22 / 12 / 2024

Arkon Çelik, sıcak büküm ile zaman ve maliyet avantajı sağlıyor!

Arkon Çelik, sıcak büküm ile zaman ve maliyet avantajı sağlıyor!

Boruları lokal olarak 900 dereceye kadar ısıtarak şekillendirdiklerini belirten Arkon Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Yetkin Sağ, sıcak bükümün malzeme mukavemet değerlerini korumanın yanında zaman ve maliyet avantajı sağladığını söyledi...



Boruları lokal olarak 900 dereceye kadar ısıtarak şekillendirdiklerini belirten Arkon Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Yetkin Sağ, sıcak bükümün malzeme mukavemet değerlerini korumanın yanında zaman ve maliyet avantajı sağladığını söyledi.


Yapısal çelik tasarım imalat ve montajının yanında indüksiyon yöntemi ile boru bükümü yapan Arkon Çelik, sıcak bükümle malzemenin mukavemet değerlerini koruyarak, minimum hassasiyette büküm yapılmasını sağlıyor. Boruları lokal olarak 900 dereceye kadar ısıtarak şekillendirdiklerini dile getiren Arkon Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Yetkin Sağ, boru hatlarında üst üste yapılan bükümler sayesinde kaynak miktarı ve dolayısıyla tahribatsız muayene (NDT) oranın azaldığına dikkat çekerek, bu işlemin zaman ve maliyet avantajı kazandırdığını söyledi. Sağ, "900-bin 100 derece arasında sıcaklığa kadar ısıtıldığı için büküm esnasmda et kalınlığındaki azalma oranı çok düşer. Bu sebeplerden dolayı en kritik boru hatlarında, buhar hatlarında ve nükleer eneıji santrallerinde bu büküm yöntemi kullanılıyor." Sıcak boru bükümünün ilk olarak yüksek basınç ve sıcaklıkta akışkan geçişi olan eneıji santralleri, process borulamalan, boru hatları gibi kritik hatlarda kullanıldığını söyleyen Yetkin Sağ, son yıllarda stadyum, havaalanı, kanopi, alışveriş merkezi gibi projelerde kullanıldığım aktardı. Sıcak büküm sisteminin inşaat sektörü için kullanımının yeni yeni yaygınlaştığını vurgulayan Sağ, "İlk olarak 2005 yılında yurtdışında sıcak bükümün boru hatları için kullanımını inceledim. 


Daha sonra yapısal çelik alanındaki kullanımlarına da rastladım. İlerleyen yıllarda mimar arkadaşlarımdan çizimini yaptıkları projelerin, projeye uygun imal edilemediği için revize edildiği birçok örneğe rastladım. Bu konudaki ihtiyacı görünce, Arkon ile sıcak bükümü Türkiye'ye getirmeye karar verdik" diye konuştu. Ulaşılabilir imalat yöntemlerinin her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de değişikliklere yol açacağını savunan Sağ, bükümlü yapımların imalatındaki özgürleşmeyle birlikte mimarların da tasarım konusunda özgürleşeceğini dile getirdi. 


Gerçekleştirdikleri projelerden de bahseden Sağ, "Geçen yıl Katar Sidra Hastanesi bükümlerinde bin 200 milimetre çapındaki, 25 milimetre et kalınlığındaki boruları 5 metre ile 36 metre yarıçap arasında farklı çaplarda büktük. 


Eğer sıcak büküm yöntemi olmasaydı, bu bükümler yapılamayacaktı. Mimarının projeyi imal edilebilir şekilde yeniden çizmesi gerekecekti. Sıcak bükümün ulaşılabilir olması ile Türkiye'deki büküm içeren yapıların hızla artacağından eminiz. Hedefimiz, sıcak büküm konusunda teknik altyapı olarak en iyi firma olmak, dünyada sıcak bükümün gelişiminde söz sahibi olmak" şeklinde konuştu. 


Sıcak boru bükümünün ilk olarak yüksek basınç ve sıcaklıkta akışkan geçişi olan enerji santralleri, process borulamaları, boru hatları gibi kritik hatlarda kullanıldığını söyleyen Yetkin Sağ, son yıllarda stadyum, havaalanı, kanopi, alışveriş merkezi gibi projelerde de kullanılmaya başlandığını aktardı. 


Arkon olarak araştırmalara destek vermeyi sürdüreceklerini belirten Yetkin Sağ, bu konuda çalışanlarını desteklediklerini belirtirken, dünya literatürüne sıcak büküm konusunda katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Arkon Çelik Dilovası tesislerinin 12 bin metrekare alan üzerine kurulmuş 4 bin metrekare kapalı imalat alam ve 500 metrekare ofis ve ek tesislerden oluştuğunu anlatan Yetkin Sağ, fabrikanın limanlara, havaalanına ve İstanbul'a yakınlığının lojistik açıdan projelerde büyük avantaj sağladığının altını çizdi. 


Dünya Gazetesi 


Geri Dön