Sektörel

Arif Nuri Bulut: Konutlar TS 825 standardına uygun yalıtıldı

Arif Nuri Bulut, BEP Yönetmeliğiyle 10 milyon konut için konut başına ortalama 5 bin liralık yatırım yapılabileceğini  söyledi

İzocam Genel Müdürü Arif Nuri Bulut, Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliğiyle 10 milyon konut için konut başına ortalama 5 bin liralık yatırım yapılabileceğini ve böylelikle yönetmeliğin, sektöre en az 50 milyar liralık pazar yaratacağını bildirdi.

Yalıtım sektörüne ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bulut, 2000 yılı itibariyle Türkiye'de mevcut bina sayısının 8 milyon ve konut sayısının da 16,2 milyon olduğunu belirtti.

Bu konutların "iyimser tahminle" yüzde 12'sinin 2000 yılından itibaren yürürlüğe giren "TS 825" standardına uygun olarak yalıtıldığını hatırlatan Bulut, "TS 825" standardının BEP Yönetmeliğiyle getirilen yenilikler için yeterli olmadığını söyledi.

BEP Yönetmeliği'nin yeni bir taleple geldiğini dile getiren Bulut, bugüne kadar sadece ısıtma enerjisini sınırlandırmaya yönelik yönetmeliklerin çıkarıldığını, ancak ilk kez bütünleşik çözümlerle enerji verimliliğinin hedeflendiği bir yönetmeliğin çıkacağını ifade etti.

Yönetmeliğin, kısa süre içerisinde çıkarılmasını beklediklerini ifade eden Bulut, yönetmelikle 2017 yılına kadar tüm mevcut ve inşası sürmekte olan binaların 10 yıl süre ile geçerli olacak "Enerji Kimlik Belgesini" çıkarma zorunluluğunun da geldiğini belirtti.

"Enerji Kimlik Belgesi" ile binaların etiketleneceğini ve bu binalarda ne kadar bir enerji tüketildiğinin ve ne kadar emisyona tabi olduğunun görüleceğini anlatan Bulut, yönetmeliği "milat" olarak nitelendirdi.

Arif Nuri Bulut, yönetmelikle sadece ısı yalıtımı için değil, ses yalıtımı için de yaptırımlar geleceğini vurgulayarak, özellikle kazan dairelerinin hemen üzerindeki dairelerde oturanların da bugüne kadar rahatsız oldukları sesten bu sayede kurtulabileceklerini söyledi.

Yönetmelikte bazı boşlukların olduğunu, ancak bu boşlukların değerlendirildiğini ve giderilmeye çalışıldığını dile getiren Bulut, "Sistem yürümeye başladığı andan itibaren 1-2 yıl içerisinde bu boşluklar giderilecektir.

Bu bir süreç ve önemli olan bu sürecin başlamasıydı. Yoksa her şeyi mükemmel yapalım öyle çıkaralım dersek, biz bu yönetmeliği 10 yılda çıkaramayabiliriz" diye konuştu.

-"50 MİLYAR LİRALIK PAZAR, TÜM SEKTÖRÜ TETİKLEYECEK"-
Arif Nuri Bulut, yıllık enerji tüketimiyle ilgili verilere bakıldığında ise yalıtımsız yapılarda metrekare başına ortalama 150-200 kilovatsaat enerji kullanılırken, TS 825 standardına göre yapılan binalarda enerji kullanımında yüzde 60 tasarruf sağlanabildiğini bildirdi.

BEP Yönetmeliğiyle ise bu tasarrufun daha da artacağını vurgulayan Bulut, yönetmeliğin yüksek karbondioksit salımlarının da önüne geçeceğini ifade etti.

Bulut, geçen yılın sonu itibariyle Türkiye'deki toplam konut sayısının 18,4 milyona çıktığına ve bu konutların toplam enerji tüketimi içerisindeki payının yüzde 36 olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "BEP Yönetmeliği, Türkiye'nin enerjiye bağımlılığını da azaltacaktır.

İyi bir yalıtımla bir ev, mum ışığıyla dahi ısıtılabilinir. Yönetmelik ayrıca şu anda durmuş olan inşaat sektörü için bir cansuyu olacak ve birçok sektörü canlandıracak. Bu sektörlerin canlanması da bir kartopu gibi tüm ülkeye fayda sağlayacaktır. Yeni yönetmelikle binaların sadece ısı yalıtımı değil, ses yalıtımı da yapılacak. Ayrıca bunların tesisatları yenilenecek, sonrasında bakım-onarım işleri gündeme gelecek, merkezi sistemle ısınan binalara 'Payölçer'lerin takılması gerekecek. Yani birçok sektör bu yönetmelikle hareketlenecek.

Türkiye'de şu anda 18,4 milyondan fazla konut var. Bunların yaklaşık 10 milyonunun büyük şehirlerde olduğunu, denetiminin sık yapılacağını ve bu kapsam içerisine gireceğini göz önüne aldığımızda Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğiyle 10 milyon konut için konut başına ortalama 5 bin liralık yatırım yapılsa, yönetmelik sektöre en az 50 milyar liralık pazar yaratacak demektir. Bu tabii 10 yıllık bir süreç... 50 milyar liralık pazar, tüm sektörü tetikleyecek, büyümeler hızla görülecektir.

Ayrıca bu 50 milyar liralık yatırım, kendisini çok kısa bir zamanda geri ödeyecektir. Geçen yılın sonu itibariyle bakıldığında konutların ısıtılması için Türkiye'de 28 milyon ton eşdeğer petrol tüketimi var. İyi bir yalıtımla biz bunun en az yüzde 50'sini tasarruf ederiz. Ayrıca buna doğal gazla ve elektrikle ısınan evleri de eklediğimizde ve bunlardan elde edeceğimiz tasarrufu da koyduğumuzda çok önemli bir enerji tasarrufu yapıyor. Bu 10 milyon binanın 10 milyonunun da bugün yalıtımını yapsak yılda ortalama 15 milyar lira enerji tasarrufu yaparız. Yani yapılacak 50 milyar liralık yatırım, 3 yılda kendisini amorti ediyor."

-"YATIRIMIN HİÇ ZORLANMADAN YAPILMASI MÜMKÜN"-
Yönetmeliğin, insanlara iyi anlatılması ve yapılacak bu yatırımla kişilerin hem yaşam standardının yükseleceğinin hem de enerji giderlerinde tasarruf sağlayacaklarının gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Bulut, "Yönetmelikle ev sahipleri için bir yatırım maliyeti doğuyor elbet. Ancak bu yatırımın hiç zorlanmadan yapılması da mümkün. Bankalarımızın ve devletimizin bu alana sahip çıkması lazım. İnsanların cebinden zaten şu an bu para enerji gideri olarak çıkıyor. Uygun kredilerle insanlar enerjiye ödeyecekleri parayla kredilerini ödeyebilir ve yatırımlarını kendilerini zorlamadan yapabilirler" diye konuştu.

Bulut, bazı bankaların böyle bir yatırım için "uygun koşullarda" krediler hazırladığını ve yönetmeliğin çıkmasıyla bankaların ilgisinin daha da artacağını belirterek, devletin de KDV indirimiyle sektörü teşvik edebileceğini söyledi.

Sektörde şu anda KDV'nin yüzde 18 olduğunu dile getiren Bulut, KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini istediklerini ve bu sayede sektörün daha da canlanabileceğini ifade etti.

"BEP Yönetmeliği, şirketlerin yatırım kararlarını da değiştirecektir. Bu büyük pazarı gören şirketler, bugüne kadar erteledikleri yatırım kararlarını harekete geçireceklerdir" diye konuşan Bulut, oluşacak pazarın, "yabancı"ların da ilgisini çekeceğini kaydetti.

-"YATIRIM FIRSATLARINA HAZIRLANIYORUZ"-
Kendilerinin de yönetmelikle gelecek yatırım fırsatlarına hazırlandıklarını anlatan Bulut, 2007 yılında kapasitelerini artırdıklarını, 2011 ve 2012 yıllarında da tekrar kapasite artırımına gideceklerini söyledi.

Yalıtım sektöründe şu an yüzde 30 civarında pazar paylarının olduğunu ve "pazar lideri" olduklarını dile getiren Bulut, ilk dokuz aylık sonuçlarına göre 155 milyon lira ciro ve 28 milyon lira da vergi öncesi kar elde ettiklerini
belirterek, yıl sonundaki ciro hedeflerinin ise 215 milyon lira olduğunu bildirdi.

Yönetmeliğin şirketlerin cirolarına etkisini önümüzdeki yılın ikinci yarısından sonra göstereceğine dikkati çeken Bulut, önümüzde yıl yüzde 7-8 oranında büyümeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
AA