23 / 07 / 2024

Arazi vergisi nasıl hesaplanır?

Arazi vergisi nasıl hesaplanır?

Arazi vergisi, arazinin maliki; varsa intifa hakkı sahibi; Her ikisi de yoksa araziyi malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor. Peki, arazi vergisi nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...




Arazi vergisi nasıl hesaplanır?

Arazi vergisi, arazinin maliki; varsa intifa hakkı sahibi; Her ikisi de yoksa araziyi malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor. Peki vergi için ödenecek bedel nasıl hesaplanır? Arazi vergisi nasıl hesaplanır?


Arazi vergisi hesaplama..

Arazi vergisi için ödenecek bedel, arazilerin rayiç bedelli üzerinden arazi vergi oranlarının hesaplanması yolu ile tespit ediliyor.


2014 yılı arazi vergisi oranları..

Normal Yörelerde

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Büyükşehir Belediyesi

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Yukarıda da görüldüğü üzere arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanıyor. 


Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.


Arazi vergisi, emlak vergisi kapsamında olup emlak vergisi zamanlarında ödeniyor. Buna göre her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen arazi vergisi ilk taksit ödemeleri Mart ayında başladı.


İlk taksitler 31 Mayısa kadar devam edecek. Arazi vergisinde ikinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek. Vergi ödemeleri arazinin bağlı olduğu belediyeye yapılacak.



Arazi vergisi nedir?


Geri Dön