01 / 05 / 2024

Arazi toplulaştırması 7 yılda tamamlanacak!

Arazi toplulaştırması 7 yılda tamamlanacak!

Türkiye genelinde toplulaştırma ihtiyacı olan alan miktarının, 14 milyon hektar olduğu ve Tanm Reformu Genel Müdürlüğü'nün 7 yılda arazi toplulaştırma çalışmalarını tamamlamayı hedeflediği bildirildi



Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Türkiye genelinde 14 milyon hektar toplulaştırma ihtiyacı olan alanın bulunduğunu ifade ederek, 2012 yılı sonu itibariyle kabaca 4 milyon hektar alanda arazi toplulaştırması tamamlanmış olacağını söyledi.

Geriye kalan 10 milyon hektarın 2 milyonunun sulamaya açılacağını, 4 milyon hektarın sulamaya açıldığını ve geriye kalan 4 milyon hektarda da kuru tarım yapıldığını anlatan Küsek, 'Önümüzdeki yıllarda 5.5 milyon hektar kuru tarım alanının, 4 milyon hektar sulamaya açılmış olan tanm alanının, 2 milyon hektar da sulamaya açılacak tanm alanının toplulaştırılmasının tamamlanması gerekiyor' dedi. Parçalanmış arazilerin bir araya getirilmesinin Miras Kanunu ile engellendiğini ifade eden Küsek, 5403 Sayılı Yasa ile hiçbir arazinin 20 dönümün alanda parçalanamadığını belirterek 'Tanm reformu uygulamalarında ise belirli normun altındaki araziler bölünemiyor. Toplulaştırmadan sonra iki farklı yasayla bölünme engellenmeye çalışılıyor. Mesela, 5 kardeş köyde yaşıyor, hiçbiri de iş bulamadı, babadan kalma arazi var. Yasa bölme diyor, ama fiilen mecburen bölünecek' dedi.

çÖZÜM SOSYAL VE KÜLTÜREL

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek tarım arazilerindeki bölünmenin önlenmesi için yasaların gerekli olduğunu fakat gerçek çözümün sosyal ve kültürel olduğunu belirterek 'Tarımdaki fazla nüfusun, sanayi ve hizmet sektöründe iş bulmasıyla ülke tanımındaki nüfus, istenilen düzeye düşürülecek. Böylece arazi bölünmesi engellenebilir. Kültürel olarak da kardeşler, tarım arazisini bölmeklerine ortak işletebilir. Öncelikle toprağın, üretim aracı olduğu herkese anlatılmalı' dedi.

DÜNYA


Geri Dön