27 / 04 / 2024

Araplar, Türkiye'deki sarayları için mobilya sektörünü ihya edecek!

 Araplar, Türkiye'deki sarayları için mobilya sektörünü ihya edecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, ev dekorasyonu yapmak isteyen Araplar, Türk mobilya sektörünün kapısını çaldı. Arap müşteriler daha çok ihtişamlı mobilyaları tercih ediyor



Konut alımında mütekabiliyet (karşılıklılık) engelinin kaldırılmasının ardından yabancı yatırımcılar gayrimenkul sırasına girdi. Petrol ve doğalgaz zengini Araplar daire almak için sıraya girerken mobilya seçimlerine bile başladı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, ev dekorasyonu yapmak isteyen Araplar, Türk mobilya sektörünün kapısını çaldı. Arap müşteriler daha çok ihtişamlı mobilyaları tercih ediyor. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminin ağırlıklı kumaş kaplamaları ve mobilyası tercih edilerek 'saray havası' konforu talep ediliyor. Bakanlık 125-150 metrekare arasında dört artı bir daire talep edilmesinin 20 milyar dolarlık mütekabiliyet gelir hedefinin tutturulmasına katkı sağlayacağını dile getiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise yasayla birlikte İstanbul ve Bursa gibi şehirlerde konut kapora verilmesinin yanı sıra gayrimenkul alımlarının olduğunu söyledi.


Yasayla çok büyük bir gelirin Türkiye'ye gelmesinin beklendiğini ifade eden Bakan Bayraktar, "Gelişmiş ülkelerde, gelişmiş ekonomilerde; Amerika, Almanya, Japonya, Kanada gibi ülkelerde yüzde doksanında mütekabiliyet şartı aranmıyor. Gayrimenkul dahil her şey satılıyor. Piyasaya çok kaliteli mal üretmeniz ve satabilmeniz lazım. Biz de artık geldiğimiz nokta itibarıyla bu özgüveni yakaladık, diye hesap ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Mütekabiliyet kapsamında 1 milyon konut satışının yapılmasının yanı sıra mobilya sektörünün de yüzde 15 oranında gelirlerinin artış göstereceği tahmin ediliyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise mütekabiliyet sonrasında konut satışlarının hızlandırılması amacıyla altyapı çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda öncelik petrol ve doğalgaz zengini Körfez ülkelerine verilecek. Yasada yapılan değişiklik ile bir yabancı için 2,5 hektar olan en fazla satış yapılabilecek alan, yapılan düzenlemeyle proje şartı getirilerek 30 hektara kadar çıkarıldı. Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla yabancılar Türkiye'nin her yerinden taşınmaz alabilecek. İl ve ilçelerde yabancılara satılacak bölgeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı belirleyecek.


Ercan Baysal / ZAMAN


Geri Dön