19 / 12 / 2024

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nedir, kimler tarafından yapılır?

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nedir, kimler tarafından yapılır?

İnşaat projeleri başlamadan önce en sık karşılaşılan kavramlardan biri de arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesidir. Peki, Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nedir, nasıl yapılır? İşte detaylar...



Konut inşaatları başlamadan önce ilk olarak yer tespiti yapılıyor. Bu kapsamda müteahhit arsa sahibi ile anlaşma için harekete geçiyor. İnşaat projeleri başlamadan önce en sık karşılaşılan kavramlardan biri de arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesidir. Peki, Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nedir, nasıl yapılır? İşte detaylar...

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, mülk sahibinin belirli bir payını müteahhide devretmeyi kabul ettiği ve müteahhittin de bu arsa üzerine bina yapımını üstlendiği sözleşme türünü ifade ediyor.

Uygulamada Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi olarak geçen söz konusu sözleşme ile mülk sahibi, parasal bir ödeme yapmadan ev sahibi olabilirken, müteahhit de inşaattan kendi payına düşen yapıları satarak kar elde edebiliyor.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi farklı yöntemlerle uygulanabiliyor. Bazı durumlarda mülk sahibi arsanın tamamının müteahhide devredilmesi karşılığında arsa sahibine belirli daire tapu devri yapabiliyor. 

Bazı alternatif durumlarda da arsa sahibi arsasını elinde tutarak ve inşaat ilerledikçe müteahhide belli bir pay devri yapabiliyor.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin geçerlilik kazanması için kişilerin sözleşmenin temel unsurlarında anlaşmaları ve aynı zamanda sözleşmenin şekil koşullarına uygun düzenlenmesi gerekiyor. Bu sebeple, kat karşılığı inşaat sözleşmesinin mutlaka noter huzurunda düzenleme yoluyla yapılması gerekiyor.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nedir, kimler tarafından yapılır?

Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Nedir?

AHD Hukuk Danışmanlık'ta yer alan detaylara göre, arsa sahibi ile müteahhit arasında tapu dairesinde veya noter huzurunda imzalanan sözleşme türü olarak tanımlanıyor. Müteahhit ilgili gayrimenkul üzerinde bağımsız bölümler inşa edebilir. Bu bağımsız bölümlerden bir kısmının mülkiyetinin müteahhide arsa sahibi tarafından devri, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi yapıldığında mümkün olabiliyor.

Taraflar karşılıklı olarak sözleşmede yer almalı. Bu sözleşme resmi olarak düzenlenmezse geçerli sayılmıyor. Noter huzurunda ya da tapu dairesinde düzenlenmesi gereken bu sözleşmelerde tüm unsurlara yer verilmesi gerekiyor.

TOGG bekleyenlere müjde! Kurayla satış dönemi bitiyor!

Gaziantep Güney Riva satışa çıktı! Yeni proje!

Kiracının sözleşme bitmeden evden çıkma hakkı var mı?


Geri Dön