Emlak Terimleri

Arsa payı nedir? Arsa payı nasıl hesaplanır?

Arsa payı hesaplama, genellikle arsa sahipleri ile müteahhitler arasında gerçekleştirilen bir durumdur. Ancak bazı durumlarda arsa payı hesaplaması, arsaların sahiplerinin başka mal sahipleri ile arasında da gerçekleşebilir.Arsa üzerine yapılacak iş yerlerinden evlere kadar tüm yapılar için bunların değerlerinin hesaplanması arsa payını ifade ediyor

Arsa payı hesaplaması, kişilerin kendilerine düşen payı doğru bir şekilde alabilmesi için son derece önemlidir. Arsa üzerine yapılacak iş yerlerinden evlere kadar tüm yapılar için bunların değerlerinin hesaplanması arsa payını ifade ediyor. Ayrıca arsa alımlarında da buna dikkat etmeniz gerekiyor.

Belirli standartlar doğrultusunda gerçekleştirilmesi gereken pay hesaplama işlemleri için bölgenin belediyesi tarafından belirlenmiş olan rayiç değer bilgileri üzerinden metrekare cinsinden hesaplamaların yapılması sağlanıyor.

Peki, arsa payı nasıl hesaplanır? Arsa payı ne kadar olmalı? Arsa payı nereden öğrenilir? Hisseli arsa payı nasıl hesaplanır? İşte detaylar…

ARSA PAYI NASIL HESAPLANIR?

Arsa payı hesaplama işlemlerinde çok basit yöntemler kullanılarak kişilerin kendi paylarını da öğrenebilmesi mümkündür.

Arsa payı hesaplama da kullanılabilecek ilk yöntem şudur: Tapuda belirtilmiş olan toplam alanın metrekare cinsinden değeri, toplam bölümden size düşen paya bölünüyor.

Bu bölme işleminden elde edilen sayının bölüm değeri ile çarpılması sonucunda arsa payı kolaylıkla bulunmuş oluyor.

Elde edilen arsa payı tam olarak metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık geliyor.

Bir örnekle açıklamak gerekirse; toplam alanın 500 metrekare olduğu bir arsada, tapuda belirtilen rakamın 500 metrekare olduğu varsayılarak işlem yapabiliriz. 500 metrekarelik alan içerisinde yine aynı şekilde tapu katlarında kişiye ait olan alanın 20/250 olarak belirtildiğini varsayalım.

Tapu bilgileri üzerinden çok kolay bir şekilde edilen bu bilgilerle (500/250)x20 işlemi yapılıyor. Burada işlem sonucunda elde edilen 40 rakamı kişinin arsa üzerindeki hisse payının rakamsal olarak kesinleşmiş ifadesi oluyor.

HİSSELİ ARSA PAYI NASIL HESAPLANIR?

Her arsanın tek bir kişiye bağlı olmadığı durumlarda hisseli arsalar söz konusu olmakta ve buna göre arsa payı hesaplama yapılmaktadır.

Hisseli arsa payları için uygulanacak olan hesaplamada ise arsa üzerindeki payın metrekare cinsinden değerinin arsanın toplam metrekareye bölünmesi ile işlem yapmak mümkündür.

Bir örnek vermek gerekirse; arsa üzerindeki kişiye ait payın metrekare cinsinden değerinin 40 olduğu bir durumda, toplam arsanın da 800 metrekare olduğu hesaba katılırsa buradan elde edilen 20 rakamı arsa payının hisseli olarak son kalanını veriyor.

Tapuda 65 yaş üstü için sağlık raporu zorunlu mu?

Yola terk yapılmadan ruhsat verilir mi?

Maaş promosyonunda rekor fiyat! 30 bin TL yatacak!