02 / 05 / 2024

Arkeopark için uluslararası yarışma düzenlenecek

Arkeopark için uluslararası yarışma düzenlenecek

8 bin 500 yıllık Theodosius Limanı'nın kalıntılarının bulunduğu Yenikapı'da metro transfer alanını düzenlemek için proje yaşıması düzenlenecek



İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul 2010 Ajansı, "Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı Projesi" için düzenlenecek uluslararası yarışmanın protokolünü imzaladı.  Marmaray  ile İstanbul Metrosu'nu entegre edecek Yenikapı Transfer Noktası, kazılarda ortaya çıkan arkeolojik alanı ve çevresiyle birlikte modern bir metro istasyonuna dönüşecek. Avrupa'nın en büyük transfer merkezlerinden birini ortaya çıkaracak olan çalışma için uluslararası boyutta bir planlama yarışması düzenlenecek.

'TARİHİ DEĞER İÇİN HİZMETİ ERTELEDİK'
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, protokolün imza törenindeki konuşmasında Yenikapı Metro İstasyonu'nun Marmaray ile bağlantı noktası olması nedeniyle ulaşımın çok önemli bir düğüm noktası olduğunu vurguladı. Topbaş şunları söyledi: "Burada 11 bin civarında bulguya rastlandı. Bugüne kadar bu alanda iğnenin ucuyla kuyu kazar gibi bulgulara zarar vermemek adına 26 milyon TL civarında harcama yaptık. Şehzadebaşı ve diğer bölgeleri de katarsak 41 milyon TL'Ye ulaşıyor bu rakam. 1998'de temeli atılan bu metro çalışması 2005'te bitecekti. 2005'te bitmiş olsaydı bugüne 1,5 milyar insan bu hattı kullanmış olacaktı. Parasal değere bakarsanız 1.5 milyar TL olacaktı. Buradaki bulgular adına bu gecikmeyi göze aldık." İstanbul 2010 Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç ise Marmaray Projesi'nin İstanbul tarihindeki en önemli ulaşım projelerinden biri olduğunu ve kazılarda Theodosius Limanı'nın kalıntılarının bulunduğu hatırlattı. "Marmaray kazıları sayesinde kentin 8 bin 500 yıllık tarihi aydınlanıyor'' diyen Avdagiç, kullanıcı sayısı itibariyle Avrupa'nın en büyük transfer merkezlerinden birinin Yenikapı'da ortaya çıkacağını da vurguladı.
Sabah


Geri Dön