02 / 05 / 2024

Arçelik, Güney Afrikanın pazar lideri Defy Appliancesı aldı!

Arçelik, Güney Afrikanın pazar lideri Defy Appliancesı aldı!

Arçelik gelişmekte olan pazarlarda büyüme strateji kapsamında Güney Afrikanın pazar lideri yerel Defy Appliancesı satın aldı. Hisse devrinin eylül ayı içinde tamamlanması bekleniyor



Arçelik gelişmekte olan pazarlarda büyüme stratejisine devam ediyor. Arçelikin iştiraki Ardutch, Güney Afrika merkezli Defy Appliances şirketinin hisselerinin tamamını, Franke Holdingden almak için hisse satın alma sözleşmesi imzaladı. Arçelikten yapılan açıklamada, satın almayla ilgili olarak şu bilgilere yer verildi:
Satın alma işlemi, yaklaşık 324 milyon dolar şirket değeri üzerinden, hisse devrinin gerçekleşeceği gün Frankeye hisse bedeli olarak yaklaşık 229 milyon dolar ile Frankenin şirkete sağladığı sermaye benzeri kredinin temlik bedeli olarak yaklaşık 98 milyon doların nakden ve peşin ödenerek gerçekleşti.

Güney Afrikada bulunan 3 üretim tesisinde buzdolabı, dondurucu, kurutucu, fırın ve pişirici cihazlar üreten Defy, Güney Afrika Cumhuriyeti ile birlikte 5 ülkeden oluşan Güney Afrika Gümrük Birliği beyaz eşya pazarının lideri. Defynin 2010 yılı net cirosu yaklaşık 345 milyon dolar.

Satın almalar devam edecek

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da, söz konusu yatırımın Arçelikin global pazarlardaki büyüme planları paralelinde gerçekleştirilen önemli bir adım olduğunu belirterek, Defynin Arçelik bünyesine katılmasıyla birlikte Arçelik, hızlı gelişme potansiyeli sunan Afrika  kıtasında, güçlü ve stratejik bir konuma sahip olacak.
Koç Holding, Arçelikin global büyüme planları çerçevesinde değerlendirebileceği satın alma fırsatlarını, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da desteklemeye devam edecek dedi.


 

Defy hissedarlara değer yaratacak

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, satın almayla birlikte Arçelikin Güney Afrika ve Sahra Altı Afrika ülkelerinde büyüme fırsatı elde edeceğini belirterek, şunları söyledi:
Arçelik hem markalaşma hem de üretim yönünden, uluslararası varlığını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Güney Afrikanın lider yerel markası Defyyi, bölgede global üretim, satış ve teknoloji birikimini destekleyecek bir güç olarak görmekteyiz. Böylece Arçelik A.Ş., Güney Afrikada ve Sahra altı Afrika ülkelerinde, Defynin sunacağı genişleme platformu ile büyüme fırsatı elde edecek. Arçelik A.Ş. çatısı altındaki Defy, Afrika ülkelerinde büyürken, hissedarlarımız için de değer yaratacak.

Arçelik Avrupada üçüncü sırada yer alıyor
-  Arçelikin Türkiye, Romanya, Rusya ve Çinde 11 üretim tesisi bulunuyor.
-  Türkiyede beyaz eşya, klima ve televizyonda pazar lideri.
-  Beyaz eşya sektöründe toplam ciro bazında Avrupanın üçüncü büyük şirketi.
-  Arçelikin Beko markası, beyaz eşya sektöründe Avrupanın ilk 5, dünyanın ilk 10 markası arasında yer alıyor.
-  Şirketlerde toplam 19 bin kişi çalışıyor.
Milliyet


Geri Dön