 300-400 bin dolar, 1 milyon dolar parayı basıp emlak alıyorlar. Sapanca'da başlayan ilgi Maşukiye'ye doğru yayılıyor. Burada Arap Yarımadasının sıcağından, baskılardan ve savaşlardan kaçan petrol zengini Araplar, soluğu Sapanca ve Maşukiye'de alıyor Son 4 yılda yüzlerce Arap, Sapanca ve Maşukiye bölgesine yerleşti. Araplar'a emlak satışı patlarken, bölge sakinleri alttan alta tedirginlik yaşıyor Maşukiye Emlak'tan Ayhan Balıkçı, bölgeye Arap turistlerin ilgisinin son 2 yılda çığ gibi büyüdüğünü anlattı.
daha çok villa tipi müstakil evleri tercih ediyorlar."Ayhan Bey'le konuşurken, iki Arap turist arka arkaya emlak bürosuna geldi, çalışanlarla birlikte emlak bakmaya çıktı.
Iyer alıyor. Arapça bilmeyenler ise ticareti İngilizce üzerinden İlmiye Mahal- yapıyor. Sadece Araplar'ı kaplesi Muhtarı Er- sayan inşaat projeleri de yapılıyor, dinç Kösemen, ilmiye Köyü'nde bu inşaatlara Araplar'ın ilgi- tanık oluyoruz. Konutların sinden mem- yapıldığı İlmiye Köyü'ne giriyoruz, nun olduklarını Hurma ağaçlarıyla bizi karşılayan söyledi. köyde yeşillikler arasında beton grisini görmek mümkün. Ağaçların arasında yeni inşaat projeleri ve villalar yer alıyor. Sapanca Gölü'ne hakim bir noktada 1 8 villanın yer aldığı bir inşaat projesi var.
VİLLA ALIYORLAR
Araplar'a yönelik bir başka gayrimenkul danışmanlık şirketindeyiz.
Şirket çalışanı bayanla sohbet ediyoruz. Arap ilgisini şöyle anlatıyor: "Müşterimiz ağırlıklı olarak Arap turistler. Villa tipi ve müstakil evleri tercih ediyorlar. Özellikle yüksek bölgelerdeki Sapanca Gölü manzaralı evleri tercih ediyorlar. Birçoğu paralı insanlar, bavullar dolusu parayla geliyorlar ve rahat para harcıyorlar.
Ancak güvene önem veriyorlar. Kandırıldıklarını hissettikleri an ilişkiyi kesiyorlar. Son 2-3 yıldır ilgi çok yoğun. Bu yaz turlar da iyice arttı."
TABELALAR ARAPÇA
Artık Sapanca bölgesindeki tabelalarda Arapça ifadelere rastlamak doğal hale gelmiş. Tabelalarda Türkçe ve Arapça yazılar Arapça tabelalara hemen hemen tüm iş yerlerinde rastlamak mümkün.
ben kaldım zaten. Araplar'dan başka bekçiler de oturuyor köyde.
Bunların dışında Araplar'ın tek olarak oturdukları müstakil evler de var. Burada düzenli yaşayan yok. Tatile geliyorlar. Bizden tek talepleri yolların yapılması oluyor."
GİYİMLERİ MODERN
Sapanca Gölü kıyısına iniyoruz. Göl kıyısında kandura ve kefiye giymiş turistler göreceğimi düşünüyorum ama yanıldığımı anlıyorum. Çünkü bir tek geleneksel kıyafetli Arap turist görmüyorum. Hepsi modern kıyafetli. Görüştüğümüz esnaflar, bölgeye gelen turistlerin, ülkelerindeki baskıdan bunalmaları nedeniyle rahat kıyafetler tercih ettiklerini anlatıyor. Göl kıyısında karşılaştığımız manzara, söylenenleri teyit eder nitelikte. Kadın turistlerin başları kapalı ancak pantolon, etek, gömlek ve bluz gibi modern giysileri tercih ediyorlar.
Kara çarşaf ise sadece yaşlı kadınlar tarafından giyiliyor.
HALKTA TEDİRGİNLİK
Araplar'ın bölgeye olan ilgisi onlarla iş yapanlara büyük paralar kazandırıp memnun ederken, Sapanca halkı ise tedirgin. Herkesin aklında israil-Filistin sorununun başlangıcı olan toprak satışları var. Bir yandan da herhangi bir olumsuz olayın yaşanmadığını anlatıyorlar. Ancak Arap turistlerin hızlı artışı kahvehanelerde kulaktan kulağa dolaşan söylentilere neden oluyor.
KOYUN TEK YERLİSİ MUHTAR
Çalışmalar hakkında muhtar Erdinç Kösemen'den bilgi alıyoruz: "İlgiden memnunuz. Burada 1 8 villadan oluşan bir inşaat projesi yapılıyor. Bir 1 4 konut, bir de 3 müstakil konut projesi köyde devam eden inşaatlar arasında. 32 konutluk bir inşaat projesi bitti.
38 villalık bir sitede de şu an Araplar oturuyor. Köyün tek yerlisi Araplar'a yönelik ticari faaliyet yürüten iş yerlerinde müşterilerin ilgisini çekecek fotoğraflara da yer veriliyor.
Ülkelerindeki baskıdan bunalan Arap turistler, modern ve rahat giysilerle dolaşmayı tercih ediyor.
Sapanca'nın İlmiye Köyü'nde Araplar'a yönelik villa inşaatları hızla sürüyor. İlmiye Köyü'nde tek yerli kalmış, o da muhtar. Arap turistlere yönelik villa ilanlarından biri...
Bölgeye Arap turistlerin ilgisi artınca, tabelalarda Arapça ifadeler de yer almaya başlamış.
Bizim Kocaeli