Dükkan emlak vergisi nasıl hesaplanır?
Dükkan, mağaza ve ofis gibi işleri, meskenler, arsa ve araziler için sahipleri tarafından emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki dükkan emlak vergisi nasıl hesaplanır? İşte dükkan emlak vergisi oranları..
Dükkan emlak vergisi nasıl hesaplanır?
Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Gayrimenkul tanımlamasına; yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsi giriyor.
Buna göre dükkanlar, mağazalar ve ofisler gibi işleri, meskenler, arsa ve araziler için sahipleri tarafından emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.
Ödenecek vergi tutarı, taşınmazın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre değişkenlik gösteriyor. Büyükşehirlerde, emlak vergisi oranları yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.
Dükkan emlak vergisi hesaplama:
Büyükşehirde
Binalarda (işyeri/ofis) - Binde 4
Normal yörelerde
Binalarda (işyeri/ofis) - Binde 2
1. Dükkan emlak vergisi hesaplama örneği
Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan 100 bin TL'lik değere sahip binanın emlak vergisi oranı binde 4'tür. Buna göre söz konusu bina için ödenecek emlak vergisi bedeli 400 TL'dir.
2. Dükkan emlak vergisi hesaplama örneği
Büyükşehir belediyesi olmayan; normal yöre sınırları içerisinde yer alan 100 bin TL'lik değere sahip bir binanın emlak vergisi oranı binde 2'dir. Buna göre söz konusu bina için ödenecek emlak vergisi bedeli 200 TL'dir.
Emlak vergisi ödeme yerleri:
Gayrimenkul şehir dışında ise bu gayrimenkulün vergi ödemesi, tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödenebiliyor.
Belediyenin e-belediye sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde yapılabiliyor.
Emlak vergisi ödemeleri her sene iki eşit taksit halinde yapılabiliyor. 2014 yılı için emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 2 Haziran'da son bulacak. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek.