Bir evin emlak vergisi nasıl hesaplanır?
Ev ve işyeri ile arsa ve arazi sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi için 2015 yılı ikinci taksit ödemeleri 30 Kasım'da sona erecek. Peki, bir evin emlak vergisi nasıl hesaplanır? Hesaplama neye göre yapılır?
Bir evin emlak vergisi nasıl hesaplanır?
Ev ve işyeri ile arsa ve arazi sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi için 2015 yılı ikinci taksit ödemeleri 30 Kasım'da sona erecek. Bu süre içerisinde henüz ödeme yapmamış vergi mükelleflerinin ödemelerini yapmaları gerekiyor.
Bu süreçte kimi belediyeler, cumartesi ve pazar günü tahsilat veznelerinde tahsilat işlemlerine devam ediyor. Verginin 30 Kasım'a kadar ödenmemesi halinde mükellefe vergi cezası uygulanıyor.
Emlak vergisi için ödenecek bedel ise taşınmazın değeri üzerinden hesaplanan emlak vergisi oranları ile tespit ediliyor. Bu oranlar gayrimenkullerde farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Peki, bir evin emlak vergisi nasıl hesaplanır?
Ev emlak vergisi oranları normal yörelerde; Binde 1 iken; Büyükşehir belediyesinde; Binde 2 olarak hesaplanıyor. Örneğin; normal yöredeki değeri 200 bin TL olan bir ev için ödenecek emlak vergisi 200 TL olarak hesaplanıyor. Ancak bu vergi büyükşehir belediyesinde 400 TL olarak hesaplanıyor.
200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile;
- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar
- Emekliler
- Hiçbir geliri olmayanlar
- Şehit yakınları
- Dul ve yetimler
- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Muafiyet için bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.
Yeni inşa edilen evin emlak vergisi muafiyeti:
Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Emlak vergisi ödememek için yapılması gerekenler!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com