04 / 05 / 2024

Arkas Grup, kültür merkezi projesinden çekildi!

Arkas Grup, kültür merkezi projesinden çekildi!

İzmirde atıl durumda bulunan Alsancaktaki sigara fabrikasında yapılması planlanan kültür kompleksi projesi, otopark sorunu nedeniyle çıkmaza girdi. 2. derece Sit alanı olan alanda otopark yapımına izin verilmeyince, Arkas Grubu projeden çekildiğini açıkla



Açıklama yapan Arkas Üst Yöneticisi (CEO) Önder Türkkanı, sigara fabrikasına ait binaların bulunduğu 16 dönümlük alanda tasarım müzesi ve atölyeler, şehir müzesi, çok amaçlı sergi salonları gibi alanların da bulunduğu bir kültür kompleksi yapmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen Alsancaktaki fabrikayla ilgili proje geliştirdiklerini ifade etti.

İzmirin sanat ve kültür hayatına değer katacağını düşündükleri projeye için  İzmir  Ticaret Odası (İZTO) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ortaklığıyla İzmir Sanat, Sergi, Kongre ve Yatırım İşletme Ticaret AŞyi kurduklarını ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını hatırlatan Türkkanı, bir bölümü 2. derece Sit alanı olan alandaki projenin, gerekli izinler alınamadığı için kilitlendiğini ifade etti.

Türkkanı şöyle konuştu: "Projenin hayata geçebilmesi için otopark alanına ihtiyaç duyuluyordu. Binaların önünde bulunan arazinin otopark olarak kullanımı yönündeki projemiz Koruma Kurulu tarafından kabul görmedi. Büyükşehir Belediyesi ile soruna çözüm bulma çalışmalarımız da sonuç vermedi. Otopark olmadan bu projenin yürümesi mümkün değil. Taleplerimize olumlu yanıt alamayınca projeye yönelik umutlarımız tükendi. Artık farklı projeleri bakıyoruz. Alsancak projesi gündemimizde değil."

PROJENİN GEÇMİŞİ

1881de İngilizler tarafından yapılan fabrika 2002 yılına kadar sigara üretiminde kullanılmış, 2006da Maliye Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür merkezi olarak değerlendirmek istediği sigara fabrikası için 27 Kasım 2007de ihale yapılmış, ihalede sadece Arkas Holding, İZTO ve Ekonomi Üniversitesi tarafından kurulan İzmir Sanat, Sergi, Kongre ve Yatırım İşletme Ticaret AŞ teklif vermişti.

Reji projesiyle ilgili 3 Mart 2008 tarihinde ön izin belgesi alan ortaklık, dönüşüm projesiyle ilgili röleve, restorasyon ve restitüsyon projelerini hazırlama ve Koruma Kuruluna onaylatma sürecine girdi. Bu süreçte proje içindeki otel ve ticaret alanlarıyla ilgili düzeltmelere giden şirket, otopark sorununu aşamadı.

Pürüzün aşılması için Alsancakta trafik akışının Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezine kadar olan bölümünün yeraltına alınması, üst bölümün yayalara açılmasını içeren bir proje teklifinin de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından olumlu karşılanmadığı öğrenildi. 60 milyon liralık proje konser, kongre, sergi salonları, atölyeler, müze, tiyatro ve sinema salonları, müzayede salonları, sanat atölyeleri binalarını içeriyordu.

AA


Geri Dön