30 / 04 / 2024

Arazi hisse satışı!

Arazi hisse satışı!

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 15 Mayıs 2014 tarihli ve 29001 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, arazi hisse satışı yapılabilir mi? Arazide hisse satışı nasıl yapılabilir?



Arazi hisse satışı!

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 15 Mayıs 2014 tarihli ve 29001 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren kanun neleri değiştirdi? Arazi hisse satışı yapılabilir mi? Arazide hisse satışı nasıl yapılabilir?


Arazi hisse satışı ile ilgili esaslar İstanbul Tarım'ın resmi internet sayfasında şu şekilde yer alıyor:


5403 sayılı Kanun’un 8 inci maddesinde, en küçük alana sahip ve daha fazla küçülmemesi gereken bölünemez parsel büyüklükleri mutlak Tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili Tarım arazilerinde 0.5 hektar ve örtü altı tarım yapılan arazilerde 0.3 hektar olarak yeniden belirlenmiştir.


Bu çerçevede;

Yukarıda belirtilen bölünemez büyüklüklerin altında olan tarım arazilerinde oluşmuş hisseler bireysel olarak üçüncü şahıslara satılamaz devredilemez veya rehin edilemez. Ancak, bölünemez büyüklüğün altında ve hisseli olan tarım arazilerinde, paydaşların veya iştirakçilerin tamamının birlikte katılımı ile üçüncü kişilere satışı yapılabilir, devir edilebilir veya rehin edilebilir.


Bölünemez büyüklüklerin üzerinde alana sahip Tarım arazilerine ait hisselerin üçüncü şahıslara satılmasında, devir edilmesinde veya rehin edilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak, hisseli bir tarım arazisi içerisindeki herhangi bir hissenin ifraz edilmeden, tekrar hisselendirilerek üçüncü şahıslara satılması, devredilmesi veya rehin edilmesi durumunda, söz konusu hisse büyüklüğünün bölünemez parsel büyüklüğünün üzerinde olması gerekmektedir.


Bölünemez büyüklüğün üzerinde ve hisseli olmayan Tarım arazileri, yukarıda belirtilen miktarların altında ifraz edilmemek şartıyla hisseli olarak satılabilir. Ancak Tarım arazilerinde ifraz yapılırken, bölünemez büyüklüklerin altında parsel oluşturulmaz.


Onay tarihinde yürürlükte bulunan mevzuatlar kapsamında yapılmış ve kesinleşmiş her türlü (nazım imar planlan, uygulama imar planlan ve mevzii imar planlan gibi) onaylı planlar içerisinde bulunan araziler; Tarımsal niteliği korunacak yerler hariç, hukuken arsa niteliği kazanmaları halinde 5403 sayılı Kanun kapsamı dışındadır.


Tarım arazileri üzerinde yapılacak ifraz, hisseli satış, devir ve rehin gibi işlemlerde taşınmazın tapudaki vasfı esas alınacaktır.


Dikili Tarım arazilerinde yapılacak tespit işlemlerinde; yeni tesis edilen dikili alanların bölge şartlarına ve tekniğine uygun olarak oluşturulup oluşturulmadığı dikkate alınacaktır.



Hisseli arazilerin satışları resmen durduruldu! İşte kararın tam metni!



Geri Dön