23 / 12 / 2024

Arazi dağıtımı projesi!

Arazi dağıtımı projesi!

3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu uyarınca Bakanlar Kurulu Kararına göre uygulama alanı ilan edilen bölgelerde çalışmalar yapılıyor. İşte arazi dağıtımı projesi...



Arazi dağıtımı projesinin amacı!

3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu uyarınca Bakanlar Kurulu Kararına göre uygulama alanı ilan edilen bölgelerde çalışmalar yapılmaktadır. Buna göre, yeterli toprağı bulunmayan ve topraksız çiftçilere, tarım işletmeleri kurabilmeleri için devletin mülkiyetindeki topraklardan verilmesi, desteklenmesi ve eğitilmeleri amaçlanmaktadır.

Ayrıca kırsalda yaşayan az topraklı ve topraksız çiftçilere geçimini sağlayacak toprakların verilmesi ile, kentlere kontrolsüz göçün önlenmesi ve bulundukları yerde istihdam sağlanmaya çalışılmaktadır.


Arazi dağıtımı projesinin tarihçesi..

11.06.1945 tarihli ve 4753 Sayılı kanunla kabul edilmiş olan “Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu” ile Cumhuriyet sonrası topraksız ve az topraklı çiftçilerin topraklandırılması için çalışmalar başlatılmıştır. Bunu 1973 yılında yürürlüğe giren ve Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarlığı tarafından yürütülmesi sağlanan 1757 Sayılı “Toprak ve Tarım Reformu Kanunu” izlemektedir.


Daha sonra bu kanun çeşitli nedenlerle yürürlükten kaldırılmıştır. 1984 yılında 3083 Sayılı “Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu” çıkarılmış ve bu kanun Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Ülkemizde halen çiftçilerin topraklandırılması bu kanun kapsamında yürütülmektedir.

 

Yapılan çalışmalar:

3083 Sayılı Kanun kapsamında 14 il 173 köyde 13.129 çiftçi ailesi 869.232 dekar arazi ile topraklandırılmıştır. 


Devam eden çalışmalar:

3083 Sayılı Kanun kapsamında 8 il 46 köyde 409.310 dekar arazinin dağıtım çalışmaları devam etmektedir. 


Hedefler:

Proje ile tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önlenmesi, tarım arazilerinin korunması ve geliştirilmesi, yeterli toprağı bulunmayan ve topraksız çiftçilerin zirai aile işletmeleri kurabilmeleri için devletin mülkiyetinde bulunan topraklarla topraklandırmaları, çiftçilerin desteklenmeleri, eğitilmeleri ve bilgilendirilmesinin arttırılması hedeflenmektedir. Ayrıca devam eden arazi dağıtım çalışmalarının tamamlanması ve devlete ait Hazine arazilerinin bulunduğu bölgelerde de az topraklı ve topraksız çiftçi ailelerinin yeter topraklı hale getirilmesi yine hedefler arasında bulunmaktadır.


Kazanımlar:

Arazi dağıtımı ile kırsal alanda aşağıdaki yararlar sağlanmaktadır:

1-Topraksız çiftçilerin topraklandırılması suretiyle, bu kişilerin tarımsal alanda istihdamları sağlanarak işsizliğin önlenmesine katkıda bulunulmaktadır. 2-Az topraklı çiftçilerin arazileri yeter büyüklüğe ulaştırılmak suretiyle, işletme gelirleri ve reka¬bet güçleri artırılmaktadır. 3-Dağıtım yapılan köylerden, kentlere olan kontrolsüz göçler önlenerek, bunların köyde sağlıklı yerleşimleri ve köyleri dışında ucuz iş gücü olarak çalışmaları önlen¬mektedir.

4-Toprak dağıtımı yapılan çiftçilere gerekli tarımsal eğitimler sağlanarak daha üretken olmaları temin edilmektedir. 5-Dağıtılan hazine arazilerinin satışı, bölünmesi ve tarım dışı amaçla kullanımı 3083 Sayılı Kanunla engellendiğinden bu arazilerin sürekli olarak tarımda kullanımı sağlanmaktadır. 6-Özellikle Arazi toplulaştırma projeleri ile birlikte uygulanan dağıtım çalışmalarında TİGH uygulanarak tarımsal alt yapı geliştirilmektedir. 7-Vatandaşların Devlete olan güvenleri artmaktadır


Arazi dağıtımı projesine nasıl başvurulur?

Projeye dayalı mahallinde yapılan Dağıtım İlanı ile birlikte Toprak Talep Formunu ekinde istenilen bilgi ve belgeleri İl Müdürlükler-indeki ilgili Dağıtım Komisyonuna iletmeleri gerekmektedir.



Arazi dağıtımı nedir?



Geri Dön