10 / 05 / 2024

Arsa alacaklar dikkat! Müstakil ev hayali kurarken arsa mağduru olmayın! 

Arsa alacaklar dikkat! Müstakil ev hayali kurarken arsa mağduru olmayın! 

Müstakil yaşam isteğiyle arsa satışları her geçen gün artıyor. Uzman isimler konu ile ilgili açıklamalarda bulunarak "Müstakil ev hayali kurarken arsa mağduru olmayın" uyarısında bulundu. İşte arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler...



Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; bünyesinde yüzlerce emlak ofisinin yer aldığı Mastertürk Grubu’nun Başkanı Gökhan Taş, yükselen fiyatlar sebebiyle ev alamayan orta gelirlinin tapu hayalini arsa yoluyla gerçekleştirdiğine dikkat çekti. 

Bu talep sebebiyle çok sayıda firma kurulduğunun altını çizen Gökhan Taş, "Tüketici talebi bu alanı çok cazip hale getirdi. Arsa projesi geliştiren firma sayısı arttı ve artmaya devam edecek. Kurumsal firmaların yanında maalesef kötü örnekler de çıkacak" dedi ve alıcıların dikkatli olması gerektiğini, imar gelecek diye satılan yerin alınmaması gerektiğini vurguladı. 

Arsa alacaklar dikkat! Müstakil ev hayali kurarken arsa mağduru olmayın! 

Olacak ya da yapılacakların değil, mevcutta ne olduğunun önemli olduğunu vurgulayan Taş, "İmarsız yeri imarlı satıyorlar, lokasyonu cazip diyorlar gidip bakınca öyle olmadığını görüyorsun, 150 bin liraya arsa satıyor ama altyapı masrafı 200 bin TL'yi geçiyor" açıklamasında bulundu ve bunun gibi pek çok örnek olduğunun altını çizdi. 

Bu sebeplerle hem firmanın hem de alınan arsanın imar koşullarının iyi araştırılması gerektiğini dile getiren Gökhan Taş, vatandaşlara ayak basmadıkları yeri almamalarını tavsiye etti. 

Arsa alacaklar dikkat! Müstakil ev hayali kurarken arsa mağduru olmayın! 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da tiny house, ekoköy gibi alternatif ikinci konut konseptlerine olan ilgi sebebiyle arsa taleplerinin yükseldiğine ve bu yönde satış yapan firmaların da arttığına dikkat çekti. 

Makbule Yönel Maya konu ile ilgili son dakika açıklamasında, "Öncelikle arsa ve arazi/tarla arasındaki farkları iyi biliyor olmalısınız. Kadastrosu yapılmış ve belediyeler tarafından parsellenmiş yapılaşmaya açık hale gelen bir arazi arsa niteliğindedir" dedi ve arazilerin ise henüz imar planı ve uygulaması görmemiş toprak parçası olduğunu, yapı izninin belirli şartlarla sınırlı olduğunu aktardı. 

Bölgesel olarak tarla /arazi olan yerlerin, şehrin gelişimine bağlı olarak gelecekte imar geçme potansiyeli içerdiğine vurgu yapan Maya, bir de farklı imar koşullarına bağlı olarak tarla tapusu olsa dahi imara uygun hale getirilmiş parsellerin de söz konusu olabileceğini ifade ederek, "Bu tür tarla tapularında gereken yükümlülükleri yerine getirdikten sonra yapı yapılabilirsiniz. Bu sebeple önce alınan yerin niteliği iyi bilinmeli" şeklinde konuştu. 

Arsa alacaklar dikkat! Müstakil ev hayali kurarken arsa mağduru olmayın! 

Tapuda herhangi bir kısıtlayıcı şerh ya da beyan olup olmadığına mutlaka bakılması gerektiğinin altını çizen Maya, "Mesela tarla tapusu olup üzerinde olan bir beyan, oranın her daim tarım arazisi şeklinde kullanılmasını gerektirebilir" ifadelerine yer verdi ve gayrimenkulün tamamının mı yoksa hissenin mi alındığından da emin olunması gerektiğini vurguladı. 

"Elektrik, su, yol bağlantıları konusunu sorgulayın" diyen Maya, bu bağlantıların olmaması halinde burada bir tiny house’n olmasının güç olacağına dikkat çekti ve "Son dönemde kurumsal şekilde yapılan arsa/arazi satışlarında yol, su, elektrik bağlantısı ile birlikte ortak sosyal donatı alanlarının da satışı yapan firma tarafından sağlanacağı belirtiliyor" açıklamasında bulundu. 

Fiyatın piyasa rayicinden çok daha düşük olduğunun düşünülmesi durumunda, "Bir gayrimenkul alırken yakın çevre piyasasında alım satım rakamlarını mutlaka araştırın ve genel rayiçler hakkında fikir sahibi olun" diyen Maya, mutlaka ekspertiz raporu alınmasını da önerdi. 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ise konu ile ilgili olarak "Parasını ödediğiniz bir arsa ya da araziyi, hatalı alım işlemi nedeniyle kaybedebilirsiniz" dedi ve alım şekli konusunda uyarılarda bulundu. 

Tarım arazilerinde hisseli satışın mümkün olmadığına vurgu yapan Ali Güvenç Kiraz, "Noterler bu arazilerle ilgili satış vaadi sözleşmesi düzenlememeli. Yapılmışsa da geçerli değildir ve mahkemeye başvurulduğunda tapu hakkı oluşmaz" açıklaamsında bulundu. 

İmarlı arsada ise satış vaadi sözleşmesinin noterden yapılacağını belirten Kiraz, açıklamasını "Satış ofisinde hazırlanan adi yazılı sözleşmeler yok hükmünde olur" diyerek tamamladı. 

Emekli 2023 zammı hesaplamalarında son dakika! SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin 3 aylık zammı hesaplandı!

Migros'ta kuzu kebap 85, pastırma 89, beyaz peynir 94 TL! Yüzde 46'ya varan dev indirimi kaçırmayın!

İstanbul'dan Bodrum’a deprem akını! 3 günde taşınan var!


Geri Dön