22 / 12 / 2024

1992 yılında İstanbul'da emlak satışları döviz üzerinden yapılmaya başlamış!

1992 yılında İstanbul'da emlak satışları döviz üzerinden yapılmaya başlamış!

1992 yılında İstanbul'da sadece kira olayında döviz varken, emlak satışları da döviz üzerinden yapılmaya başlanmış. Anadoluhisarı'nda bin 200 metrekare bahçe içinde bir yalı 12 milyon dolara satılacakmış.



1992 yılında İstanbul da emlak satışları döviz üzerinden yapılmaya başlamış!


66 MİLYARA YALI 


Anadoluhisarı'nda 1200 metrekare bahçe içinde 300 metrekare kullanım alanı olan üç katlı tarihi bir yalı, 12 milyon dolara (66 milyar lira) alıcı bekliyor. İçinde antika eşyalar da bulunan 100 yıllık yalı, pazarlamasını yapan emlakçıya göre rekor düzeyde bir fiyata ulaşmış durumda.


1992 yılında İstanbul da emlak satışları döviz üzerinden yapılmaya başlamış!


66 milyara eski yalı satılıyor


Mücahit BÜBER


   İSTANBUL, cebinde dolar ve mark taşımayanları kabul etmez duruma geldi. Bireyleri mülk edinmede, değiştirmede ''dövizin varsa konuş'' aşamasına getiren bu dev kent, gelecek yıllar için tehlike sinyalleri veriyor.

   İçinde sıkışıp kaldığı problemleri taşıyamaz duruma gelen İstanbul, tahammül sınırlarını giderek zorlarken, ücretlilerin dışında ''ben iyi para kazanıyorum'' diyenlerin bile ev değiştirmek istemesi ya da konut sahibi olma arzusu uzak bir düş oldu.

   İstanbul'un değişik semtlerinde yaptığımız küçük bir tur, normal standartlarda bile ev kiralamanın ekonomik zorluklarını gözler önüne serdi. Örneğin Şişli'de son derece mütevazi üç odalı bir evin kira bedeli 300 ile 400 dolar arasında. Bu tip evlerin içinde genelde telefon dahil ufak tefek eşyalar da bulunuyor. Bakırköy sahil yolu üzerinde aynı özellikleri taşıyan bir başka evin kirası da 400 dolar, Ataköy'de ise rakamlar 800 ile bin dolar arasında dolaşıyor.

   Şişli ve Bakırköy'e kıyasla, Etiler Ulus Mahallesi ve 4. Levent'te dövizle kiraya verilen dairelerin sayısı daha yaygın. Bu yerleşim birimlerinde daire kiraları, 800 ile 2 bin dolar arasında değişiyor. Kadıköy Yakası'nda özellikle Caddebostan, Fenerbahçe ve Dalyan, Bebek ve Yeniköy'de dolar ve markla kiraya verilen eşyalı dairelerin piyasası daha yüksek. 

   Dövizle kira uygulamasının ilk başladığı Boğaziçi'nde ise rakamlar inanılmaz derece yüksek. Kandilli'de 450 metrekare kullanımlı yüzme havuzlu, tenis kortlu villanın kirası 6 bin dolar (33 milyon). Anadoluhisarı'nda 350 metrekare kullanımlı deniz manzaralı, yüzme havuzlu tenis kortlu bir başka villanın kirası ise 5 bin dolar (27 milyon 500 bin lira). Kuzguncuk'ta dubleks yalı dairesinin kirası da 4 bin dolar (22 milyon). Boğaziçi'nde en ucuz kira 2 bin 500 dolardan ( 13 milyon 750 bin lira) başlıyor. Emlakçılar tarafından eşyalı olarak pazarlanan daire, yalı, villa ve köşk sahiplerinin isimleri titizlikle saklı tutuluyor. Dövizle kiraya verilen mülkler için ayrıca şartlar ortaya sürülüyor. Bir yıllık peşin kira, bir aylık kira bedeli karşılığı depozito gibi.

    İstanbul'da emlak satışları da döviz üzerinden yapılıyor. Anadoluhisarı'nda bin 200 metrekare bahçe içinde 300 metrekare kullanım alanlı üç katlı bir tarihi yalı 12 milyon dolara (66 milyar) alıcı bekliyor. İçindeki antika eşyalarla birlikte alıcısını bekleyen 100 yaşındaki bu yalı, pazarlamasını yapan emlakçıya göre rekor düzeyde fiyat taşıyor.

   Kentin değişik yerlerinde dövizle satışa çıkarılan bazı gayrimenkullerin fiyatları da şöyle:

   Anadoluhisarı'nda iki dönüm bahçe içinde bin 500 metrekare kullanımlı yalı 6 milyon dolar (33 milyar). Göztepe'de dört odalı daire 250 bin mark, Bostancı'da üç odalı daire 900 bin mark, Ataköy'de dört odalı daire 800 bin mark, Etiler üç odalı daire 350 bin mark, Caddebostan'da üç odalı daire 175 bin mark.

   Kandilli, Çengelköy, Kavacık ve Paşabahçe sırtlarında son aylarda arazi satışlarının da yoğunluk kazandığı belirtiliyor. Buralarda metrekare fiyatları da 1 milyon 200 bin lira ile 1 milyon 600 bin lira arasında olduğu belirtildi. 

   İstanbul'un tanınmış emlakçılarından Yüksel Ayıkcan ile Erol Çetindağ, mülk sahiplerinin özellikle konutlarını döviz üzerinden kiraya verdirmeyi yeğlediklerini belirterek, şöyle konuştu.

   ''Türk lirasının dolar ve mark karşısında sürekli değer kaybetmesi, zorunlu olarak mülk sahiplerini bu yöne çekti. Eskiden sadece kira olayında döviz vardı ve çok özel konutlarla ilgili idi. Şimdi çok sıradan bir daire bile mülk sahibi dolar ya da mark istiyor. Yapacağımız bir şey yok.''


(1992 yılında 1 dolar 5.486 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 25 Ocak 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön